Νέες πινελιές συνθέτουν αυτή την περίοδο ένα ξεχωριστό ξενοδοχειακό παζλ προσφοράς νέων προϊόντων στον καμβά της υποδομής φιλοξενίας της Αθήνας. Η συζήτηση περί υπερπροσφοράς κλινών στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι δεν πτοεί τους επενδυτές, οι οποίοι διαβλέπουν ευκαιρίες. Η Αθήνα και ευρύτερα η Αττική φαίνεται ότι ανανεώνουν το προφίλ ως εν αναπτύξει city break προορισμών, δημιουργώντας καινούργιους πόλους φιλοξενίας, όπως για παράδειγμα την περιοχή του ΡΕΞ στην Πανεπιστημίου, με τους ισχυρούς παίκτες του τουρισμού και του real estate να επενδύουν αναπτύσσοντας υποδομές φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών.
Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα στα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος, αναμένονται νέες ηχηρές αφίξεις όχι μόνο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά σε ολόκληρη την Αττική, με αιχμή την καρδιά της Αθήνας και την Αθηναϊκή Ριβιέρα.
«Titania»
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου «Titania», το οποίο, μετά την αποεπένδυση του ξενοδοχειακού βραχίονα του βρετανικού επενδυτικού ομίλου «London & Regional Properties», της «L+R Hotels», βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου «H Hotels Collection | Hatzilazarou Group», που για πρώτη φορά αποκτά παρουσία εκτός της Ρόδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο προσεχές μέλλον αναμένεται να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου-τοπόσημου της Ομόνοιας, όπως για παράδειγμα εάν το «Titania» θα σταματήσει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης ή εάν θα παραμείνει σε λειτουργία και οι εργασίες θα πραγματοποιούνται τμηματικά. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη των εργασιών τοποθετείται για το 2025.
Με την προσθήκη του «Titania» στο χαρτοφυλάκιό του, πάντως, ο όμιλος Χατζηλαζάρου αριθμεί πλέον 8 ξενοδοχεία στο portfolio του και αποκτά παρουσία στην Αθήνα.
«Η επέκταση στην Αθήνα ενισχύει τη δέσμευση του ομίλου για ανάπτυξη και παράλληλα παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή», ανέφερε κατά την απόκτηση του ξενοδοχείου σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Χατζηλαζάρου.
«Είμαστε ένας παραδοσιακός ξενοδοχειακός όμιλος και μας αρέσει η ποιότητα», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου, ιδιοκτήτης του φερώνυμου ομίλου.
Επισημαίνεται ότι ο όμιλος «H Hotels Collection» ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του στον κλάδο της φιλοξενίας με το πρώτο του ξενοδοχείο, το «Rodos Princess Beach Resort & Spa», δυναμικότητας 450 κλινών, στο Κιοτάρι Ρόδου το 1993, απασχολώντας περίπου 200 εργαζόμενους. Σήμερα, ύστερα από 30 και πλέον χρόνια, ο όμιλος, που αποτελεί αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, έχει αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 8 ξενοδοχείων, δυναμικότητας άνω των 8.000 κλινών και απασχολεί περισσότερους από 1.700 εργαζόμενους.
Μάλιστα, εκτός από την ανακαίνιση του «Titania», το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του 4 αστέρων ξενοδοχείου «Lindos Princess» σε 5άστερο για τη σεζόν 2025.
Μέγαρο Σλήμαν
Μετά την επίσημη πρώτη του νέου ξενοδοχείου του ομίλου «Mitsis Hotels» στον Πειραιά, του «Mitsis N’U Piraeus Port», πρεμιέρα θα κάνει τα επόμενα χρόνια στην καρδιά της Αθήνας η νέα άφιξη με την υπογραφή των «Mitsis Hotels».
Ο όμιλος, με τη μακρά πορεία στον χώρο του τουρισμού, προχωρά στην υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν-Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας.
Τα «Mitsis Hotels» συμμετείχαν στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα και αναδείχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού. Η σχετική σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου έχει διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.
Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Ερνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν-Μελλά, όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.
Βάσει σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει τον χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρία διεθνούς εμβέλειας στον χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του.
Ομιλος «Λάμψα»
Μέσα στο 2024 αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας ένα ακόμη ξενοδοχείο από τον όμιλο «Λάμψα». Πρόκειται για τη μονάδα που αναπτύσσεται σε διατηρητέο ακίνητο, ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ, και έχει μισθώσει στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού η «Λάμψα» για 30+10 χρόνια. Οπως έχει γίνει γνωστό, τo boutique ξενοδοχείο, που θα περιλαμβάνει 19 σουίτες και βρίσκεται στην οδό Ζαλοκώστα 7, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το «Athens Capital MGallery» της Κριεζώτου.
Στα πλάνα του ομίλου, πάντως, βρίσκεται και η συμμετοχή του στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του parking που γειτνιάζει με το «Athens Capital MGallery», εφόσον λήξει η ισχύουσα σύμβαση το 2025, με στόχο τη λειτουργία του ως χώρου στάθμευσης για τους επισκέπτες των έτερων ξενοδοχείων της «Λάμψα» («Μεγάλη Βρετανία», «King George»).
To fund «HIG» στο ξενοδοχείο της χούντας
Μία ακόμη ηχηρή άφιξη αναμένεται προσεχώς, αυτή τη φορά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου θα κάνει το ντεμπούτο του το «ξενοδοχείο της χούντας», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ημιτελές τουριστικό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα, με την υπογραφή του αμερικανικού fund «HIG Capital Advisors LLC».
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και οι αδειοδοτήσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν για την ανάπλαση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, το οποίο αποκτήθηκε έναντι 25 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές εργασίες να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το 2025.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα αποτελεί το πρώτο της «HIG» στην ηπειρωτική χώρα και αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Αλλωστε, επιδίωξη της HIG είναι η ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν ήδη στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και φιλοξενούν ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ.
Δύο εξαγορές
Την ίδια στιγμή, ο επενδυτικός σχεδιασμός της «HIG» προβλέπει δύο ακόμη εξαγορές ξενοδοχείων στην Κρήτη, που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Η μία εξαγορά, μάλιστα, αφορά σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πόλη του Ρεθύμνου, με τις σχετικές διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκτός, πάντως, από τη νησιωτική χώρα, οι επιτελείς του fund εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στην ηπειρωτική χώρα, με τη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Στόχο του fund, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της «Inventio», του αποκλειστικού συνεργάτη της «HIG Capital» στην Ελλάδα, αποτελεί η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πολυτελών ξενοδοχείων ανά τη χώρα, δυναμικότητας 6.000 δωματίων.
Εν συνόλω το αμερικανικό fund «HIG Capital Advisors LLC», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του αποτυπώματός του στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, έχει δρομολογήσει μέχρι το 2025 τουριστικές επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ.