Η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν ήταν θετική και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά και τους καταναλωτές. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η κυρία Φον ντερ Λάιεν: «Οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί που επιβάλλουν μεγάλοι προμηθευτές αποτελούν πράγματι λόγο προβληματισμού: εμποδίζουν τις εταιρίες λιανικής πώλησης να κάνουν αποτελεσματική χρήση της ενιαίας αγοράς και επιβάλλουν διακρίσεις στις τιμές πώλησης μεταξύ των καταναλωτών, όπως παρατηρείται για συγκεκριμένα προϊόντα στα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι πολυεθνικές εταιρίες επιβάλλουν διακρίσεις στις τιμές πώλησης ανάλογα με την περιοχή ή το κράτος-μέλος όπου βρίσκονται οι διανομείς, οι εταιρίες λιανικού εμπορίου ή οι καταναλωτές, χωρίς καμία αιτιολόγηση που να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες κόστους (π.χ. κόστος μεταφοράς, αποθήκευσης ή διανομής). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινηθεί δυναμικά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών τέτοιου είδους που εμπίπτουν στο πλαίσιο των κανόνων ανταγωνισμού. Στις 23 Μαΐου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez International, Inc., για παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. περί ανταγωνισμού, για προσκόμματα στο διασυνοριακό εμπόριο σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών-μελών. Ενα άλλο παράδειγμα είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην AB InBev το 2019 για ανάλογους εμπορικούς περιορισμούς». Η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει ότι αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ υπό εξέταση θα βρεθούν εταιρικές πρακτικές και ρυθμιστικοί κανόνες που ίσως ευνοούν την εμφάνιση Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, δηλαδή εμποδίων στην ελεύθερη ροή αγαθών σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θεωρείται πολύ πιθανό να καταφέρει να επανεκλεγεί ώστε να υπηρετήσει δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν, επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό θα είναι στην πολιτική ατζέντα της Επιτροπής κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, προκειμένου να εξεταστούν πιθανά μέτρα κατά των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών.
Η ερευνητική διαδικασία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλουτισμό του νομικού και ρυθμιστικού «οπλοστασίου» που διαθέτει σήμερα η Ε.Ε., καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρει πως τα θέματα που εγείρει ο πρωθυπουργός ενδέχεται να βρίσκονται εκτός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Τα ευρήματα «θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές, σε πεδία όπως ο ανταγωνισμός ή οι κανόνες της ενιαίας αγοράς» με στόχο να «αντιμετωπίσουμε τέτοιες άδικες πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κ. φον ντερ Λάιεν καταλήγει γράφοντας πως : «Οι λύσεις ψηφιακής σήμανσης ήδη διερευνώνται και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που απορρέουν από τους διαφορετικούς εθνικούς κανόνες περί σήμανσης, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών απαιτήσεων. Οι λύσεις που προτείνετε αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά σε αυτές τις συζητήσεις. Είμαι βέβαιη ότι η συμμετοχή των κρατών-μελών και των ενδιαφερόμενων μερών σε αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων, ώστε οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, όπου και αν κατοικούν».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
«Καμία ανοχή σε ζητήματα ήθους και ύφους πολιτικής συμπεριφοράς»
Την πρώτη τους συνάντηση, μετά τις ευρωεκλογές, είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ώρα που η κυβέρνηση σε κάθε τόνο επιχειρεί να κλείσει την ανακίνηση ζητήματος με το θέμα της επανεκλογής ή όχι της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του μπροστά στις κάμερες, αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακρίβεια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά και στο περιστατικό με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι αυτές οι συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία προβάλλουν την εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι διαφορετικής συνομοταξίας και με αυτόν τον τρόπο τραυματίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) συμπληρώνονται 9 χρόνια από το τραγελαφικό δημοψήφισμα του 2015, το οποίο ίσως αποτέλεσε την κορωνίδα, το κρεσέντο του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα, γι’ αυτό και θα επιμείνω προσωπικά πολύ σε ζητήματα ήθους και ύφους της πολιτικής συμπεριφοράς. Γιατί αυτά μερικές φορές στο μυαλό των πολιτών έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και από την αποτελεσματικότητά μας ως πολιτικών».
Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ. Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Προφανώς και η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί, έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του, και θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συμπεριφορές. Θέλω εδώ να τονίσω ότι με αφορμή και την είσοδό μας στον νέο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο, θα επιμείνω στην προσπάθειά μου να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ζήτημα των διαφοροποιημένων τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε σε χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι πολίτες τους ακριβότερα για ίδια προϊόντα».
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη και το αίσθημα της ασφαλείας είναι θεμέλιο για τους πολίτες. Μιλώντας για την ακρίβεια, εξήγησε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί, ενώ η πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, Παιδεία και τα ΜΜΜ είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν πολλοί εκπαιδευτικοί όταν διορίζονται μακριά από την οικία τους. Τέλος, αναφέρθηκε και στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θράκη, σημειώνοντας ότι πρέπει να χαράζονται πολιτικές ανάλογα με τις ανάγκες και τόνισε ότι οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.