Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου γίνεται πιο συγκεκριμένα με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, το οποίο συνδυάζει τη διττή καλλιτεχνική και θεωρητική κατεύθυνση με έμφαση στην παιδαγωγική διαδικασία του θεάτρου. Ξεκίνησε στο πλαίσιο του «Λυκείου Επιδαύρου», το οποίο εμπνεύσθηκε μια αεικίνητη γυναίκα του θεάτρου, η σκηνοθέτις, θεατρολόγος κ. Τζωρτζίνα Κακουδάκη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η συνεργασία επεκτάθηκε με το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα», που ενέπλεξε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι παρακολουθούν τις δράσεις και γίνονται ένα με τους συμμετέχοντες.
Γι’ αυτή τη δημιουργική συνεργασία μίλησαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τη μια πλευρά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη και από την άλλη οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητές που στηρίζουν αυτή τη δυναμική πρωτοβουλία. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κώστας Γκάτζιος, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου σε όλες τις εκδηλώσεις.
Να σημειώσουμε ότι το Λύκειo Επιδαύρου ξεκίνησε να λειτουργεί πρώτη φορά πέρσι ως ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου. Απευθύνεται σε φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών, σε σπουδαστές των Ακαδημιών Θεάτρου και των Δραματικών Σχολών αλλά και σε νέους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο.
«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Επίδαυρο, που αποτελεί κοιτίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένα γενναιόδωρο φυσικό τόπο, μια εμπειρία συνύπαρξης νέων καλλιτεχνών σε έναν ανοιχτό χώρο μοναδικής ενέργειας», είπε από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρόπουλος.
«Φέτος, ανταποκρινόμενοι στο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, επεκτείναμε το πρόγραμμα σε δύο κύκλους των 15 ημερών (2-16/7 και 18/7-1/8) και διευρύναμε το κάλεσμά μας πέρα από τους σπουδαστές Δραματικών Σχολών και τους νέους ηθοποιούς και σε σπουδαστές επαγγελματικών Σχολών Χορού και νέους χορευτές απ’ όλο τον κόσμο.
Σε συνέχεια της περσινής μας προσπάθειας που είχε ως θέμα την «Ελευση του Ξένου», φέτος θα ερευνήσουμε ζητήματα που συνδέονται με τη θεματική «Πολιτεία και Πολίτης», τόσο μέσα από το ρόλο που παίζει ο Χορός στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία όσο και ο ηθοποιός – ερμηνευτής, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώτου, επί σκηνής, «ενεργού πολίτη».
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής αναφέρθηκε στη σημασία της διά βίου μάθησης και μίλησε για ένα στοίχημα ώστε να επεκταθούν οι δράσεις του Λυκείου Επιδαύρου σε όλη την Πελοπόννησο και να συμμετέχουν και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Χρήστος Καρδαράς ευχήθηκε στο θεσμό να μην είναι προσωποπαγής, ώστε να μακροημερεύσει και να αποφέρει καρπούς.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αστέριος Τσιάρας αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή κατοχύρωση του προγράμματος που πραγματοποιείται με τη χορήγηση Πιστοποιητικού Παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την απόδοση στους συμμετέχοντες των ανάλογων πιστωτικών μονάδων από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ιωάννα Καραμάνου μίλησε για το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, με τίτλο: «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική», που θα λειτουργήσει από το 2018-19.
Η διδάσκουσα Υποκριτικής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Χριστίνα Ζώνιου αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Λυκείου, τις οποίες αγκάλιασε η ευρύτερη κοινότητα των κατοίκων της περιοχής. «Η προσέγγιση υπερβαίνει τη μουσειακή αντιμετώπιση της αρχαίας δραματουργίας και καθιστά την πρόσληψή της από τους νέους δημιουργούς και τους σύγχρονους θεατές μια δυναμική διαδικασία εν εξελίξει».
Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Τζωρτζίνα Κακουδάκη, καθώς και τους επιφανείς συμμετέχοντες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους που έρχονται από διάφορα μέρη του πλανήτη, ανάμεσα στους οποίους ο Ντένις Χίλτον Ράιντ σκηνοθέτης, καθηγητής υποκριτικής (ΗΠΑ), η Λίλο Μπάουρ, ηθοποιός, σκηνοθέτρια (Ελβετία), η Πατρίσια Απέργη, χορογράφος, χορεύτρια (Ελλάδα), η ομάδα Sine Qua Non ART (Γαλλία), η Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτρια (Ελλάδα), η Χου Ζιάλι σκηνοθέτις από την Κίνα, ο Σάντζιο Κανγκούλι, σκηνοθέτης από την Ινδία, καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου Μαρία Μικεδάκη, Αγγελική Σπυροπούλου κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.greekfestival.gr/gr/epidaurus_lyceum
Δέσποινα Σαββοπούλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]