Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Θα κάτσω σπίτι»: Eννέα καλλιτέχνες τραγουδούν τον «ύμνο» των ήμερων, του αξέχαστου Κηλαηδόνη

Δέσποινα Σαββοπούλου

Σε «εθνικό ύμνο» των ημερών έχει μετατραπεί το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Θα κάτσω σπίτι», που ο αγαπημένος τραγουδοποιός έγραψε το 1986 και με αυτό ξεκινούσε το άλμπουμ που κυκλοφόρησε τότε με τίτλο «Τραγούδια για κακά παιδιά».

Η διασκευή του τραγουδιού από μια ομάδα σύγχρονων αγαπημένων καλλιτεχνών, που ερμηνεύουν ο καθένας από το σπίτι του και με τον τρόπο του ένα απόσπασμά του, κάνει το ούτως ή άλλως αγαπημένο τραγούδι του Λουκιανού απίστευτα επίκαιρο και διαχρονικό.

Το νέο τραγούδι με τίτλο «Θα κάτσω σπίτι 2020» ακούγεται πλέον παντού, με το σατιρικό βίντεο που το συνοδεύει να φέρνει μια νότα αισιοδοξίας στις δύσκολες ώρες που περνάμε.

Ούτε και ο ίδιος ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα φανταζόταν βέβαια πως 34 χρόνια μετά τη δημιουργία του τραγουδιού, που είχε γράψει με διάθεση χιούμορ και ανατρεπτικότητας, θα γινόταν τόσο πολύ επίκαιρο και μάλιστα γι’ αυτούς τους λόγους. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο λάτρης των πάρτι, που μας είχε ξεσηκώσει πολλές φορές να βγούμε έξω να ανέβουμε στον Λυκαβηττό για τις συναυλίες του, ή να κατέβουμε στη Βουλιαγμένη για το αξέχαστο πάρτι δίπλα στο κύμα το 1982, μας καλεί τώρα διαχρονικά να μείνουμε σπίτι.

Οι φωνές

Στη διασκευή του τραγουδιού συμμετέχουν οι ερμηνευτές Βιολέτα Ικαρη, Τζώρτζια Κεφαλά, η κόρη του τραγουδοποιού Μαρία Κηλαηδόνη, Χρήστος Μάστορας, Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Ρίζου. Ο καθένας επέλεξε ένα σημείο του σπιτιού του απ’ όπου τραγούδησε το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, στέλνοντας με τον τρόπο του το μήνυμα «θα κάτσω σπίτι», με τον χαρούμενο ρυθμό της σύνθεσης του τραγουδοποιού.

Την αρχή, βέβαια, στο νέο βίντεο κάνει ο ίδιος ο Λουκιανός με μια χαρακτηριστική φωτογραφία του, όπως έπρεπε να γίνει, για λόγους σεβασμού στη μνήμη του. Στη συνέχεια πέφτει μια πολυπρισματική εικόνα με όλους τους συμμετέχοντες και το τραγούδι συνεχίζει με τα πλάνα των καλλιτεχνών που τραγουδούν από το σπίτι τους. Η κόρη του Μαρία παίρνει συγκινητική και χαμογελαστή πρώτη το λόγο, ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδά με μια κούπα καφέ από την κουζίνα του σπιτιού του, ο Νίκος Πορτοκάλογλου προτείνει Λούκι Λουκ επίσης από την κουζίνα του, η Τζώρτζια Κεφαλά με ροκ διάθεση και ανατρεπτική αμφίεση, ο Χρήστος Μάστορας από την κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο, αλλά και τον καναπέ του, η Βιολέτα Ικαρη από τη βιβλιοθήκη της, η Μαρίζα Ρίζου μπροστά στο τραπέζι με πολύ μπρίο, ο Πάνος Μουζουράκης τηγανίζει αβγό στη φλόγα του κεριού, ενώ ο Μίλτος Πασχαλίδης από τον καναπέ του μας μιλάει για το μπλέξιμο που θα προκύψει αν βγει. Είναι μαγικό πως όλοι έχουν ενστερνιστεί το ύφος και το χιούμορ του Λουκιανού Κηλαηδόνη και αποδίδουν το τραγούδι του με κέφι και πολλή ζωντάνια.

