Στην 6.752 λέξεων ομιλία του, δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα «Κυριάκος Μητσοτάκης» (!), αν και δεν απέφυγε τον… πειρασμό να επαληθεύσει τον κακό εαυτό του κάνοντας λόγο για «αγία οικογένεια». Παρουσίασε ένα -όπως είπε- «ρεαλιστικό, συνεκτικό σχέδιο, με όρους δικαιοσύνης παντού για την αναγέννηση της χώρας», το οποίο απαρτίζεται από έξι εθνικές προτεραιότητες. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν το… περισσότερο κράτος παντού, χωρίς όμως κοστολόγηση. Με απλά λόγια, έταξε τα πάντα στους πάντες, φιλοδοξώντας σε δημοσκοπική ανατροπή, η οποία σε δεύτερη φάση ίσως εκφραστεί και στις επερχόμενες κάλπες.
Προτάσεις
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ (αμελώντας βέβαια να πει ότι η κυβέρνησή του υλοποίησε την ιδιωτικοποίησή της). Επίσης, για άλλη μία χρονιά έταξε 800 ευρώ κατώτατο μισθό και υποσχέθηκε αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ (όταν η κυβέρνησή του το είχε ρίξει στα… τάρταρα). Ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα θα στηρίξει τους συνταξιούχους (όταν η κυβέρνησή του είχε περικόψει τις συντάξεις τους), ενώ τόλμησε να αναφερθεί και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ταφόπλακα των οποίων είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019. Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, φέτος διαφοροποιήθηκε σε σχέση με πέρσι. Το 2021 είχε τάξει «διαγραφή ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες», ενώ φέτος έκανε λόγο για… «ρύθμιση χρεών».
«Γιατί, ξέρετε, δικαιοσύνη παντού σημαίνει πρώτα από όλα και δικαιοσύνη στη φορολογία. Οχι πια δυσβάσταχτα βάρη στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Αλλά δίκαιη φορολόγηση για τους οικονομικά ισχυρούς», είπε στο τέλος της ομιλίας του, ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη, ξεπούλησε τα πάντα, έφερε στη χώρα ένα τρίτο -και αχρείαστο- Μνημόνιο και δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια!
Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, είπε ότι θα κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Λογικά, σε αυτό το σημείο η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μετέπειτα συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να χαμογέλασε. Το ίδιο θα έκανε και το στέλεχος του ΣΥΝ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ακούγοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί παρακολουθήσεων τηλεφωνικών γραμμών.
Προτεραιότητες
«Εχοντας απόλυτη βεβαιότητα προς τα πού θέλουμε να πορευτεί η χώρα, με καθαρό όραμα αλλά και με επίγνωση των μεγάλων προκλήσεων και δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε, παρουσιάζουμε τις έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Τις ράγες πάνω στις οποίες θα πορευτούμε για την αναγέννηση της πατρίδας μας», ισχυρίστηκε. Οι προτεραιότητες είναι:
* Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
* Η ενίσχυση του εισοδήματος.
* Η στήριξη του κοινωνικού κράτους.
* Η παραγωγική ανασυγκρότηση.
* Το ισχυρό δημοκρατικό κράτος.
* Η δημογραφική πρόκληση.
Περήφανες… διαπραγματεύσεις
«Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια, με απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατία και επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης μας μέσα στο πλαίσιό της. Διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Και κάθε μάχη, είτε κερδισμένη είτε χαμένη, ήταν για μας ένα συμπέρασμα. Αυτό άλλωστε είναι που αποκομίζει ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός στη δράση του. Δεν είναι το πόσα χρόνια κυβερνά, όπως έχει φανεί επανειλημμένα στη χώρα, αλλά η δυνατότητα του να μαθαίνει και να βελτιώνεται. Για αυτό και σήμερα πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές», υποστήριξε.