Η δωροδοκία έγινε πλημμέλημμα με αποτέλεσμα υποθέσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να παραγραφούν και να απαλλαγούν οι εμπλεκόμενοι από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.
Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο, θεσπίστηκαν ποινές-χάδια για αδικήματα που μετατράπηκαν από κακουργηματικά σε πλημμελημματικά και εφαρμόστηκαν μάλιστα και στην πρόσφατη δίκη για το Μάτι, με την απόφαση που προκάλεσε την οργή των συγγενών των 104 θυμάτων της εθνικής τραγωδίας του 2018 και βεβαίωςπροβληματισμό για το πώς αποδόθηκαν οι ευθύνες.
Oπως ξεκαθάρισε εξάλλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσός, κατά την ημέρα έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι δεν ίσχυε ο νέος νόμος Φλωρίδη, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από χθες, αλλά το δικαστήριο εφάρμοσε το καθεστώς του Ποινικού Κώδικα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος επέτρεπε τη μετατροπή της ποινής σε χρήμα.
Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τα πολιτικά του παιχνίδια πάνω στον πόνο των συγγενών των θυμάτων και για αυτό προσπάθησε για μια ακόμα φορά να κάνει το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα, φθάνοντας στο σημείο στελέχη του να παραποιήσουν τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΣΑ.
Oμως μια απλή σύγκριση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ και όσων νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το βαθμό υποκρισίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αυστηροποίηση και η έκτιση των ποινών γίνεται πλέον πράξη με τον νέο Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης.