Το 1970, του απονεμήθηκε το βραβείο Αντερσεν, η μεγαλύτερη διάκριση διεθνώς για συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Το έργο του μελετήθηκε στα πανεπιστήμια για την ανατρεπτική μεταμοντέρνα γραφή του. Ξεκίνησε να γράφει τη δεκαετία του 1950. Η Εκκλησία τον είδε ως απειλή για τα νεανικά μυαλά και πρότεινε την απαγόρευση των βιβλίων του στα σχολεία.
Ο ίδιος ο Τζάνι Ροντάρι έλεγε: «Εχθρός της σκέψης είναι η πλήξη. Δημιουργικός νους είναι εκείνος που κάνει πάντα ερωτήσεις, που ανακαλύπτει προβλήματα εκεί όπου οι άλλοι βρίσκουν ικανοποιητικές απαντήσεις, που νιώθει άνετα σε ρευστές καταστάσεις, όπου οι άλλοι μυρίζονται μόνο κινδύνους, που είναι ικανός για αυτόνομες και ανεξάρτητες κρίσεις, που αρνείται το κωδικοποιημένο».
Οι ιστορίες του Ροντάρι χαρακτηρίζονται από το χιούμορ, την τρυφερότητα, την αμεσότητα και τα πλούσια μηνύματα που με δεξιοτεχνία και χωρίς διδακτισμό στέλνει ο Ιταλός συγγραφέας στους αναγνώστες του. Μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι γοητεύονται από τα βιβλία του, προβληματίζονται από τις σκέψεις του, αλλά και ταυτόχρονα διασκεδάζουν διαβάζοντας.
Το εμβληματικό έργο του «Γραμματική της φαντασίας» θεωρείται κορυφαίο, γιατί επηρέασε συγγραφείς για το πώς να γράψουν και εκπαιδευτικούς πώς να δουλέψουν τη λογοτεχνία με τους μαθητές τους. Οι τεχνικές του δημοφιλούς Ιταλού συγγραφέα, το γλωσσικό παιχνίδι και η αμφισβήτηση της συμβατικής διδασκαλίας μπορούν να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να οδηγήσει τον μαθητή του στο κέντρο της σκηνής, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της δημιουργικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία και τονίζοντας την παιδαγωγική αξία της φαντασίας και της ουτοπίας. Η συμβολή του Ροντάρι στην καλλιέργεια των επινοητικών ικανοτήτων των μαθητών -όντας ο ίδιος δάσκαλος- βοήθησε πολλούς εκπαιδευτικούς να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και την πλήξη της τάξης και, μαζί με τα παιδιά, να ανακαλύψουν και να διερευνήσουν τις απεριόριστες μυθοπλαστικές δυνατότητές τους ξεκινώντας απλά, μόνο με μία λέξη.
Στις 23 Οκτωβρίου ο Τζάνι Ροντάρι θα είχε τα γενέθλιά του και θα γινόταν 100 ετών. Με αφορμή το Ετος Ροντάρι που συντόνισε το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020, οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», από τις οποίες κυκλοφορούν τα βιβλία του κορυφαίου συγγραφέα, δημιούργησαν τρία βίντεο για τις ανάγκες της δράσης «Read&Share… Rodari’s Stories». Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση διαβάζει αποσπάσματα από τα «Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο». Σε αυτό το βιβλίο του ο Ροντάρι επιχειρεί ένα διαφορετικό διάβασμα των μύθων του Αισώπου. Πάνω από πενήντα αστεία και ανατρεπτικά παραμύθια, βγαλμένα από τη φαντασία και τη δημιουργική ικανότητα του Ιταλού συγγραφέα, όπως οι ιστορίες «Η αλεπού φωτογράφος», «Η μηχανή που κάνει τα μαθήματα του σχολείου» ή «Το κουδούνι για τους κλέφτες».
Οι συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου και Κώστας Πούλος διαβάζουν από το βιβλίο «Παραμύθια από το τηλέφωνο». Αυτοτελείς ιστορίες που μας ξεναγούν σε πόλεις και χωριά με παράξενες ονομασίες, που μας καλούν να περπατήσουμε σε δρόμους από σοκολάτα και να δοκιμάσουμε τοπικές σπεσιαλιτέ.
Η συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο διαβάζει αποσπάσματα από τη «Γραμματική της φαντασίας». Το κλασικό αυτό βιβλίο πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες της φαντασίας και οι κανόνες της δημιουργίας μπορούν να γίνουν προσιτοί σε όλους. Ξεκινώντας από την εξέταση των μηχανισμών που κινούν την επινόηση, ο συγγραφέας μάς προσφέρει «πρώτη ύλη», ιδέες, ευκαιρίες για φανταστικούς στοχασμούς, τονίζοντας την απελευθερωτική φόρτιση της λέξης και τον παιδαγωγικό ρόλο της φαντασίας.
Από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» κυκλοφορεί, επίσης, το βιβλίο «Η Αλίκη στη χώρα της περιέργειας». Η Αλίκη του Τζάνι Ροντάρι δεν πηγαίνει στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά ζει απίστευτες περιπέτειες! Με το μικρό της μέγεθος εξερευνά όλα τα αντικείμενα, πέφτει, χώνεται παντού και τρομάζει τους γονείς της με τις ξαφνικές εξαφανίσεις και επανεμφανίσεις της.
Από την έντυπη έκδοση