Εως τις 12 Μαρτίου το Φεστιβάλ υποδέχεται 213 ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους) από όλο τον κόσμο και ανάμεσά τους θα προβληθούν και 64 ελληνικές, με τρεις από αυτές να συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα που εγκαινιάζεται φέτος. «Οι ήρωες της διπλανής πόρτας», «Οι πρόσφυγες εκπέμπουν SOS», τα «Καρέ της πόλης», «Πολιτική στα χρόνια της ISIS και της κρίσης» και «Με επίκεντρο τον άνθρωπο» είναι μερικές μόνο από τις ενότητες του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ. Εκεί ξεχωρίζουν το «Village Potemkin» του Δομίνικου Ιγνατιάδη για τους πρώην χρήστες ουσιών, το «The extra mile» της Βικτώριας Βελλοπούλου για τον Λευτέρη Παρασκευά που πήρε μέρος στο δυσκολότερο τρίαθλο του κόσμου στην Αγγλία με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενισχύσει οικονομικά ανθρώπους με κινητικές και νοητικές δυσκολίες και το «Πού είσαι Σινγκάλ;» του Αγγελου Ράλλη που αναφέρεται στην αγωνία μιας οικογένειας από την πόλη στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία για την τύχη της κόρης τους που έχει απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Και οι τρεις ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
Αλλες ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν είναι ο «Μεγάλος περίπατος της Αλκης» της Μαργαρίτας Μαντά για την Αλκη Ζέη, το «Κώστας Τσόκλης: Το τι, το πώς και το γιατί της Τέχνης» του Αντώνη Κιούκα, το «Ο Ακύλλας Καραζήσης συναντά τον Χόρβατ με Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» των Αποστολίας Παπαϊωάννου και Ηλία Γιαννακάκη, το «Σινέ Θησείο» της Μαρίας Ντούζα για το δημοφιλή θερινό κινηματογράφο, το «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση» του Αντώνη Τολάκη για την επιλογή του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου να φύγει από τη ζωή με ευθανασία.
Aφιερώματα
Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ αναφέρονται στον Ρώσο Βιτάλι Μάνσκι, τον Βρετανό διανοούμενο Τζον Μπέρτζερ και τους Ιταλούς Γιέρβαντ Τζανικιάν και Αντζελα Ρίτσι Λούκι. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα υπό το γενικό τίτλο «Μειονότητες». Εδώ θα προβληθούν πέντε ταινίες πρόσφατης παραγωγής που αναφέρονται στην πρώτη transgender πυροσβέστη της Νέας Υόρκης («Φλεγόμενη γυναίκα» της Τζούλι Σόκολοου), στους Ρομά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο («Μια τρύπα στο κεφάλι» του Ρόμπερτ Κίρχοφ), σε έναν καταυλισμό Κούρδων («Η επιστροφή» του Ζαχάβι Σαντζάβι), στη φυλή των Σάμι που υπέφερε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο («Το μαγικό δάσος της Κάιζα» της Κάτια Γκάουριλοφ) και σε μια λεσβία πρόσφυγα από τη Συρία που μέσω Μυτιλήνης φτάνει στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να αφηγηθεί τη ζωή της («Για μια άλλη ζωή» του Λόρεντ Λάφλιν).
Τέλος, το Φεστιβάλ φιλοξενεί ντοκιμαντέρ για τη μουσική και το σινεμά. Εκτός από τους Rolling Stones, στις οθόνες του Φεστιβάλ θα παρελάσουν οι Τζίμι Χέντριξ (Rumble, The Indians Who Rocked The World), Placebo (Placebo: Alt. Russiα), Laibach, που ήταν το πρώτο δυτικό συγκρότημα που εμφανίστηκε στη Βόρεια Κορέα (Ημέρα απελευθέρωσης) και ο τρομπετίστας Λι Μόργκαν που δολοφονήθηκε στα 33 του χρόνια από τη σύζυγό του, Ελεν (Εγώ τον έλεγα Μόργκαν). Οσον αφορά στα σινεφίλ ντοκιμαντέρ, το κοινό του Φεστιβάλ θα απολαύσει ταινίες για τον Χίτσκοκ («78/52» του Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ), τον Αμπάς Κιαροστάμι («Πήγαινέ με σπίτι» και «76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι») και τη διάσημη κινηματογραφική σχολή της Ευρώπης, La Femis («Αποφοίτηση» της Κλερ Σιμόν).
Πληροφορίες: www.filmfestival.gr.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου