Επιθυμεί να κηρύξει, κατόπιν εορτής, το χώρο ως αρχαιολογικό αλλάζοντας τα δεδομένα της επένδυσης; Θέλει να προχωρήσει σε προσωρινή κήρυξη, κάτι που προϋποθέτει, όπως ειπώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ότι θα ακολουθήσει και κανονική κήρυξη της περιοχής; Επιθυμεί την οριοθέτηση ζωνών κοινόχρηστου πρασίνου γύρω από τα εντοπισμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα όπως πρότειναν οι διευθύνσεις Προϊστορικών- Κλασσικών και Βυζαντινών- Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων; Οι δύο διευθύνσεις επαινέθηκαν για τη δουλειά τους, δείχνοντας μια διέξοδο στο αδιέξοδο, αλλά η πρότασή τους δεν προχώρησε.
Η προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με θέμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό, αν και μαραθώνια, χτύπησε σε τοίχο. Με το αλαλούμ να επιτείνεται από την έλλειψη γνώσεων σε διοικητικά και νομικά θέματα. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η Ελληνικό Α.Ε. κρίνεται εκ των υστέρων ως παράτυπο και μάλιστα από την εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο υπουργείο Πολιτισμού κ. Σβολοπούλου, η οποία σημείωσε πως «δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία». Διότι, μεταξύ άλλων, το μνημόνιο θα έπρεπε να έχει εισαχθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κάτι που δεν συνέβη. Το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογραφεί φαίνεται ότι μπάζει από παντού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το Συμβούλιο να προκρίνει όρους που υποτίθεται πως το βελτιώνουν, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων.
Η διοίκηση, δηλαδή η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη, θα έπρεπε να έχει ενημερώσει την υπουργό πως υπάρχει θεσμοθετημένο Μνημόνιο Συνεργασίας στο πλαίσιο του Νόμου 4072/12 που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μάλιστα, η ίδια ήταν τότε γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων οπότε δεν δικαιολογείται να μην το γνωρίζει.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Η θέση της διοίκησης του υπουργείου ως προς το θέμα της κήρυξης ή μη του χώρου ως αρχαιολογικού παραμένει… δημιουργικά ασαφής. Πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν εξεταζόταν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ο χαρακτηρισμός ή μη των κτιρίων που βρίσκονται στο οικόπεδο της επένδυσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου είχε δηλώσει πως «το θέμα της κήρυξης θα έλθει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Το θέμα μπήκε πράγματι σε μια από τις ημερήσιες διατάξεις που ακολούθησαν για να αποσυρθεί πάραυτα… Το ζήτημα της κήρυξης ή όχι του χώρου «σέρνεται» από παλιά.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ η αρμόδια Εφορεία πρότεινε να κηρυχθεί κατά το ήμισυ το οικόπεδο της επένδυσης και μεγάλο τμήμα των όμορων δήμων. Στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το Ελληνικό υπάρχουν δεκαεννέα κηρυγμένα μνημεία και χώροι, με σπουδαιότερο ταφικό περίβολο που έχει ανασκαφεί από τη δεκαετία του ‘60. Ωστόσο, κρίνοντας από τις αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στους όμορους δήμους και οι οποίες «δείχνουν πυκνή κατοίκηση του χώρου», η αρμόδια Εφορεία θεωρεί «πολύ πιθανή» την αποκάλυψη αρχαίων και στο χώρο της επένδυσης. Την κήρυξη ζητούν μετ’ επιτάσεως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι Επιτροπές Αγώνα διαφόρων φορέων, όπως του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. «Θα προσβληθούν όλα στα δικαστήρια», προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του ΣΕΑ.
Η συνεδρίαση στο ΚΑΣ διακόπηκε μετά τις 2 το πρωί χωρίς γνωμοδότηση. Προηγήθηκε τηλεφώνημα προς τη γενική γραμματέα του υπουργείου και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, η οποία αμέσως μετά έσπευσε να ανακοινώσει… «διακοπή». Παρατείνοντας έτσι και την ασάφεια ως προς τις προθέσεις του υπουργείου και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης για την επένδυση.
AΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου