Η εικόνα του στριμωγμένου και ηττημένου πρωθυπουργού που περίμενε να επικρατήσει μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ακολουθώντας τις βασικές προτάσεις συμβούλων και επικοινωνιολόγων που έχουν ήδη πιάσει δουλειά εν όψει των εθνικών εκλογών, τελικά δεν επικράτησε. Το γεγονός ότι από επιτιθέμενος ο κ. Τσίπρας έφτασε να απολογείται για το πόσες, ποιες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υπό ποιο καθεστώς έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ και ποια χατίρια και διευκολύνσεις έγιναν και σε ποιους με τις εσπευσμένες αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές του 2019 έχει προκαλέσει αναταραχή στην Κουμουνδούρου.
Δεν πήγε καλά…
Τα στελέχη της ηγετικής ομάδας κατάλαβαν ότι η αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή την πιο κρίσιμη στιγμή για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος πριν από την τελική ευθεία προς τις εκλογές δεν πήγε καλά για τον κ. Τσίπρα.
Το κατάλαβαν και γι’ αυτό αρχικά επένδυσαν άγαρμπα και με εμφανή ερασιτεχνισμό στο επεισόδιο της τριτολογίας του πρωθυπουργού. Το οποίο επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως δήθεν… απόδραση, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένα αυτογκόλ τού εμφανώς αποσταθεροποιημένου και ντεφορμέ το τελευταίο διάστημα Αλέξη Τσίπρα, που έδωσε τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκμεταλλευθεί το γράμμα και το πνεύμα του κανονισμού της Βουλής και να λήξει η συζήτηση. Αν το ίδιο συνέβαινε το 2015-2019 και στη θέση του πρωθυπουργού, αντί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το παραπάνω περιστατικό θα ήταν άλλος ένας μαεστρικός χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα στο Κοινοβούλιο…
Οταν είδαν στην Κουμουνδούρου ότι δεν έπιασαν τα περί απόδρασης, προχώρησαν στη δεύτερη κίνηση. Ξεκίνησαν την επιλεκτική διαρροή φημών ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του στρατηγού Φλώρου που θα αποδεικνύουν την παρακολούθησή του και, αν συμβεί αυτό, ο στρατηγός Φλώρος θα αναγκαστεί σε παραίτηση και η κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξει…
Στην πραγματικότητα, το στρατηγικό αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι μεγάλο και η πραγματική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι φταίει πάει πολύ βαθιά.
Μήνυση της Λινού στον Πολάκη για συκοφαντικές επιθέσεις - «Η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια»
Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται δύσθυμος και συχνά εκνευρισμένος. Οχι επειδή ο κόσμος που μαζεύεται στις επισκέψεις του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας είναι λίγος. Το πρόβλημά του είναι ότι η στρατηγική που ακολουθεί δεν φέρνει αποτελέσματα, όπως τον διαβεβαίωναν.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βαρεθεί να ακούει στις κομματικές συσκέψεις δικαιολογίες ότι η ανατροπή θα έρθει και να βλέπει παγιωμένη την εικόνα στις δημοσκοπήσεις, ακόμα και των εταιριών που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Διαβάζει σε non paper που διακινούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την προετοιμασία των συσκέψεων ότι «οι άνθρωποι πρώτα διαμορφώνουν μια γενική άποψη για τα πράγματα και σε δεύτερο χρόνο καθορίζουν την εκλογική τους προτίμηση» και ότι υπό αυτήν την οπτική «η προεκλογική περίοδος είναι αυτή που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για το τι θα γίνει στις εκλογές».
Αυτά όμως τα γράφουν οι ίδιοι που τον είχαν πείσει ότι με την υπόθεση των υποκλοπών θα διέλυε τη συμμαχία των κεντρώων και φιλελεύθερων ψηφοφόρων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η Ν.Δ. θα έχανε στις δημοσκοπήσεις, άμεσα, το ένα τρίτο της δύναμής της. Αυτοί που του έλεγαν ότι η Ν.Δ. θα τεμαχιζόταν σε κομμάτια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα έπεφτε από μέσα», από τους «καραμανλικούς» και τους «σαμαρικούς». Και ακόμα ότι με τις τηλεφωνικές υποκλοπές θα καταφέρει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να «ρίξει» την κυβέρνηση και ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαζόταν να προσφύγει άτακτα σε πρόωρες εκλογές.
Αλλαγές εν όψει
Επειδή τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί, ο κ. Τσίπρας φέρεται ένα βήμα προ μεγάλων αλλαγών. Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι και όλα υπό αμφισβήτηση και κανείς -πλην του κ. Τσίπρα- δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι θα συνεχίσουν και από ποια θέση. Και αυτό αφορά και τα υψηλότερα κλιμάκια. Πλην του ιδίου του αρχηγού, ο οποίος και θα λάβει τις αποφάσεις, δεν εξαιρείται ουδείς. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση της Δανάης Κολτσίδα, της αναλύτριας και διευθύντριας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς -ενός στελέχους που ο κ. Τσίπρας φέρεται να ακούει και να εμπιστεύεται- όταν ερωτάται από τον Φοίβο Κλαυδιανό στην «Εποχή» γιατί η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρνητική στις μετρήσεις. «Το πρόβλημα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικειμενικό. Επειτα από μια δύσκολη κυβερνητική περίοδο η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική (σ.σ.: στην Κουμουνδούρου ουδείς χρησιμοποιεί τον όρο αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα) απέκτησε βαθιές ρίζες. Ετσι, ακόμα και καλές πρωτοβουλίες ή προτάσεις που καταθέτει φιλτράρονται από την κοινωνία με κριτήριο ποιος τις εκφωνεί».
«Καμπανάκια»… εκτός κόμματος
Πρέπει ακόμα να αναφερθεί και κάτι άλλο. Ο κ. Τσίπρας έχει αρκετούς συνομιλητές εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά στην κοινή παρά στην κομματική λογική. Ανθρώπους ισχυρούς, επιχειρηματίες ή πετυχημένους επαγγελματίες που του λένε ότι το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι ότι διατηρεί στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια αποτυχημένα πρόσωπα της περιόδου 2015-2019. Ανθρώπους που του λένε, επίσης, ότι για να κερδίσει την εκλογική μάχη, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι αυτή θα κριθεί στη βάση της αξιοπιστίας, όπου πρωταγωνιστής είναι ο πολιτικός και προγραμματικός λόγος και όχι ο καταγγελτικός λόγος και η σκανδαλολογία.