Γράφει ο Στέργιος Πουλερές
Έχει κι αυτή την κάπως συναρπαστική οπτική το βιβλίο. Κάτι που άγγιξε κάποιους το 1960 σε άλλη γλώσσα, έρχεται να αγγίξει σήμερα εσένα σε μια άλλη γλώσσα.
Τα βιβλία είναι ο δεύτερος σπουδαιότερος σύντροφος μετά τα ζώα. Για όσους αδημονούν να διαβάσουν νέα βιβλία μέσα στο 2019, τα παρακάτω βιβλία δεν θα τους απογοητεύσουν. Αν μπορεί ποτέ κανείς να μιλήσει με όρους απογοήτευσης για τα βιβλία. Κάθε ένα έχει να σου δώσει την γοήτευση του. Πάμε να τα δούμε στο νέο τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.
Ταχυδρομείο του Τσαρλς Μπουκόφσκι
Τον Ιούνιο του 2019 οι Εκδόσεις Μεταίχμιο θα εκδώσουν το μοναδικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του αλητήριου Τσαρλς. Εκεί δε μιλάει για όσα μας τον σύστησαν και τον έκαναν αγαπημένο για πολλούς. Εκεί καταγράφει την ανιαρότητα, τη θανάσιμη βαρεμάρα του να δουλεύεις σε έναν κρατικό οργανισμό και δη στο ταχυδρομείο.
Όλα Έρχονται στο Φως του Τζόναθαν Σαφράν Φοέρ
Ένας από τους σύγχρονους λαμπαδηδρόμους της αμερικανικής λογοτεχνίας, ο Φοέρ, τοποθετεί το όνομα του πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου του και μας μεταφέρει στην Ουκρανία. Σε ένα χωριό που πολέμησε ο παππούς του ήρωα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ένα χωριό που παρολίγον θα είχε γίνει ο τόπος θανάτου του και λογικά η θανάτωση της μετέπειτα γέννησης του Τζόναθαν.
Ο Τζόναθαν πάει εκεί με σκοπό να βρει μια γυναίκα που έσωσε τον παππού του από τους Ναζί. Για να την βρει θα απευθυνθεί για βοήθεια και συμπόρευση σε έναν Ουκρανό μεταφραστή, τον Άλεξ, που κατακρεουργεί την αγγλική γλώσσα, σε έναν άντρα στοιχειωμένο από τον πόλεμο και θα έχει συντροφιά μια σκύλα-οδηγό. Το βιβλίο μεταφράζει η Μυρσίνη Γκάνα και θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Ελευθεριακά Γραπτά του Αλμπέρ Καμί
Ο τόμος, που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, περιλαμβάνει κείμενα του σπουδαίου νομπελίστα συγγραφέα που οι μελετητές του αγνοούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα· κείμενα που ανακαλύφθηκαν όψιμα και αποκαλύπτουν μια άλλη συναρπαστική πτυχή του, το «ελευθεριακό πνεύμα» του.
Ο Γερμανός ερευνητής Λου Μαρέν ανέσυρε και συγκέντρωσε αυτά τα κείμενα που παρέμεναν διάσπαρτα σε διάφορα έντυπα και περιοδικά, στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αργεντινή. Ο Αλμπέρ Καμύ βρίσκεται στο στοιχείο του και είναι συνεπής με τις μεγάλες αλήθειες του όταν γράφει σε όλα τα ελευθεριακά περιοδικά της εποχής του: Défense de l’Homme, Le Libertaire, La Révolution prolétarienne, Témoins.
Δημήτρης Καταλειφός στον ΕΤ: «Μεγάλο φορτίο και να παίζεις και να σκηνοθετείς»
Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα του ET Magazine
Εξυμνεί τον Μπακούνιν, τον Ρώσο πατέρα της αναρχίας: «ζει μέσα μου»· την Ισπανία, πατρίδα της μητέρας του: «της οφείλω σχεδόν τα πάντα»· τον Γκάντι, «η σπουδαιότητά του είναι αναντίρρητη» –καταμεσής του πολέμου στην Αλγερία. Οι σκέψεις του τροφοδοτούνται από τις παρεμβάσεις των άλλων, σύγχρονών του στοχαστών, και στο πλαίσιο ενός συνεχούς «διαλόγου» ο Αλμπέρ Καμύ «απαντά» με τις δικές του απόψεις.
