Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Τον ησύχαζε ο Σαρωνικός, δεν ζητούσε ποτέ κάτι άλλο. Τη συγκεκριμένη παραλία της Γλυφάδας την προτιμούσε χρόνια, έβαζε και ολόκληρη τέντα κοντά στο τεράστιο αρμυρίκι. Τον βοηθούσε να την εγκαταστήσει ένας δικός του άνθρωπος, ο Ηλίας, αλβανικής καταγωγής. Αυτές τις τόσο ζεστές αυγουστιάτικες μέρες πήγαινε εκεί πρωί και έφευγε βράδυ. Επαιρνε μαζί του βιβλία κατασκοπίας και το πολύτιμο τάμπλετ του.
Εψαχνε οικονομικά στοιχεία μετά μανίας. Πίστευε ότι αυτά ερμηνεύουν τα πάντα. «Το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι μεγάλο για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής, αλλά όχι για το μέγεθος του πληθυσμού της», είπε μέσα του σκωπτικά. «Και σε πτώση. Ούτε 8.000 δολάρια το κεφάλι. Πού πας ρε Καραμήτρο με μισθοφόρους στη Λιβύη και φρεγάτες στη θάλασσα; Οι μαγκιές κοστίζουν. Θα το φας το κεφάλι σου». Μετά μπήκε σε ένα ενημερωτικό σάιτ. Τρεις Σερβοβόσνιοι εκτελέστηκαν στα Βλάχικα της Βάρης μπροστά στα μάτια των παιδιών τους. Συμβόλαιο. Ενας είπε πριν ξεψυχήσει, σε κάποιον Ελληνα θαμώνα, κάτι σαν «αγορά». Τι αγορά άραγε; Οπλων; Ναρκωτικών; Φαίνεται πως τα θύματα και οι οικογένειές τους κρύβονταν στην Ελλάδα και μάλιστα στην περιοχή αυτή της Βάρης. Η Αστυνομία είχε πληροφορίες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Βαλκάνιων εμπόρων ναρκωτικών. Και για επαφές με έναν Ελληνα που είχε επισκεφθεί τα θύματα στο σπίτι-κρησφύγετο καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν υπήρχαν όμως άλλα στοιχεία. Ενδεχομένως αυτός να τους είχε βοηθήσει να κρυφτούν.
- Κύριε Πέτρο, ο καφές σας και το τοστ!
Ηταν ο Μελέτης, το γκαρσόνι του γειτονικού καφέ που τον εξυπηρετούσε. «Μεγάλη υπόθεση το τάμπλετ!», σκέφτηκε ο ηλικιωμένος κύριος που, παρά τα χρόνια του, το χρησιμοποιούσε για όλα. Και για παραγγελία καφέ. Ο Μελέτης ερχόταν με χαρά, κι ας έπρεπε να βάλει τα μαύρα παπούτσια του στην άμμο, ο κύριος Πέτρος σ’ αυτά δεν ήταν τσιγκούνης. Ηταν επίσης ευγενής, μειλίχιος, προσηνής. Κοντός, αλλά με φαρδιές πλάτες, μαλλιά ψαρά, πρόσωπο λαϊκό, ελαφρώς βλογιοκομμένο, ενέπνεε σιγουριά, οικειότητα και ασφάλεια. Κάπως σαν παλιός δημόσιος υπάλληλος, ξύπνιος, προσεκτικός, που ήξερε τα κόλπα. Πώς λειτουργεί το σύστημα, πώς έχουν τα πράγματα στη ζωή. Και αν είχε και όρεξη -και ο Μελέτης χρόνο- του έλεγε και καμιά πιπεράτη ιστορία από τα χρόνια που δούλευε στα τελωνεία.
- Πώς τα βλέπετε τα πράγματα, κύριε Πέτρο; Θα επιβιώσουμε το φθινόπωρο;
- Τι να σου πω βρε Μελέτη, τι είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του. Η Ελλάδα έχει ΑΕΠ καμιά διακοσαριά δισ. το πολύ. Αυτά αντιστοιχούν σε αρκετά λιγότερο από 20.000 το κεφάλι. Με άλλα λόγια, αν θέλεις να έχεις λίγο παραπάνω, ας πούμε να αντιστοιχούν στην πάρτη σου 40.000, σε δύο άλλους πρέπει να αντιστοιχήσουν κάτω από 10.000. Ο θάνατός σου η ζωή μου, δηλαδή. Κι αυτά προ κορονοϊού. Πού τώρα…
«Εδώ είμαι μια χαρά», σκέφτηκε. «Αλλωστε στον Σαρωνικό γίνονται όλα, από αρχαιοτάτων χρόνων. Μέχρι και οι Πέρσες σταμάτησαν εδώ. Κοιτάζοντας τα ίδια βουνά, τα ίδια νησιά». Θυμήθηκε που την προηγούμενη κοίταζε στο τάμπλετ την ώρα σε διάφορα μέρη του κόσμου. «Για σκέψου. Οι Ιρανοί έχουν διαφορά με μας μία ώρα και τριάντα λεπτά! Γιατί δεν το στρογγύλεψαν; Με τους Κινέζους έχουμε στρογγυλή διαφορά, πεντάωρο. Αυτοί γιατί; Ισως ήθελαν να διαφοροποιηθούν από Ελληνες και Κινέζους που μας έχουν από κάθε πλευρά. Οταν είσαι αρχαίος πολιτισμός έχεις το δικαίωμα να μετράς το χρόνο διαφορετικά, έτσι δεν είναι;».
Μετά σκέφτηκε την κατάντια της Ελλάδας να περιμένει να ζήσει από τα φτωχαδάκια τους Βαλκάνιους τουρίστες. «Σαν να σου έρθει ο Γκιωνάκης από τη δεκαετία του ’60, τουρίστας σήμερα, κι εσύ να τον περιμένεις ως μάννα εξ ουρανού. Δεν είναι για γέλια;».
Ο κύριος Πέτρος βυθίστηκε ξανά στο τάμπλετ του. Ενιωθε ότι μπορεί να είναι βιδωμένος σε μια καρέκλα παραλίας με τις ώρες, να λιάζεται, να παίζει τάβλι με κανένα φίλο, να τη βγάζει μπέικα χωρίς να κουνάει ρούπι και ταυτόχρονα να ελέγχει τα πάντα από τη θέση του. Με το τάμπλετ. Ενιωθε αυτόνομος, ένιωθε ελεύθερος, ευχαριστημένος. Πλήρωσε λογαριασμούς, έδωσε διάφορες οδηγίες για δουλειές και εκκρεμότητες. Διακριτικά πάντα. Είχε μάθει ότι η μισή επιτυχία είναι η διακριτικότητα. «Οι ξιπασμένοι περνάνε καμιά φορά καλύτερα, αλλά τελειώνουν άσχημα», είπε από μέσα του. Εκείνος ακολουθούσε τον χρυσό κανόνα. Να μην τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Είχε τον τρόπο του, τόσα χρόνια κατάφερε διάφορα, αλλά πίστευε ότι ήταν καλύτερο να μη φαίνεται τίποτα από αυτά. Σαν τους Ολλανδούς. «Μερικοί είναι πάμπλουτοι και δεν παίρνεις χαμπάρι. Νομίζεις ότι έχουν ψιλικατζίδικο».
Αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να δροσιστεί. Αργότερα θα παράγγελνε στον Μελέτη και κανένα ουζάκι. Οταν θα επέστρεφε και ο Ηλίας. Σηκώθηκε από την αναπαυτική καρέκλα παραλίας – αυτή δεν την τσιγκουνεύτηκε βέβαια, ήταν η βολή του- και περπάτησε κούτσα κούτσα προς το νερό. Στο δρόμο αποφάσισε ότι το πόδι του τον προδίδει. Από τότε που έφαγε τη σφαίρα στον Ταΰγετο, υποφέρει. Ελληνοαλβανική μαφία, χασισοφυτείες, ούτε η Αστυνομία δεν πάει εκεί πάνω. Πώς την πάτησε έτσι; Καλύτερα να χρησιμοποιήσει το seatrac, είπε από μέσα του και στράφηκε προς τη ράμπα. Γι’ αυτό άλλωστε είχε επιλέξει το συγκεκριμένο πόστο. Για να είναι κοντά στη ράμπα. Αλλά όχι στα φώτα της. Αγρίεψαν τα πράγματα. Ηρθε η ώρα για αναδίπλωση. Μήπως και για σταδιακή απόσυρση. Ας είναι καλά το τάμπλετ.
«Ακου αγορά! Ποια αγορά ρε κατακαημένη Ρούμελη; Crna gora, είπε ο μακαρίτης. Μαυροβουνιώτες εκτελεστές. 4.000 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τι περιμένεις; Να σου μιλάνε κολονακιώτικα;».
Ενιωσε ένα σφάχτη στο πόδι και αμέσως σκέφτηκε: «Να μην ξεχάσω να γράψω στον Ηλία όταν έρθει, μαζί με το τάβλι να φέρει και το αναπηρικό καροτσάκι μου».
Who is Who-Μανώλης Πιμπλής: Ο Μανώλης Πιμπλής σπούδασε Νομικά και είναι δημοσιογράφος. Εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για πάνω από 20 χρόνια. Υπήρξε συμπαρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Βιβλία στο κουτί». Την περίοδο 2010-2014 συνεργάστηκε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Σήμερα εργάζεται στο Κανάλι της Βουλής όπου διατηρεί την εκπομπή «Βιβλιοβούλιο» και ταυτόχρονα είναι διευθυντής της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Εχει δημοσιεύσει μία ποιητική συλλογή και διηγήματα σε συλλογικούς τόμους. Εχει μεταφράσει εννέα λογοτεχνικά βιβλία από τα γαλλικά.
Τη Δευτέρα: Η ΓΙΔΟΥ του Γιάννη Ράγκου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr