Το συνειδητοποιείς όταν ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Τσουκαλάς δηλώνει με πεποίθηση, έχοντας στο πλευρό του την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και την περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου, στην παρουσίαση της Ελευσίνας 2021, που έγινε στο δημαρχείο της πόλης, ότι το εγχείρημα θα πετύχει απόλυτα και η προσπάθεια θα στεφθεί από επιτυχία.
Το αντιλαμβάνεσαι ακόμα περισσότερο όταν η καλλιτεχνική διευθύντρια κ. Κέλλυ Διαπούλη αναλύει το όραμα και την κεντρική ιδέα του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021 που συνοψίζεται στη φράση «Μετάβαση στην EUphoria» και στην τόσο εύστοχη σύνδεση της Ελευσίνας με την Ευρώπη.
«Το πρόγραμμα έχει έντονη ευρωπαϊκή διάσταση και ξεκινά να υλοποιείται από το 2017, χτίζοντας διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι μια πόλη μικρότερη από τις άλλες δύο υποψήφιες είχε διπλάσια likes στο facebook. Επίσης η Ελευσίνα 2021 ήταν πολύ προσεκτική στο θέμα του προϋπολογισμού, που ήταν επίσης μικρότερος από τις άλλες πόλεις και ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ».
Μια άλλη εποχή ανατέλλει για την Ελευσίνα, που όπως φαίνεται έχει συμμάχους σ’ αυτόν τον «καλό αγώνα» τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο: «Η Ελευσίνα, με βιομηχανικό χαρακτήρα, οραματίστηκε και σχεδίασε μια μακροπρόθεσμη πολιτιστική στρατηγική, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα τη μετατρέψουν σε ένα δυναμικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, όπου ο πολιτισμός θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, τονίζοντας ότι «ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα είναι για την Ελευσίνα μία μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη πολιτιστικούς θεσμούς και υποδομή που θα παραμείνουν ενεργοί και δημιουργικοί όταν τα φώτα θα σβήσουν».
Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, η οποία με πολύ θέρμη υποστήριξε απόλυτα την προσπάθεια της Ελευσίνας από την πρώτη στιγμή της διεκδίκησης, επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα εγχείρημα – πρότυπο. Ένα εγχείρημα – πιλότο για το μέλλον. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις στο πλευρό της Ελευσίνας. Γιατί πλέον η Ελευσίνα δεν είναι υπόθεση τοπική, περιφερειακή ή εθνική. Είναι το οικουμενικό στοίχημα του πολιτισμού που έχουμε υποχρέωση να κερδίσουμε όλοι μαζί».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς τόνισε ότι «μετά την επιτυχή ανακήρυξη επιστρέφουμε στο όνειρο.
Για να αναπτύξουμε δράσεις για την εξασφάλιση και υλοποίηση όλων των πολιτιστικών υποδομών. Ο σχεδιασμός μας δεν αιθεροβατεί. Θα πραγματοποιήσουμε πράγματα που θα μείνουν και θα αξιοποιηθούν από τους Ελευσίνιους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και μετά το 2021. Θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της πόλης στην καθαριότητα, στο περιβάλλον, στο παραλιακό μέτωπο. Στην οικονομική διαχείριση όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια».
Το καλλιτεχνικό μέρος
Αναλύοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ελευσίνα 2021, η κ. Κέλλυ Διαπούλη σημείωσε τις τρεις κεντρικές θεματικές του προγράμματός. «Στη θεματική EUrbanization εστιάζουμε στις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, στην ανάγκη δηλαδή επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τον Αλλον, είτε αυτός είναι ο συμπολίτης μας είτε ο ξένος. Στη θεματική The EU Working Classes εστιάζουμε στις οικονομικές και εργασιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, στους μετασχηματισμούς που υφίσταται σήμερα το πεδίο της εργασίας. Τέλος, στη θεματική EUnvironment εστιάζουμε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με το περιβάλλον. Κάθε κεντρική θεματική περιλαμβάνει τρία μεγάλα προγράμματα.
Χαλκιδική: Αναβιώνει από τις 5 Ιανουαρίου το έθιμο της «Καμήλας» και της νύφης στη Γαλάτιστα
Η θεματική EUrbanization περιλαμβάνει τα προγράμματα «Ευρώπη των Πολιτών», «Ευρώπη Κόρη του Φοίνικα» και «Μυστήρια». H θεματική The EU Working Classes περιλαμβάνει τα προγράμματα «Art Industry», «Το Μέλλον Αρχίζει Εδώ» και «Culture My Profession / Culture My Hobby».
Η θεματική EUnvironment προσεγγίζει το ζήτημα του περιβάλλοντος μέσα από τα προγράμματα «Δήμητρα – Μητέρα Γη», «Περσεφόνη» και «Οικοπολιτισμός». Το πρώτο προσεγγίζει το περιβαλλοντικό ζήτημα μέσα από την περιοχή της τροφής και της γεωργίας, το δεύτερο μέσα από την περιοχή του αστικού πράσινου και το τρίτο μέσα από την περιοχή της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας και της ανακύκλωσης».
Προγράμματα υποδομής
Τέλος, υπάρχουν δύο προγράμματα υποδομής, το «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Καινοτομίας» και το «Ζωντανό Μουσείο», που διατρέχουν όλο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει κεντρικές δράσεις που ξεκινούν ήδη από το 2017, κορυφώνονται το 2021, ενώ ορισμένες συνεχίζουν και μετά το 2021 ως παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. «Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η “Αγορά για την Ευρώπη”, ένα διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, το EcoCulture Festival, το διεθνές φεστιβάλ site specific City Mysteries και οι Κάθετοι Κήποι, που φιλοδοξούμε να γίνουν εστίες πολιτιστικής δημιουργίας σε επίπεδο γειτονιάς.
Τέλος, σε επίπεδο παρουσίασης του προγράμματος κατά το 2021, χρησιμοποιούμε το μύθο της Περσεφόνης και της εναλλαγής των εποχών για να μιλήσουμε για πτυχές της μετάβασης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα συνεκτικό αφήγημα που έχει τη μορφή ενός έργου έξι πράξεων και διαρκεί ένα χρόνο».
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με περιήγηση στους δρόμους της πόλης, που πέρασε από τον αρχαιολογικό χώρο, προχώρησε στο Ελαιουργείο, έναν από τους κύριους χώρους πραγματοποίησης εκδηλώσεων, συνέχισε στο βιομηχανικό χώρο Ιρις, ο οποίος θα αναπλαστεί μαζί με την Ελαιουργική (ως το 2020) για να γίνουν επίσης χώροι υποδοχής εκδηλώσεων, και κατάληξε στο φιλόξενο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας που δημιούργησαν οι Μικρασιάτες της πόλης, αληθινό κόσμημα για την περιοχή, που διασώζει με αγάπη τις μνήμες και τον πολιτισμό τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου