ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη μπήκε στην Ελλάδα, κρίσιμες μέρες για κρούσματα, σχολεία

Παγώνη: Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ενα κρίσιμο δεκαήμερο διανύει η Ελλάδα προκειμένου να σχηματιστεί μια πληρέστερη εικόνα για το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Η ανησυχία είναι διάχυτη και το σκληρότερο lockdown που είναι σε ισχύ από την Κυριακή στοχεύει να ανακόψει το νήμα μετάδοσης που πιθανότατα ξεκίνησε κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Κατά τους ειδικούς, βέβαια, θα μπει «φρένο» όσον αφορά στις μεταδόσεις που σχετίζονται με την κινητικότητα στην αγορά (κομμωτήρια, ανοιχτά καταστήματα και click away), η αποφυγή όμως της μετάδοσης εξαιτίας συγκεντρώσεων σε σπίτια, με αφορμή τις γιορτές στις 6 και 7 Ιανουαρίου, επαφίεται στην προσοχή που δείχνουν οι πολίτες. Και ενώ πραγματοποιείται τεράστια προσπάθεια διατήρησης της επιδημίας χαμηλά, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έφτασε και στην Ελλάδα -διαπιστώθηκε σε τέσσερα άτομα που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο- ανοίγει νέο κύκλο ανησυχίας.

Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στη Β’ Παιδιατρική ΕΚΠΑ του «Αγλαΐα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μαρίζα Τσολιά, «χρειαζόμαστε 15 ημέρες από κάθε περίοδο (σ.σ.: ημέρες Χριστουγέννων και ημέρες Πρωτοχρονιάς) προκειμένου να δούμε πού βρισκόμαστε. Είναι ακόμη νωρίς να ξέρουμε την επίδραση των εορτών, αν και ακόμη και αυτή η μία εβδομάδα που επιβλήθηκε πιο σκληρό lockdown μας βοηθά, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία. Η ζημιά που γίνεται από τα κλειστά σχολεία είναι μακροχρόνια και ανεπανόρθωτη».

Σύμφωνα με την ίδια, σήμερα αναμένεται να συζητήσουν εκ νέου τα μέλη της επιτροπής και να αποφασίσουν ποιες βαθμίδες συμφωνούν να ανοίξουν. «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί στις 11/1. Η επιτροπή ακόμη δεν έχει αποφασίσει», προσθέτει.

Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η τάση στην επιτροπή σχετικά με τα σχολεία είναι να αποσυνδεθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης από την επιδημιολογική εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται υπό σκληρά lockdowns, με ανοιχτά, όμως, σχολεία. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η προσθήκη ψυχιάτρου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μόνο τυχαία δεν είναι, με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας να είναι έντονες εκτός από τους ενήλικες και στα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται κατόπιν ψηφοφορίας και υπάρχουν «φωνές» για κάθε σενάριο. Δηλαδή, όσοι εισηγούνται να ανοίξουν μόνο τα Δημοτικά, όσοι εισηγούνται να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι τα σχολεία -παρότι δεν αποτελούν εστίες διασποράς της Covid-19- συνεπάγονται κινητικότητα και ρισκάρουν την επιδημιολογική επιβάρυνση.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 390 νέα περιστατικά, τα οποία όμως παραπλανούν καθώς εμπίπτουν σε ημέρες αργιών με λιγότερους εργαστηριακούς ελέγχους. Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκαν 4.366 μοριακοί έλεγχοι και 4.138 rapid tests. Συνήθως, εκτός Σαββατοκύριακων και εορταστικών περιόδων, πραγματοποιούνται περίπου 30.000 τεστ, επομένως η χθεσινή καταγραφή των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την ακριβή επιδημιολογική πορεία της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκε για μία ακόμη ημέρα η πλειοψηφία των κρουσμάτων (125) ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες επιπλέον 78 διαγνώσεις. Επιπλέον, σταθερά πάνω από 400 παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων και συγκεκριμένα μέχρι χθες ανέρχονταν σε 421, ενώ επιπλέον 36 θάνατοι προστέθηκαν στη λίστα των απωλειών που μέχρι χθες συνολικά ανέρχονταν σε 4.957.

Ανησυχία για το εάν θα επικρατήσει στην κοινότητα το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού επικρατεί από χθες, όταν και διαπιστώθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ότι εντοπίζεται σε τέσσερις ταξιδιώτες στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρη Θάνο, η ανάλυση των ταξιδιωτών ολοκληρώθηκε χθες από συγκεκριμένους ταξιδιώτες που ήρθαν στις 30/12 στην Ελλάδα και ανευρέθηκαν θετικοί στον Sars-CoV-2. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, πρόκειται για έξι Ελληνες που επέστρεφαν από τη Μεγάλη Βρετανία και αποδείχθηκαν θετικοί. Οι τέσσερις εξ αυτών φέρουν τη μετάλλαξη για την οποία πριν από λίγες ημέρες σήμανε πανευρωπαϊκός συναγερμός, καθώς φέρεται το μεταλλαγμένο στέλεχος να είναι και πιο μολυσματικό.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα πραγματοποιούν στοχευμένες αναλύσεις σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, πρώτα διαπιστώνεται με PCR ότι το δείγμα είναι όντως θετικό για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια ακολουθείται μία άλλη διαδικασία, εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα (2-3 ημέρες) και η οποία καταλήγει στον προσδιορισμό της αλληλουχίας των ~30.000 βάσεων του γονιδιώματος του Sars-CoV-2 στα ειδικά μηχανήματα αλληλούχησης DNA που διαθέτει το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ. Εως σήμερα έχει προσδιορισθεί η αλληλουχία 1.100 γονιδιωμάτων κορονοϊού από αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων του 1ου και 2ου κύματος από όλη την Ελλάδα.

Oι φορείς του μεταλλαγμένου στελέχους βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα τουλάχιστον δέκα ημερών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Ποιος μάσκες προστατεύουν – Τι λέει ο ΠΟΥ για τις υφασμάτινες

Tinad

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 80-84 ετών – Βήμα βήμα η διαδικασία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προβλέπει ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 600.000

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Φόβος για τρίτο κύμα στην Ελλάδα από την βρετανική μετάλλαξη «Nelly» – Ποιος μάσκες προστατεύουν καλύτερα

Ανδρέας Ντίνης

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου – Τι ισχύει για τα φροντιστήρια

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ανησυχία Σαρηγιάννη: Υπάρχει φόβος για επιτάχυνση 3ου κύματος από την μετάλλαξη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – «Βόμβα» Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»

Tinad

«Bild»: Νέο πρόβλημα με τα εμβόλια – Η AstraZeneca ίσως να μην παραδώσει στην Ε.Ε. τον αριθμό που συμφώνησε

Tinad

Κορωνοϊός: Σε αυτές τις περιοχές παρατείνονται τα «σκληρά» lockdown – Πού αίρονται τα μέτρα

Tinad