Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι τι θα έχει μείνει όρθιο για να επαναλειτουργήσει όταν η πανδημία θα υποχωρήσει.
Οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι θεατρικές και οι μουσικές σκηνές, τα μουσεία, οι γκαλερί, τα βιβλιοπωλεία, όλοι οι χώροι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις τέχνες και τον πολιτισμό έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ενώ, παράλληλα, το κοινό προφανώς και διστάζει να επιστρέψει όταν τελικά θα ανάψει το «πράσινο φως». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει πολύ εκείνη η ώρα.
Αν και είναι επίφοβο να προγραμματίζει κανείς για το νέο έτος, φορείς και ιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να κοιτάζουν μπροστά. Ας δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε να γίνει πραγματικότητα τη χρονιά που έρχεται.
» ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Aναγεννημένη, εκ βάθρων, η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πλήρως εκσυγχρονισμένη και με διπλάσιο εμβαδόν αναμένεται να αποτελέσει το νέο ισχυρό τοπόσημο της Αθήνας στη μετά τον κορονοϊό εποχή αλλά και να πρωταγωνιστήσει, μαζί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο νέο, αναβαθμισμένο πολιτιστικό περιβάλλον της Αττικής.
«Τον Μάρτιο 2021 παραδίδουμε μια υπερσύγχρονη Πινακοθήκη εφάμιλλη με εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Τα εγκαίνια της Πινακοθήκης, την ημέρα της εθνικής εορτής, θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ανάλογο θα είναι και το περιεχόμενο της περιοδικής έκθεσης με την οποία θα ξεκινήσει η νέα περίοδος λειτουργίας του μουσείου.
Τη μεγάλη πρόοδο του έργου διαπιστώνουν καθημερινά όσοι διέρχονται από την περιοχή. Βλέπουν το κτίριο της Πινακοθήκης να αποκτά την τελική μορφή τoυ. Με ταχείς ρυθμούς «τρέχουν» και οι εργασίες στους εσωτερικούς χώρους, όπου ετοιμάζεται ήδη το στήσιμο της έκθεσης των μόνιμων συλλογών.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Με την επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων η Πινακοθήκη αυξάνει το εμβαδόν της, από 9.720 τ.μ. σε 20.760 τ.μ. Ο υπερδιπλασιασμός των χώρων θα επιτρέψει την παρουσίαση 1.000 ζωγραφικών έργων (έναντι 480 στο παρελθόν) από την πλούσια συλλογή της, που αριθμεί συνολικά 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 καλύπτονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 13 αποτελούν γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
» ΜΕΓΑΡΟ ΤΣΙΛΕΡ-ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Με παλάτι μοιάζει το Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου μετά το έργο της αποκατάστασης του που υλοποιήθηκε με τρόπο εξαιρετικό από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τo κτίριο βρίσκεται επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 και πρόκειται να στεγάσει έκθεση επιλεγμένων έργων της Συλλογής Λοβέρδου, η οποία φυλάσσεται ως παρακαταθήκη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από το 1980.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.
Το Μέγαρο χτίστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ την περίοδο 1882-1885 και στέγασε την οικογένειά του μέχρι το 1912. Στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή του Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονυσίου Λοβέρδου, έγινε κτιριακή προσθήκη (1929) και λειτούργησε ως οικία και μουσείο στεγάζοντας την ομώνυμη συλλογή.
» ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΑΣ
Μέσα στο 2021 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το ανακαινισμένο Ακροπόλ Παλάς, επί της Πατησίων. Το διατηρητέο αρτ νουβό κτίριο θα είναι η έδρα ενός νέου διεθνούς φορέα (Ακροπόλ Ακρος) που θα λειτουργεί στο πρότυπο αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων, με στόχο την ενίσχυση και την προβολή των Ελλήνων δημιουργών, ενώ θα φιλοξενεί δράσεις νέων καλλιτεχνών και σύγχρονων τεχνολογιών.
Η ίδρυση του φορέα, με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ψηφίστηκε από τη Βουλή. Στον χώρο θα λειτουργούν, επίσης, χώροι εκθέσεων, πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του Ακροπόλ αλλά και εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη…
» «ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ» Η ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ
Στην καρδιά της Αθήνας και στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αρεως, Βρυσακίου, Κλάδου και Αδριανού, στο Μοναστηράκι, περίκλειστη από τις προσόψεις ερειπωμένων κτιρίων και σύγχρονων καταστημάτων, κρύβεται μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας.
Η πύλη και η κρήνη του περίφημου αρχοντικού Χωματιανού-Λογοθέτη του 17ου αιώνα, όπως και το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, όπου έψελνε ο Παπαδιαμάντης, είναι ορισμένα από τα κατάλοιπα της παλιάς γειτονιάς που αναβιώνει και πάλι χάρη στο έργο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η αρχιτεκτονική αποκατάσταση των κτιρίων έχει ολοκληρωθεί και ένα τμήμα της «Αυλής των Θαυμάτων», όπου θα στεγάσει τη μόνιμη συλλογή του το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, προγραμματίζεται να λειτουργήσει μέσα στο 2021.
Καθένα από τα σπιτάκια της Αυλής θα φιλοξενεί μια εκθεσιακή θεματική ενότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανασύσταση αποτοιχισμένων τοιχογραφιών από οικία της Μυτιλήνης με έργα του
Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη μπήκε στην Ελλάδα, κρίσιμες μέρες για κρούσματα, σχολεία
Ξεκινούν σήμερα οι μαζικοί εμβολιασμοί των υγειονομικών – Το χρονοδιάγραμμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr