«Πρόκειται για μια έκδοση η οποία προετοιμαζόταν όλη τη χρονιά για να κυκλοφορήσει στο τέλος της. Κάθε χρόνο από το 2018 εκδίδουμε ένα ημερολόγιο, έναν ιστορικό τόμο γεμάτο πληροφορίες για την εξέλιξη του θεάτρου.
Φέτος η θεματική μας είναι το θέατρο μετά την Επανάσταση και οι Πρωθιέρειες των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες ήταν κυρίως ηθοποιοί ή χορογράφοι» περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο επίτιμος πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ και νυν πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, ο εμπνευστής της ιδέας για την έκδοση ημερολογίων.
Φέτος, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου ο αναγνώστης διατρέχει όλη τη θεατρική δραστηριότητα λίγο πριν την Επανάσταση και μερικά χρόνια μετά, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στην Οδησσό και το Βουκουρέστι. Παράλληλα παρουσιάζονται όλα τα θεατρικά έργα τα οποία γράφτηκαν εμπνευσμένα από το 1821 και τους ήρωες που ανέδειξε.
Συμπεριλαμβάνονται και αναφορές στις απαρχές του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα πριν τον Πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Μίμαρο. Φωτογραφίες, γκραβούρες, ζωγραφικά πορτρέτα, σελίδες θεατρικών έργων, φωτογραφικά ντοκουμέντα και εξώφυλλα περιοδικών της εποχής εμπλουτίζουν την έκδοση. Στη δεύτερη ενότητα οι αναγνώστες θα συναντήσουν τις Πρωθιέρειες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηθοποιοί και χορογράφοι που συμμετείχαν στην παγκόσμια γιορτή και μετέδιδαν το σπουδαίο μήνυμα της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι.
Η αναφορά στις Πρωθιέρειες ξεκινά με την ιστορική μορφή της χορογράφου Κούλας Πράτσικα, η οποία άναψε την Ολυμπιακή φλόγα από τον ελληνικό ήλιο το 1936 στην Ολυμπία, περνά στην αξέχαστη ηθοποιό Αλέκα Κατσέλη, στη Μαρία Μοσχολιού, που πρόσφατα έφυγε, για να καταλήξει στην Ξανθή Γεωργίου, Πρωθιέρεια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.
«Το ημερολόγιο είναι ένα πολυεπίπεδο βιβλίο, μια ιστορική καταγραφή – πηγή γνώσης για τον Ιστορικό του μέλλοντος καθώς εκτός των άλλων περιλαμβάνονται 7.000 λήμματα ημερομηνιών γεννήσεων ηθοποιών από το 1880, αλλά και οι ημερομηνίες θανάτου ηθοποιών, σκηνοθετών, θεατρικών συγγραφέων» σημειώνει ο κ. Μπιμπίλας ο οποίος και επιμελήθηκε με την Σίσσυ Καπλάνη την έρευνα και συγγραφή των κειμένων.
«Από τον Μάρτιο ξεκίνησε η έρευνα για να ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη, όσο παράλληλα ο Σπύρος Μπιμπίλας πρόσθετε ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου καλλιτεχνών στις ήδη πάμπολλες υπάρχουσες.
Σημαντική ήταν η βοήθεια του θεατρολόγου, επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Φιλολογίας στον Τομέα Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών Μανώλη Σειραγάκη και του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη, οι οποίοι συνέταξαν τον κατάλογο με τα θεατρικά έργα εμπνευσμένα από την επανάσταση του 1821» περιγράφει η κ. Καπλάνη και επισημαίνει ότι αγοράζοντας το ημερολόγιο ενισχύετε το έργο του ΤΑΣΕΗ, που αφορά τόσο στους ανήμπορους οικονομικά συνταξιούχους ηθοποιούς, αλλά και στους ηθοποιούς, οι οποίοι λόγω πανδημίας, δεν μπορούν να εργαστούν και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Το Θεατρικό Ημερολόγιο του 2021 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, οι οποίες φιλικά διακείμενες στον αγώνα επιβίωσης των ηθοποιών προσφέρουν δωρεάν την εκτύπωσή του.
Συντάξεις: Διπλές αυξήσεις για 250.000 συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]
Folli Follie-απάτες: Υπερκοστολογήσεις, «φουσκωμένες» περιουσιακές αξίες και «γύρω γύρω όλοι»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr