«Στον φάκελο που εξέτασα εγώ, δεν υπήρχε κανένα νεότερο στοιχείο, αλλά και στις απόρρητες εκθέσεις δεν προκύπτει οτιδήποτε επιλήψιμο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την τιμητική πολιτογράφηση του επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε, μετά τα δημοσιεύματα για την εμπλοκή του σε παράνομα δίκτυα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως φαίνεται ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε, πρέπει να είναι μια αμφιλεγόμενη περίπτωση, έχει πάρει διάφορες υπηκοότητες, έχει πάρει τουρκική, σερβική, δομινικανή, αλλά έγινε «τιμητικά» Έλληνας πολίτης.
«Είναι περίεργο ότι αυτόν τον τρόπο τον οποίο επιλέξατε τιμητικά να τον κάνετε Έλληνα, δεν έγινε κάποια δήλωση, να τιμηθεί, να βραβευτεί διότι έχει παίξει κάποιο θετικό ρόλο για τη χώρα.
Μια μέρα έγινε Έλληνας, μετά έβγαλε εντάλματα ο τουρκικός κλάδος της Ιντερπόλ και φαίνεται, από δημοσιεύματα της εφημερίδας “Documento”, ότι αυτός ο άνθρωπος έχει συλληφθεί δύο με τρεις φορές στα σύνορα, με διαφορετικά διαβατήρια, με περίεργες διαδρομές που μπορεί να συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή οτιδήποτε άλλο σε ολόκληρα τα Βαλκάνια», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε:
«Όταν κάνουμε τιμητικά κάποιον Έλληνα πολίτη, εν πάση περιπτώσει πρέπει να τον ψάξουμε με κάποιο τρόπο. Τι έχει κάνει αυτός; Τον έψαξε η ΕΥΠ; Τον έψαξε η υπηρεσία σας στο υπουργείο Εσωτερικών που ψάχνει τα διαβατήρια; Ενημερωθήκατε από κάποιον γι’ αυτές τις παράνομες δραστηριότητες και τις διασταυρούμενες πληροφορίες για ταυτότητες και διαβατήρια, πριν τον κάνετε Έλληνα πολίτη; Διότι μιας και μάθατε και εσείς και στο υπουργείο Εσωτερικών ότι Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι, θα πρέπει να μάθουμε τώρα τη διαδικασία μέσα από την οποία ένας άνθρωπος γίνεται τιμητικά Έλληνας πολίτης, γιατί η τιμητική πολιτογράφηση δεν είναι ούτε “golden visa” ούτε “laundry visa”, δηλαδή βίζα ξεπλύματος».
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα φυγοποίνου ή φυγοδίκου και ότι με απόφασή του, ο Άρειος Πάγος αρνείται την έκδοση του Γιασάμ Αγιαβέφε, κρίνοντας ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους από την Τουρκία.
«Αυτά όλα τα ξέρετε τώρα, κύριε Ζαχαριάδη, έτσι δεν είναι; Διότι τα έχουμε συζητήσει εδώ και έχουν κατατεθεί. Τα ξέρετε σαν θέμα. Άρα, τώρα επανέρχεστε με ποιο ερώτημα; Επειδή έκανε ένα δημοσίευμα η εφημερίδα “Documento”, μου λέτε. Να σας ενημερώσω ότι ουδέν νεότερο προς ειπείν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:
Σκέρτσος: Η μάχη για τη στήριξη των εισοδημάτων είναι διαρκής και σε πολλά μέτωπα
«Αυτά τα οποία λέτε δεν υπάρχουν στο φάκελο. Να σας πω ότι η ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναφέρει οτιδήποτε σχετικό. Επομένως, να σας πω ότι ακόμα και από την ανάγνωση του δημοσιεύματος δεν βλέπω εδώ αξιόποινη πράξη ή ποινική δίωξη. Όταν για κάποιον δεν υπάρχει καταδίκη, δεν υπάρχει ποινική δίωξη, δεν υπάρχει εκκρεμής ποινική υπόθεση, δεν ξέρω σε ποιο κώλυμα αναφέρεστε τώρα και τι δεν σας αρέσει. Έρχεστε εδώ να συζητήσουμε για το δημοσίευμα. Επειδή με ρωτάτε, λοιπόν, αν αυτά ήταν γνωστά, σας λέω προφανώς ότι δεν ήταν γνωστά. Σας λέω ότι δεν υπήρχαν στο φάκελο. Σας λέω ότι δεν υπήρχε τίποτα σχετικό στην αναφορά».
Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «Μόλις μου είπατε ότι, εάν το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” είναι σωστό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών δεν σας ενημέρωσαν σωστά, αλλά ότι εν πάση περιπτώσει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν λειτούργησε σωστά, διότι αυτό το πρόσωπο φαίνεται να έχει κάνει ένα ολόκληρο tour στα Βαλκάνια και σε όλη τη χώρα και εσείς να μην έχετε πάρει χαμπάρι».
«Όποιος έρχεται και κάνει μία δωρεά, το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει να τον κάνει Έλληνα πολίτη, χωρίς να ψάξει τη διαδρομή του, χωρίς να ψάξει το γεγονός ότι είχε πάρει, αν δεν κάνω λάθος, και την υπηκοότητα του ψευδοκράτους; Είναι ένα θέμα αυτό να κάνετε Έλληνα πολίτη κάποιον ο όποιος είχε πάρει την υπηκοότητα του ψευδοκράτους. Εν πάση περιπτώσει, αυτοί δεν έψαξαν», επέμεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Στο Facebook αυτόν τον κ. Αγιαβέφε δεν τον ψάξατε λίγο; Δηλαδή, το γεγονός ότι έχει κάνει αναρτήσεις επιχαίροντας την ημέρα του ξεριζωμού του Ελληνισμού από τη Σμύρνη και της μεγάλης σφαγής, πρέπει να είσαι η CIA ή η οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία, για να το βρεις;».
«Έρχεστε με ένα δημοσίευμα το οποίο δεν αναφέρει καμία πραγματική νομική προϋπόθεση από αυτές οι οποίες υπάρχουν στον νόμο», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Ο καθένας έχει τη γνώμη του, αλλά αυτό που μας συνέχει όλους είναι ο νόμος, γιατί ο νόμος είναι αυτό το οποίο μας διέπει και στο οποίο με έναν τρόπο συμφωνήσαμε να υπάρχει. Τι λέει ο νόμος, εν προκειμένω;
Ο νόμος αφήνει ευρύτατη, πράγματι, διακριτική ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών να αποφασίζει για τα θέματα τιμητικής πολιτογράφησης, διαπιστώνοντας ή διακριβώνοντας δύο βασικές προϋποθέσεις. Τι; Αν υπάρχουν εξαιρετικές, επωφελείς πράξεις οι οποίες έχουν γίνει ή, ακόμα, μπορεί να αναφέρεται και σε μελλοντικές, μη γεγενημένες πράξεις -αυτό λέει ο νόμος- οι οποίες εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών ότι μπορεί να ωφελήσουν το έθνος. Η αρνητική προϋπόθεση που τίθεται για την τιμητική πολιτογράφηση; Να μην έχει τελέσει αδικήματα.
Πώς διαπιστώνεται η έλλειψη τελέσεως αδικημάτων; Ακούστε. Ο νόμος εδώ δέχεται ακόμα και μια υπεύθυνη δήλωση. Με μια υπεύθυνη δήλωση του τιμωμένου μπορεί να καλυφθεί η απαίτηση νομιμότητος που υπάρχει. Με εγκαλείτε για το συγκεκριμένο. Έχω αναφερθεί σε αυτό. Συστατική επιστολή από υπουργό, συστατική επιστολή από μέλος της ιεραρχίας, δύο συστατικές επιστολές. Διαπιστωμένη και διακριβωθείσα επένδυση άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Διακριβωμένη και διαπιστωθείσα δωρεά, άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, με συστατικές επιστολές από ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας και ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες. Αυτό είναι το δεδομένο».
Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι ο κ. Αγιαβέφε έχει λευκό ποινικό μητρώο, έχει πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι δεν είναι φυγόποινος ή φυγόδικος και πρόσθεσε: «Και τώρα μου αναφέρεστε σε ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο εμπλέκεται σε μια ποινική δικογραφία. Τι σημαίνει “εμπλέκεται σε μια ποινική δικογραφία”; Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη; Αφού δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη. Υπάρχει κάτι; Τι; Ότι αναφέρεται το όνομά του σε κάποια δικογραφία; Αν αύριο αναφερθεί το δικό σας, τι θα κάνουμε; Θα θεωρήσουμε ότι είναι πρόβλημα; Κάποιος λέει κάτι για εσάς σε μια ποινική δικογραφία. Και;».
«Αν με ρωτάτε αν υπάρχει κάποιο νεότερο στοιχείο στον φάκελο, σας λέω ότι στον φάκελο που εξέτασα εγώ, δεν υπήρχε κανένα νεότερο στοιχείο, αλλά και στις απόρρητες εκθέσεις δεν προκύπτει οτιδήποτε επιλήψιμο», επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ειδήσεις σήμερα