Τα έσοδα στο υπ. Υγείας

Οι φωνές τους ενώθηκαν, τραβήχτηκαν #menoumespiti videos και όλα μαζί δημιούργησαν το single «Θα κάτσω σπίτι 2020», που κυκλοφορεί, μετά από πρωτοβουλία της Walnut Entertainment Greece και με την ευγενική συναίνεση της οικογένειας Κηλαηδόνη. Το single «Θα κάτσω σπίτι 2020» δημιουργήθηκε με την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών και την ευγενική παραχώρηση της «MINOS-EMI A.E., a Universal Music Group Company», της φωνής του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ολα τα έσοδα που θα προκύψουν από το τραγούδι θα διατεθούν στο υπουργείο Υγείας για την αγορά νοσηλευτικού υλικού στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορονοϊού.

Τι θα έλεγε ο ίδιος ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γι’ αυτή την εμπνευσμένη διασκευή του τραγουδιού του, που γίνεται ύμνος των ημερών που ζούμε, τρία χρόνια μετά το χαμό του, δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Αυτό, όμως, που τον χαρακτήριζε ήταν η τεράστια αισιοδοξία του, που τον συνόδευε σε κάθε στιγμή που ζούσε, ακόμα και στις πιο δύσκολες.

Το 2011, στο πλαίσιο της κρίσης που ζούσε τότε όλη η χώρα, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.»: «Στην αναμπουμπούλα λένε, ο λύκος χαίρεται. Εγώ δεν άφησα την κρίση να χαίρεται στην αναμπουμπούλα που διανύουμε. Αισθάνομαι ότι η κρίση είναι κάτι μεταβατικό, που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Οπως έγινε και με όλους εκείνους που κατέβηκαν στο Σύνταγμα. Διανύουμε την περίοδο της αναθεώρησης ενός λάθους, που γινόταν για πολλά χρόνια. Μετά τα εορτοδάνεια και τα διακοποδάνεια, οι άνθρωποι επιστρέφουν στα ουσιαστικά και τα απλά. Ξαναβρίσκουν τους φίλους και την οικογένεια. Μοιάζει σαν να συνήλθαμε από την παραζάλη και αυτό θα μας βγει σε καλό. Είμαι αισιόδοξος…».

Τα λόγια του αγαπημένου Λουκιανού γίνονται στις μέρες μας πολύ επίκαιρα. Μακάρι η αισιοδοξία του να επαληθευτεί για άλλη μια φορά, ώστε και αυτή η κρίση να μας φέρει, μετά το πέρασμά της, πιο κοντά…

Tο single “Θα Κάτσω Σπίτι 2020” δημιουργήθηκε με την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών και την ευγενική παραχώρηση της MINOSEMI A.E., a Universal Music Group Company, της φωνής του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το τραγούδι θα διατεθούν στο Υπουργείο Υγείας για την αγορά νοσηλευτικού υλικού στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωνοϊού.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ WALNUT ENTERTAINMENT GREECE

Ευχαριστούμε για την αφιλοκερδή και ευγενική παραχώρηση του Χρήστου Μάστορα,
την Panik Entertainment Group και του Πάνου Μουζουράκη,
την MINOS-EMI A.E., a Universal Music Group Company.

Η φωτογραφία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο Official Video Clip, είναι μια ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Κηλαηδόνη, από προσωπικό αρχείο.

Μια κοινωνική προσφορά της Walnut Entertainment Greece και όλων των συμμετέχοντων.

“Θα κάτσω σπίτι 2020”

Στίχοι/μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Βιολέτα Ίκαρη

Τζώρτζια Κεφαλά

Μαρία Κηλαηδόνη

Χρήστος Μάστορας

Πάνος Μουζουράκης

Δημήτρης Μπάσης

Μίλτος Πασχαλίδης

Νίκος Πορτοκάλογλου

Μαρίζα Ρίζου

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Σιάμπος

Ηχογράφηση, Μίξη: Νίκος Γκουντινάκης @ Antart Studioς

Mastering: Ανέστης Ψαραδάκος @ Athens Mastering ‘

Έπαιξαν οι μουσικοί: Τρομπέτα: Κων/νος Κεφαλάς

Τρομπόνι: Jim Σταρίδας

Κιθάρες: Δημήτρης Σιάμπος

Τύμπανα: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Σκηνοθεσία/Μονταζ: Άρης Γεωργίου

Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Γιώργος Κολοβός

Παραγωγή: Walnut Entertainment Greece

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός και χλωροκίνη: Τι είπε ο Τσιόδρας για το φάρμακο και την χρησιμοποίησή του

Evanthia Karra

Tweet Μητσοτάκη: Μένουμε υγιείς, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε σπίτι

Κώστας Σκαναβής

«Θα Κάτσω Σπίτι 2020»: Το τραγούδι για τον κορωνοϊό [βίντεο]

Tinad