Μόνο που έμεινε και πάλι στα λόγια.
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε:
1.Τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Πριν από το τωρινό τσεκούρωμα τον αποδοχών τους, ο πρωθυπουργός μιλούσε για δέσμευση όσον αφορά στη σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων. «Σήμερα δεσμευόμαστε για ένα μέτρο που στόχο δεν έχει μόνο την αποκατάσταση των πληγέντων από το Μνημόνιο, αλλά και να προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση της ζήτησης. Αποκαθιστούμε αμέσως το Δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες», ανέφερε.
2. Την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί τώρα ο λογαριασμός του φόρου να πέφτει βαρύς στις πλάτες των πολιτών, ωστόσο στη συμπρωτεύουσα ο κ. Τσίπρας υποσχόταν πως θα τον ξηλώσει. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι φόρος υπέρ των εχόντων, διότι δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτή την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο. Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους. Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί. Μπορεί μόνο να καταργηθεί», έλεγε.
3. Την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. «Αποκαθιστούμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στις 12000 ευρώ για όλους. Ανακατανέμουμε, συνεπώς, τα φορολογικά βάρη προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων. Γιατί τέσσερα χρόνια φορολογικής φρενίτιδας έχουν ισοπεδώσει οικονομικά τα χαμηλά στρώματα και τη μεσαία τάξη», υποστήριζε.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
4. Την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Και μάλιστα, στα 751 ευρώ. «Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το δικό μας οικονομετρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει από μόνη της και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Μόνον τον πρώτο χρόνο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε.
5. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. «Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου, στα τέσσερα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», έλεγε.
6. Σεισάχθεια. «Θεσμοθετούμε τη “νέα σεισάχθεια” για τη ρύθμιση των λεγόμενων “κόκκινων” δανείων, που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας… Με δύο λόγια δηλαδή, δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών», υποστήριζε.
7. Κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. «Επαναφέρουμε τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στο 0,90 λεπτό ανά λίτρο αντί για 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα… Να είστε βέβαιοι ότι η επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο επίπεδο πριν από την εξίσωση με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης όχι μόνο δεν θα έχει κόστος, αλλά θα έχει και δημοσιονομικό όφελος, διότι θα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση. Γιατί οι άνθρωποι θα ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους», ανέφερε.
8. Αμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας και μισθών.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.