Oπως τονίζει εύγλωττα και ο τίτλος της, η σειρά ρίχνει στέρεες γέφυρες ανάμεσα στη μουσική και τις άλλες τέχνες, ευνοεί την επικοινωνία με τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου και το διάλογο μεταξύ των ποιοτικών μουσικών ιδιωμάτων.
«Είκοσι χρόνια μετά, οι αρχές αυτές παραμένουν ζωντανές», σημείωσε χθες ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων επιτυχημένης λειτουργίας. «Σήμερα εξακολουθούμε να αφουγκραζόμαστε με περισσότερη προσοχή και ευαισθησία τα μηνύματα των καιρών και να προσπαθούμε συνεχώς να ανταποκρινόμαστε στις διαφοροποιημένες ανάγκες του σημερινού θεατή».
Αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα της σειράς «Γέφυρες», ο κ. Μαραγκόπουλος στάθηκε στις νέες δράσεις και προγράμματα που, «παρά τον πιλοτικό χαρακτήρα τους, φιλοδοξούν να γίνουν μόνιμοι θεσμοί». Συγκεκριμένα, «διοργανώνονται για πρώτη φορά διεθνείς διαγωνισμοί που συνδέουν τη μουσική με τις άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής, και μάλιστα μουσικής για animation, σε συνεργασία με το ιδιαίτερα επιτυχημένο Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros.
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου 2017, ενώ στις 17 Μαΐου 2017 θα γίνουν οι τελικές προβολές και βραβεύσεις.
● Σε εξέλιξη είναι επίσης οι Ανοιχτές Πλατφόρμες. «Πρόκειται για ένα μπαράζ ακροάσεων, οι οποίες απευθύνονται στον ‘‘άγνωστο μουσικό’’ που αναζητεί ζωτικό χώρο για να εκφραστεί. Οι ακροάσεις -με εντυπωσιακή προσέλευση- άρχισαν στις 10 Ιανουαρίου και θα συνεχιστούν έως τις 16 Μαΐου 2017 (κάθε Τρίτη στις 4:00 μ.μ.).
● Ο τρίτος κύκλος των νέων δράσεων συμπεριλαμβάνει την ανακάλυψη και χρησιμοποίηση εναλλακτικών χώρων μέσα και έξω από το Μέγαρο, πέρα από τις γνωστές αίθουσες, οι οποίοι προσφέρονται για πολύ «φρέσκιες» προσεγγίσεις στην παρουσίαση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η διαδικασία αυτή θα δοκιμαστεί φέτος στο εκκλησιαστικό όργανο και στις εξωτερικές επιφάνειες του ΜΜΑ, όπου θα γίνουν τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (3-D projection mapping) στο πλαίσιο του διήμερου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με εργαστήρια και ερευνητικά προγράμματα του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων της σειράς «Γέφυρες» για το 2017 έχει ως εξής:
* Το Μέγαρο ακούει… κάθε Τρίτη στις 4:00 μ.μ. και δίνει βήμα μέχρι τις 16 Μαΐου σε νέους ερμηνευτές και σύνολα από τους χώρους της «κλασικής» (αναγεννησιακή μέχρι και τον 20ό αιώνα), της έθνικ και της τζαζ μουσικής.
• «Συνάντηση καρδιάς, Meeting of hearts», 20/1/2017. Ο ισραηλινοϊρακινός μουσικός, Γινόν Μουαλέμ, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζει ένα ηχητικό καλειδοσκόπιο που ενώνει πολιτισμούς και θρησκείες, μαζί με άλλους διεθνείς μουσικούς, και τους δικούς μας Σωκράτη Σινόπουλο, Κυριάκο Ταπάκη και Νίκο Παραουλάκη.
Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - Τι λένε οι γιατροί για την υγεία της
• Τα Κορίτσια του Νείλου, 21/1/2017. Ενα αμιγώς γυναικείο συγκρότημα από την Αίγυπτο, συνεχίζει μια σπουδαία παράδοση που ανέδειξε την Ουμ Καλσούμ.
• The Ath Kids, 11/2/2017. Παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, -djs, rappers, video artists, performers- σε ένα απογειωτικό πάρτι-συναυλία με τραγούδια, χορό, βίντεο!
• Σύνολο ΙΩΝΙΑ, «Στα μονοπάτια της παράδοσης», 23/2/2017. Από την ιστορική προσφυγική Νέα Ιωνία Βόλου, ένα γεμάτο ενέργεια δυναμικό σύνολο 15 σολίστ και 80 νέων και παιδιών μάς ταξιδεύουν στις μουσικές της Ελλάδας. Τιμούν το μεγάλο βάρδο Χρόνη Αηδονίδη.
• Circo Aereo-Τόμας Μόνκτον «Ο πιανίστας», 11 και 12/3/2017. Δύο παραστάσεις από τον Νεοζηλανδό μουσικό που ζει στη Φιλανδία.
• Κεϊβάν Σακέτ (τραγούδι, ταρ, σιτάρ), 18/3/2017. Ενας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ιρανούς μουσικούς εμφανίζεται στην Αθήνα με τους συνεργάτες του.
• «Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα», 28/3/2017. Μια απρόβλεπτη συνάντηση της σμυρναίικης και της κρητικής παράδοσης, στην οποία λαμβάνει μέρος πλειάδα καλλιτεχνών (Βελεσιώτου, Βέττα, Δερέμπεη, Καλημέρη, Κετιμέ, Koksal, Κουκλάκης, Λέκκας, Μπάσης, Πυροβολάκης, MC Yinca). Μαζί τους η Παιδική Χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου. Εκτακτη συμμετοχή: Λυδία Κονιόρδου.
• «Αφιέρωμα στον Στινγκ από τον Γιώργο Ψυχογιό», 1/4/2017.
• «Η Ελλάδα συναντά τη Ρώσικη Πρωτοπορία με το Τranscription Ensemble», 10/5/2017.
• Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, 20 και 21/5/2017.
Στη χθεσινή παρουσίαση έπαιξαν ζωντανά οι μουσικοί: Ζιάντ Ρατζάμπ από τη Συρία, ο Ελληνας πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός και μουσικοί-παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, στο πλαίσιο της συναυλίας The ath Kids.