Το Κόκκινο Σήμα του Θάρρους του Στίβεν Κρέιν
Ο Στίβεν Κρέιν έχει μια ζοφερή ιστορία ζωής. Θυμίζει λίγο τον Μπρις Πανκέικ που έγραψε τους Τριλοβίτες. Νεκρός στα 28 του, ο Κρέιν πρόλαβε να προικίσει την αμερικανική λογοτεχνία με μερικά δοκίμια του και το συγκεκριμένο βιβλίο. Στο Κόκκινο Σήμα του Θάρρους αποτυπώνει τη φρίκη του αμερικανικού εμφυλίου αφήνοντας στην άκρη την κυριολεξία κι επιλέγοντας μια πιο ιμπρεσιονιστική οπτική. Κυκλοφορεί τον Μάιο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Η Άλλη Γκρέις της Μάργκαρετ Άτγουντ
1843. Μια νεαρή υπηρέτρια, η Γκρέις Μαρκς, καταδικάζεται για συνέργεια στη φρικιαστική δολοφονία του αφεντικού της και της οικονόμου και ερωμένης του. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αθώα. Άλλοι ότι είναι όντως φόνισσα ή παράφρων. Η Γκρέις, που εκτίει ισόβια, υποστηρίζει ότι δε θυμάται τίποτε από τους φόνους.
Ένας φιλόδοξος γιατρός που ειδικεύεται στις ψυχικές νόσους επιστρατεύεται από μια ομάδα προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να δοθεί χάρη στην Γκρέις. Ακούει την ιστορία της φέρνοντάς την όλο και πιο κοντά στη μέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί. Τι θα ανακαλύψει στην προσπάθειά του να ξεκλειδώσει τη μνήμη της; Η Μάργκαρετ Άτγουντ, σε μια από τις καλύτερες στιγμές της, υπογράφει ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που καθηλώνει και αναστατώνει.
Κυκλοφορεί στις 7 Φεβρουαρίου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Ο Χλωμός Βασιλιάς του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας
Το νέο βιβλίο του Γουάλας κυκλοφόρησε τυπικά στο τέλος του 2018 από τις Εκδόσεις Κέδρος, αλλά περιλαμβάνεται ουσιαστικά στο τρέχον έτος. Με ένα τρομερό εξώφυλλο, διαβάζουμε τις πνιγηρές περιγραφές του Γουάλας από το πέρασμα του από την φορολογική υπηρεσία της Πιόρια όταν ήταν πιο νέος. Ο ίδιος ποτέ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του, αλλά με πάνω από 250 σελίδες σημειώσεων και περιγραφών ο εκδοτικός οίκος που έχει τα δικαιώματά του μπόρεσε να το μορφοποιήσει.
Η αυτοκτονία του το 2008 άφησε ένα έργο ημιτελές πέραν του ότι στέρησε από τον κόσμο ένα τόσο πολύπλοκα όμορφο μυαλό. Σίγουρα θα θέλαμε να δούμε τι θα είχε να γράψει ο Γουάλας για το σήμερα. Ο Χλωμός Βασιλιάς είναι ένα δύσκολο ανάγνωσμα, με πολλούς τεχνικές όρους και κάπως δαιδαλώδεις περιγραφές, αλλά με την σωστή προσοχή θα σας ανταμείψει.
Η Θλίψη των Αγγέλων του Γιον Κάλμαν Στέφανσον
Όταν ο Γιενς ο ταχυδρόμος φτάνει στο χωριό, παγωμένος, τον υποδέχονται η Χέλγκα και το παιδί που τον βοηθούν να ξεπεζέψει. Αναβάτης και άλογο έχουν γίνει ένα από τον πάγο. Σε λίγο, θα πρέπει να ξαναφύγει, να τραβήξει προς τα επικίνδυνα φιορδ του Βορρά. Εκεί όπου θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου εξοικειωμένου με τον Ωκεανό.
Από την πλευρά του, το παιδί συνεχίζει ν’ ανακαλύπτει την ποίηση και να γνωρίζει σιγά σιγά το κορμί του, τις γυναίκες, τον πόθο. Αυτό το παιδί στέλνουν σε τούτη την πάλλευκη κόλαση, «εκεί που τελειώνει η Ισλανδία παραχωρώντας τη θέση της στον αιώνιο χειμώνα», για να συνοδεύσει τον Γιενς στον περίπλου του. Παρά τη διαφορά ηλικίας, τις αντίθετες ιδιοσυγκρασίες τους, δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να γαντζωθούν ο ένας απ’ τον άλλον, απ’ τους μακρινούς έρωτές τους, απ’ τη νοσταλγία, για να μην υποκύψουν στην ανελέητη φύση.
