Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής φέτος, το 40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες, αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα, αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.
Στη φετινή διοργάνωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, θα προβληθούν συνολικά 161 ταινίες από 54 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της). Ειδικότερα, στο Ελληνικό Διαγωνιστικό, από τις 223 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 66 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animation.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στην φετινή διοργάνωση, το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού, ενώ μια γυναίκα, η διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, προεδρεύει στην κριτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι κινηματογραφιστές που στο παρελθόν βραβεύθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας (Ιφιγένεια Κοτσώνη, Θέλγια Πετράκη, Γιάννης Σακαρίδης, Σπύρος Ταραβήρας και Γιάννα Αθανασάτου).
Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες, στην πλειονότητά τους, παραγωγές. H οικονομική κρίση και το προσφυγικό συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες, γιάπηδες σε κρίση. Όμως φέτος, φαίνεται πως νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση των ζώων και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα, μοιάζουν να κυριαρχούν -χωρίς να λείπουν οι κωμωδίες, οι ταινίες φαντασίας, ακόμα και οι μετααποκαλυπτικές ιστορίες που αξιοποιούν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή παράδοση.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και ο έρωτας (ακόμα και στην τρίτη ηλικία) συνεχίζουν να εμπνέουν τους δημιουργούς, όπως και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα. Η εικονική πραγματικότητα των μίντια και τα αδιέξοδα των νέων στην επαρχία, βρίσκονται στον πυρήνα κάποιων άλλων ιστοριών. Το λεγόμενο «weird cinema» επίσης δεν λείπει, αλλά οι νέοι κινηματογραφιστές το «υπηρετούν» με έναν φρέσκο, δημιουργικό και αστείο πολλές φορές τρόπο.
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ. Στάνκογλου, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκη, Α. Καραζήση, Κ. Καρβούνη, Μ. Σκουλά, Ε. Λίτση, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Καλλιμάνη, Πρ. Αλειφερόπουλο, Υ. Μαλτέζου, Μ. Ζορμπά, Μ. Κεχαγιόγλου, Α. Σακελλαροπούλου, Φ. Βαξεβάνη και Μ. Αλιφέρη.
Σε ρόλους έκπληξη εμφανίζονται, επίσης, ο γνωστός σκηνοθέτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης με αναπηρία, ακτιβιστής κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, αλλά και η ηθοποιός και τρανς performer Εύα Κουμαριανού.