«Χρειάζεται ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επιστροφή στην πατρίδα των χιλιάδων νέων επιστημόνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η Νέα Δημοκρατία θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες;
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή μίλησε για το σύνολο των προβλημάτων μιας πρωτοφανούς μεθόδευσης από πλευράς κυβέρνησης για τον έλεγχο της ενημέρωσης και τον περιορισμό της πολυφωνίας. Συμβαίνουν τραγικά πράγματα, τα οποία μας απομακρύνουν από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θυμίζοντας τριτοκοσμική απολυταρχία. Δεν είναι μόνο η αντισυνταγματικότητα του νόμου, η οποία πολύ σύντομα θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι ολόκληρη η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες που ευτελίζει θεσμούς, αγνοεί νόμους και τελικά παραχωρεί δημόσιο αγαθό με μόνο κριτήριο το «πορτοφόλι». Και δεν φτάνουν όλα αυτά. Αδιαφορούν πλήρως για τις χαμένες θέσεις εργασίας. Για τους ανθρώπους που οδηγούν στην ανεργία, σε μια αγορά που διαλύεται με τις αποφάσεις τους. Αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα μιας αριστερής κυβέρνησης; Όχι. Αυτός είναι ο σκληρότερος κυνισμός, ο πιο απροκάλυπτος αμοραλισμός. Οι μάσκες, όπως όλοι βλέπουμε, πέφτουν.
Βλέπετε πρόωρες εκλογές και αν ναι, η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας;
Ο χρόνος των εκλογών δεν επηρεάζει ούτε τη στρατηγική ούτε τη συστηματική δουλειά που κάνουμε. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν περιμένουν κανέναν, άλλωστε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε τη δύναμη, έχουμε τη θέληση και το σχέδιο να ξεκολλήσουμε την Ελλάδα από την κρίση.
Πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία την ανάγκη ανανέωσης στο κόμμα; Εκτιμάτε ότι υπάρχουν βαρίδια στην παράταξη που ενδέχεται να στερήσουν στη Ν.Δ. την αυτοδυναμία;
Η ανανέωση είναι ένα διαρκές ζητούμενο για όλα τα σύγχρονα κόμματα. Και αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της σχέσης μας με την κοινωνία. Στόχος μας είναι οι μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες που θα εκφράζουν τις νέες κοινωνικές ανάγκες. Αυτή η διαδικασία θα φέρει και την ανανέωση. Σε καμία περίπτωση όμως το κόμμα δεν θα πρέπει να μπει σε διαδικασίες εσωστρέφειας. Κοιτάμε μόνο μπροστά. Είμαστε δυνατοί και συσπειρωμένοι.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Οι φόροι πνίγουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Υπό τη σκέπη του Μνημονίου, τι μπορεί να κάνει η Ν.Δ. ούτως ώστε να καταστήσει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας;
Να σας υπενθυμίσω ότι την περίοδο 2012-2014 δώσαμε σκληρές μάχες για τη μείωση των φόρων. Και πολλές από αυτές τις κερδίσαμε. Δεν καταθέσαμε τα όπλα. Η τουριστική αγορά το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Όπως γνωρίζει τις προθέσεις μας και την πολιτική μας. Χρειάζεται ένας ριζικός επανασχεδιασμός ώστε να κερδίσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητά μας.
Πώς η Ελλάδα δύναται να προσελκύσει επενδυτές με ασταθές φορολογικό περιβάλλον, το οποίο σε συνδυασμό με την ατέρμονη γραφειοκρατία, δίνει την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας;
Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν μπορεί να επενδύσει και να ρισκάρει την περιουσία του σε μία χώρα που δεν γνωρίζει πώς και πόσο θα φορολογηθεί τον επόμενο χρόνο. Ούτε φυσικά σε μια χώρα που η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες. Αν δεν λυθούν αυτά τα δύο ζητήματα, που αναφέρετε, δύσκολα μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει επενδυτές. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση παίρνει μηδέν. Αδυνατεί να δώσει προοπτική. Μιλάει γενικά και αόριστα για επενδύσεις, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να αλλάξει τις παθογένειες.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θεωρείται από την πλειονότητα των δυνητικών επενδυτών απαγορευτικός για τη διενέργεια επενδύσεων. Υπό το πρίσμα ότι τα κρατικά κονδύλια είναι σχεδόν ανύπαρκτα ποιες οι σκέψεις σας για τη δημιουργία ενός ελκυστικού αναπτυξιακού πλαισίου;
Κανένας νόμος δεν μπορεί από μόνος του να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα. Ακόμα και ο καλύτερος, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν. Γνωρίζουμε όλοι ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χρειάζονται τελείως διαφορετικές συνθήκες. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εύκολα λόγια και ευχάριστες υποσχέσεις. Χρειάζεται έμφαση στα φορολογικά κίνητρα, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και θα στηρίζουν αξιοκρατικά την επιχειρηματικότητα, ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Χρειάζεται ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Μιλάμε για ανάπτυξη με προτεραιότητες, με σχέδιο, με στόχους. Μιλάμε για μακροχρόνια ανάπτυξη που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κοινωνική συνοχή και τις ανισότητες. Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Και για να πετύχουμε θα πρέπει να μην ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στο πολύτιμο ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Στους χιλιάδες νέους επιστήμονες που έχουν φύγει από την πατρίδα και βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτούς τους ανθρώπους, αυτό το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο πρέπει να φέρουμε πίσω.
Χάρης Ντιγριντάκης, Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.