Η υπόθεση αρχίζει με την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και φτάνει μέχρι τη δήλωση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη πως άγνωστοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνό του με το παράνομο λογισμικό Predator. Παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, οι «Inside Story», «Reporters United» και «Εφ.Συν.» προχώρησαν σε έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας φέρονται να συνδέουν -μέσα από μία δαιδαλώδη διαδρομή που μένει να επιβεβαιωθεί- το Μέγαρο Μαξίμου με τις παρακολουθήσεις και την εταιρία που σχετίζεται με το Predator.
Η Eledyn
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Εφ.Συν», στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ο κ. Δημητριάδης συστήνει την Eledyn, εταιρία που δραστηριοποιείται στην «παραγωγή, πώληση και εν γένει διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)». Καταβάλλει από την αρχή όλο το κεφάλαιο της εταιρίας (50.000 ευρώ) και καθίσταται μοναδικός εταίρος της. Εδρα της ορίζεται η Λουκιανού 6, στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται και το δικηγορικό γραφείο του κ. Δημητριάδη.
Στις 10 Ιανουαρίου 2020, η Eledyn εξαγοράζει -έναντι 1.000 ευρώ- την Canalis, εταιρία που επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 26 Μαΐου 2021 η Eledyn πωλεί -για 166.513 ευρώ- την Canalis στην εταιρία ενδυμάτων B&F, την οποία φέρεται να εκπροσωπεί ο επιχειρηματίας Βασίλης Μπιθαράς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Διαχειριστής της Canalis ορίζεται ο Γιώργος Μπιθαράς, γιος του Βασίλη Μπιθαρά. Ο Γιώργος Μπιθαράς, όπως ο πατέρας του, δραστηριοποιείται στην B&F από τις θέσεις του εκτελεστικού μέλους Δ.Σ. και του γενικού διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.
Την 1η Νοεμβρίου 2021 θα αποφασιστεί η λύση της εταιρίας Eledyn. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο επιχειρηματίας που πλήρωσε τον κ. Δημητριάδη συναλλάσσεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους φέρονται να συνδέονται έμμεσα ή άμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών και συγκεκριμένα:
- Με την Intellexa, εταιρία που -σύμφωνα με πληροφορίες- εμπορεύεται στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη.
- Με την Krikel, που σύμφωνα με το inside story φέρεται να προμήθευσε λογισμικό υποκλοπών στο Δημόσιο.
Στις 14 Ιουλίου 2021, μετά δηλαδή την εξαγορά της Canalis, η B&F εξαγοράζει έναντι 1.000 ευρώ την εταιρία Ventus. Ωστόσο, από τη συμφωνία της εξαγοράς προκύπτει ότι εκπρόσωπος και πωλητής της Ventus είναι ο Παναγιώτης Μπίτζιος. Πρόκειται για τον αδερφό του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, εμφανίζεται την περίοδο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021 ως αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της εταιρίας Intellexa. Η Intellexa είναι αυτή που με έδρα την Ελλάδα φέρεται να εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Είναι σαφές ότι η σχέση μεταξύ δύο αδερφών δεν αποτελεί από μόνη της τεκμήριο εμπλοκής στην υπόθεση. Επίσης, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ο Γιώργος Μπιθαράς από τον Απρίλιο του 2020 είναι εταίρος με μερίδιο 50% στην εταιρία Δελφών Line. Το άλλο 50% κατέχει η Krikel.
Χαλήτ Χαμπίπογλου: Ανέλαβε δράση ο γνωστός… άγνωστος συνεργάτης του τουρκικού ΥΠΕΞ
Αρνηση
Με γραπτές απαντήσεις τους στο «Reporters United» οι κ. Δημητριάδης και Μπιθαράς αρνούνται κάθε σχέση με την υπόθεση.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει: «Οσα δαιδαλώδη και μυστηριώδη εκτίθενται στα ερωτήματά σας, αναφορικά δηλαδή με φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν συναλλάχθηκαν μαζί μου, τα αγνοώ παντελώς και για τον λόγο αυτό αδυνατώ να εισφέρω κάτι περαιτέρω στην έρευνά σας. […] Δεν μπορεί να μην με προβληματίζει το γεγονός ότι τα ερωτήματά σας παραπέμπουν σε μια ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με μοναδικό σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος».
Ο κ. Μπιθαράς υποστηρίζει: «Τόσο ο καθένας από εμάς προσωπικά, όσο και οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουμε, λειτουργούμε συμφώνως με τους κανόνες της νομοθεσίας. Καμία δε παράνομη δραστηριότητα δεν μας βαρύνει, ούτε και σχετιζόμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με παρακολουθήσεις επικοινωνιών ή σχετικά συστήματα. Ολες οι συναλλαγές στις οποίες αναφερθήκατε στο υπό μορφής ανάκρισης ερωτηματολόγιο αφενός συνιστούν νόμιμες και συνήθεις εμπορικές πράξεις, αφετέρου δεν σχετίζονταν με σύστημα υποκλοπών ή κάτι σχετικό. Κάθε προσπάθεια σύνδεσής μας με νοσηρές σχέσεις και καταστάσεις, όπως αυτές που υπονοούνται από τις ερωτήσεις σας, μας θίγει και την αποκρούουμε πλήρως. Δεν θα ανεχτούμε καμία απόπειρα συκοφάντησής μας και προσβολής της προσωπικότητάς μας, καθώς και της φήμης των επιχειρήσεών μας και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα την αντιμετωπίσουμε μέσω της δικαστικής οδού».
Καταγγελία
Ο κ. Κουκάκης κατήγγειλε το καλοκαίρι του 2020 ότι το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, ενώ πέρσι το καλοκαίρι το κινητό του χακαρίστηκε από το λογισμικό Predator. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να παραδέχθηκε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου σε πρόσφατη κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Τέλη Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του με παράνομο λογισμικό και απόπειρα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.
Να σημειωθεί ότι το Predator είναι εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών, αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο Διαδίκτυο, επαφών, καθώς και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης, να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη (στο κινητό του) και να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής.