Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε: «Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ολες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σήμερα, ύστερα από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».
Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό. Το ΚΚΕ ανέφερε ότι οι παραιτήσεις δεν ακυρώνουν τις ευθύνες ούτε την αναγκαιότητα της έρευνας, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε εκλογές και το ΜέΡΑ25 κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.
Παρασκήνιο
Εντονο παρασκήνιο στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με φόντο το θέμα των παρακολουθήσεων εξελισσόταν τις προηγούμενες ημέρες, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απορρίπτει το σχέδιο για κοινό αίτημα των δύο κομμάτων για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου που διατηρούν ανοικτή τη δίοδο ανάμεσα στα δύο κόμματα, προετοίμαζαν κοινό αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων, με κοινή επιδίωξη να χρεώσουν το θέμα στην κυβέρνηση και να τη στριμώξουν εντός και εκτός Βουλής.
Πληροφορίες λένε ότι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η νέα ισχύουσα διάταξη δίνει το δικαίωμα κατάθεσης κοινού αιτήματος με 60 υπογραφές, είχαν αρχίσει ήδη να μαζεύουν υπογραφές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, έτσι ώστε να παρουσιάσουν έτοιμη τη δουλειά στους δύο αρχηγούς.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η συλλογή υπογραφών είχε ήδη προχωρήσει αρκετά, αλλά στο ΠΑΣΟΚ η διαδικασία αυτή δημιούργησε κινητικότητα και θόρυβο. Αποτέλεσμα ήταν το σχέδιο να φτάσει στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, πριν από τη στιγμή που είχαν υπολογίσει οι εμπνευστές του.
Χρυσοχοΐδης: «65 νέοι αστυνομικοί σε μόνιμη βάση για την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης»
Τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπήκε… φρένο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του να απορρίπτουν την κοινή πρωτοβουλία με τον ΣΥΡΙΖΑ, για δύο λόγους:
» Πρώτον, να μην αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία υπόθεση που «σήκωσε» ο ίδιος και περιμένει οφέλη για το κόμμα του.
» Δεύτερον, να μην προχωρήσει ένα κοινό αίτημα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, που θα αποτελούσε το σήμα προς την ελληνική κοινή γνώμη ότι το ΠΑΣΟΚ συγκροτεί αντικυβερνητικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρνητική διάθεση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του, την ίδια ώρα που επιχειρούν να κρατούν ψηλά το αντιδεξιό στίγμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπολογίζουν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι τόσο το στελεχικό δυναμικό του κόμματος όσο και ο κόσμος που το στηρίζει απωθούνται από οποιαδήποτε δήλωση ή κίνηση που παραπέμπει σε υποψία συνεννόησης ή διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλήφθηκαν σχετικά αργά ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων ενώ αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, εξελίχθηκε σε υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης, με κομπάρσο το ΠΑΣΟΚ.
Και ενώ στην αρχή η κοινή επιδίωξη Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη να αναδείξουν την αντιπολιτευτική διάσταση του θέματος βοηθούσε ώστε το θέμα να γίνει πρώτη είδηση και να συντηρηθεί ψηλά, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το πάνω χέρι.
Από τη μία χρησιμοποιούσε την καταγγελία Ανδρουλάκη και τα όσα έλεγαν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση και να στέλνει μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι πορεύονται μαζί κατά της κυβέρνησης και από την άλλη εκμεταλλευόταν την ιδιότυπη συμπόρευση για να ξαναπαίξει το έργο περί σύσφιξης των σχέσεων των δύο κομμάτων, περί προοπτικής κυβερνητικής συνεργασίας κ.λπ.