Και, καταληκτικώς, αναδεικνύει τους κινδύνους που συνεπάγεται, για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, η σταδιακή «απομάκρυνσή» του από τις αρχές και τις αξίες της αρχέγονης Ελληνικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς του.
Στο πρώτο μέρος του συγγράμματος αναλύεται το πώς το Ελληνικό Έθνος δημιουργήθηκε κυρίως μέσω της Ελληνικής Γλώσσας, εδώ και πάνω από τρεις χιλιετίες, και το πώς η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε η βάση του Ελληνικού Πολιτισμού και η απαρχή της Επιστημονικής Σκέψης, άρα των Επιστημών εν γένει.
Στο δεύτερο μέρος εκτίθενται θέσεις για την επιρροή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στον δεύτερο πυλώνα του κοινού μας σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι στον Πολιτισμό της Αρχαίας Ρώμης.
Και στο τρίτο μέρος γίνεται εκτενής αναφορά στην «όσμωση» μεταξύ του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του Πολιτισμού της Αρχαίας Ρώμης και του Βυζαντινού Πολιτισμού, από την οποία «αναδύθηκε» ο τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, δηλαδή ο πυλώνας των αρχών και αξιών της Χριστιανικής Διδασκαλίας.
Τέλος, σ’ ένα οιονεί αυτοτελές Επίμετρο αναπτύσσονται ορισμένες σκέψεις για το πώς και γιατί στις μέρες μας ο «παραγκωνισμός» των αρχών και αξιών του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ασκεί μιαν επικίνδυνη αρνητική επιρροή στην όλη πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, συνακόλουθα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτό αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα – Τι έγινε έξω από τα δικαστήρια
Γλυκά Νερά: Χτίζει… υπεράσπιση με το ημερολόγιο της Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος – Τι θα ισχυριστεί
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιο σοκ από τη σφαγή στην Μπούκα [Σκληρές εικόνες]