Με μια μοναδική ποιητική λεπτότητα, ο Γιον Κάλμαν Στέφανσον μάς προσφέρει ένα καινούργιο ταξίδι μέσα στις ισλανδικές θύελλες σε συνέχεια του βιβλίου Παράδεισος και Κόλαση. Η Θλίψη των Αγγέλων θα εκδοθεί εντός του πρώτου μισού του 2019 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Περί Ηρώων και Τάφων του Ερνέστο Σάμπατο
Ο Σάμπατο είναι ένα από τα πιο βαριά ονόματα για τη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία. Συγκαταλέγεται στη σπουδαία κληρονομιά της νοτιοαμερικάνικης ηπείρου κι ένας από τους λόγους είναι το Περί Ηρώων και Τάφων. Για πολλούς η κορωνίδα των έργων του. Μέσα από μια ερωτική ιστορία δύο νέων παιδιών μιλάει για την εξέλιξη του Μπουένος Άιρες ως πρωτεύουσα μα και ως κοινωνία.
Μια πόλη που επιχειρεί να μεταλλάξει το στοιχείο των ιθαγενών και να διαβεί τον Ρουβίκωνα της «πολιτιστικής προόδου», αλλά μια τέτοια αλλαγή δεν γίνεται ποτέ αναίμακτα. Έχει πάντοτε νεκρούς που πεθαίνουν ηρωικά. Είτε σωματικά είτε ψυχικά.
Κυκλοφορεί τον Μάρτιο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου, της πιο αξιόπιστης μεταφράστριας για την ισπανόφωνη λογοτεχνία.
Η Μοναξιά της Βαρύτητας του Γιώργου Χωματηνού
Ο συγγραφέας μας μεταφέρει χρονικά στη δεκαετία του ’80. Βάζει μουσική υπόκρουση από punk-rock μελωδίες και δίνει φωνή στον Άμον Πόλαχ, το παιδί-θαύμα της τσεχοσλοβάκικης ποίησης. Ο Άμον έχει κάτι το ιδιαίτερο. Τα μάτια του δεν είναι δικά του. Τα έχασε μικρός. Τα μάτια του είναι του παππού του που του τα έκαναν μεταμόσχευση. Ο Πόλαχ είναι το όχημα του συγγραφέα για ένα ταξίδι σε αυτή τη δεκαετία. Μια δεκαετία που γέμισε τον κόσμο με ενθουσιασμό, μα και έπλασε μετέπειτα απογοητεύσεις.
Μαζί με τον Άμον βλέπουμε μια Ελληνίδα του Μεσοπολέμου, μια γριά μπαλαρίνα που παλεύει με τη μοναξιά, έναν γέρο τσελίστα που ταΐζει το εγγόνι του στα δυτικά του Τείχους και έναν Ούγγρο φανατικό της punk που απαρνιέται τις συμφωνημένες μετρήσεις του χρόνου και επιλέγει ως μετρητή το ακούρδιστο ρολόι του νεκρού πατέρα του!
Η Μοναξιά της Βαρύτητας κυκλοφορεί στο πρώτο μισό του 2019 από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Ένα Δικό Της Δωμάτιο της Βιρτζίνια Γούλφ
Η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν και πάντα θα είναι μια από τις διαχρονικές φωνές της γυναικείας χειραφέτησης. Και παρά το ότι έγραψε τα έργα της πολύ πριν από εμάς, αυτά καταφέρνουν να αποκτούν μια διαφορετική σημασία και ερμηνεία ανάλογα την εποχή που βρίσκονται. Στο εν λόγω βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη, στηλιτεύει ξανά τη φίμωση της δημόσιας έκφρασης των γυναικών στην εποχή της.
Περαστικοί της Τζέννυ Έρπενμπεκ
Ένα εξερευνητικό ταξίδι σε έναν κόσμο που είναι καταδικασμένος στη σιωπή αλλά βρίσκεται ανάμεσά μας. Πώς αντέχει κανείς το πέρασμα του χρόνου όταν εξαναγκάζεται σε απραγία; Πώς διαχειρίζεται κανείς την απώλεια εκείνων που αγάπησε; Ποιος μεταδίδει την κληρονομιά;
Ο Ρίχαρντ, ομότιμος καθηγητής, μέσω της τυχαίας του συνάντησης στην Οράνιεν Πλατς με τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο έχει την ιδέα να αναζητήσει τις απαντήσεις του εκεί, όπου κατά τα άλλα κανείς δεν ψάχνει. Σ’ εκείνους τους νεαρούς πρόσφυγες από την Αφρική, που εξόκειλαν στο Βερολίνο και έχουν καταδικαστεί εδώ και χρόνια να περιμένουν.
Και ξαφνικά αυτός ο κόσμος κοιτάζει τον Ρίχαρντ, τον κάτοικο της γηραιάς Ευρώπης, και γνωρίζει πιθανότατα καλύτερα από τον ίδιο ποιος είναι στην πραγματικότητα. Η Τζέννυ Έρπενμπεκ αφηγείται με τον απαράμιλλο τρόπο της μία ιστορία για την αποστροφή και την εστίαση του βλέμματος. Για τον θάνατο και τον πόλεμο. Για την αιώνια αναμονή και για ό,τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]