«Εμένα δεν μου επιτρέπεται να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του. Και, εν συνεχεία, «προφανώς θα υπάρξουν και εφέσεις, πρέπει να δούμε και τη στάση του εισαγγελέως ως προς τις απαλλακτικές προτάσεις. Υπάρχουν θέματα μπροστά, άρα εμείς, η κυβέρνηση, το ακούμε». Σε κάθε περίπτωση, «η απορία εύλογη, η αντίδραση εύλογη, όλα αυτά είναι κατανοητά», σημείωσε.
Υπό το πρίσμα, επίσης, ότι «θα πρέπει να ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες της υποθέσεως», ο υπουργός Επικρατείας διετύπωσε τη γνώμη ότι «μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη.
Μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει». Εν κατακλείδι, «η σειρά των ευθυνών μας αφήνει με μια αίσθηση ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν».
Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας τόνισε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
«Σε τρία χρονικά σημεία τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνθηκαν απογοήτευση. Το πρώτο ήταν όταν η κατηγορία που αποδόθηκε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το δεύτερο χρονικό σημείο ήταν ν μακρά διάρκεια της δίκης. Φτάσαμε ήδη στα έξι χρόνια, για να έχουμε απόφαση σε πρώτο βαθμό… Και το τρίτο είναι αυτή καθαυτή η απόφαση, όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά και ως προς το εύρος των κατηγορουμένων που θεωρούνται πως ευθύνονται ποινικά για την τραγωδία στο Μάτι» σημείωσε ο υφυπουργός στον ΣΚΑΪ 100,3.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών, και εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση.
Απαντώντας δε, σε ερώτηση για το χρόνο της απόφασης και το φόβο παραγραφής, σημείωσε ότι ούτε η φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ούτε το υπουργείο, θα επιτρέψουν μια τέτοια υπόθεση να παραγράφει πριν αποδοθεί δικαιοσύνη.
«Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων, γατί διαπνέεται από τη γνωστή λογική του “ανθρώπινου λάθους”, που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους» αναφέρει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ και καταλήγει επισημαίνοντας:
«Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών».
«Η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ήλθε να επισφραγίσει την πολυετή, συντονισμένη συγκάλυψη ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος στο Μάτι», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος «έπειτα από την φυγάδευση “σκοτεινών” προσώπων με άμεση εμπλοκή, κάποια εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν και ανέλαβαν “υψηλές»’ θέσεις, ήλθε και η “δικαστική απαξίωση” των 104 δολοφονημένων συνανθρώπων μας. Η Ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η ζωή του Έλληνα, “αξίζει” κάτι λιγότερο από 400 ευρώ».
Για «εξόφθλαμη κακοδικία» έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ,Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την πυρκαγιά στο Μάτι.
Τοποθετούμενη στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για θέματα στέγασης και εργασίας για τους αστέγους, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι ντρέπεται για την απόφαση του δικαστηρίου, που αντί να διαγνώσει ότι «το έγκλημα στο Μάτι ήταν κακούργημα» «ήρθε σήμερα, σε συνέχεια πάμπολλων πράξεων και παρεμβάσεων συγκάλυψης, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και η πρώην περιφερειάρχης κυρία Δούρου» και να βρεί ενόχους κάποιους, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές-χάδια και μάλιστα με αναστολή.
Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου, ότι τελικώς δεν έφταιξε κανείς, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε επίσης να ερευνηθεί πως έτυχε η ίδια δικαστής να προεδρεύσει σε τρεις συνδεδεμένες υποθέσεις, του Φαλήρου, της Μάνδρας και του Ματιού.
Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ για βεγγαλικά και πυροτεχνήματα
Ακρόπολη: Τουρίστες ντύθηκαν με χλαμύδες – Πολλές οι αντιδράσεις στο Twitter – Έχει διαταχθεί ΕΔΕ
Κυβερνητικές πηγές για Κασσελάκη: Δεν κατάλαβε καν τι ανακοινώθηκε για το μπόνους παραγωγικότητας