Η απόφαση έχει ληφθεί και δεν εξαρτάται πλέον από τη στάση και τις επιδόσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό-επικοινωνιακό στίβο.
Το συμπέρασμα απ’ όλες τις μετρήσεις είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν περιμένει κάτι από τον Στέφανο Κασσελάκη και δεν τον ακούει! Ελεγαν διάφορα στελέχη της Νέας Αριστεράς πριν αποχωρήσουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος νέος πρόεδρος κόμματος που τις πρώτες του ημέρες στη νέα του θέση δεν έχει δείξει κάποια δημοσκοπική άνοδο, ως δείγμα ότι μία μερίδα της κοινής γνώμης, ακόμα και αν δεν τον προτιμά, κάτι περιμένει από αυτόν.
Πολύ χαμηλά
Η πραγματικότητα για τον κ. Κασσελάκη, όμως, είναι πολύ χειρότερη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ χαμηλά σε κάθε κατηγορία που αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς (δημοφιλία, καταλληλότητα για πρωθυπουργία κ.λπ.), έχει θολό πολιτικό προφίλ, δύσκολα ταυτίζεται μαζί του ο πολίτης με μέσο ιδεολογικό προφίλ, μέση ηλικία που ανήκει στη μεσαία τάξη, ενώ ό,τι λέει δεν λαμβάνεται σοβαρά από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Συμπεριλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τάσεις της ΜRB μέτρησαν ότι το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρία η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδεινωθεί!
Η εικόνα αυτή είναι που έχει κινητοποιήσει οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα, που περιμένουν την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και ποντάρουν στην ύπαρξη αντίπαλου δέους του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., να αναζητούν την επόμενη λύση.
Η εικόνα αυτή είναι που έχει ενεργοποιήσει δυνάμεις εντός του κόμματος, έχει βάλει μπροστά σχέδια διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος έχει διχάσει το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραιτήθηκε από την κεντρική επιτροπή πριν την καταργήσει ο Πολάκης (μέσω Κασελάκη), αλλά παραμένει στο κόμμα, είπε δημόσια σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θέτει τώρα θέμα αλλαγής ηγεσίας και δεν περιμένει τις ευρωεκλογές διότι όπως είπε, δεν τον ενδιαφέρουν τα ποσοστά.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ένας από τους δελφίνους σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να καθίσει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές και να κριθεί από το αποτέλεσμά τους. «Θέλει χρόνο να προετοιμαστεί» λένε για τον Διονύση Τεμπονέρα.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Κινητοποίηση
Δεν είναι τυχαία η κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει να ετοιμάζει εκτός συνόρων αυτό που σχεδιάζει να κάνει εντός, μετά τις ευρωεκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι δραστήριος εκτός Ελλάδας, θα συνεχίσει να μιλά για την ανάγκη ένωσης των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας. Φέρεται να βλέπει στον εαυτό του ηγετικό ρόλο σε ένα νέο εγχείρημα και θα συνεχίσει να εργάζεται εκτός συνόρων για να ωριμάσει η συζήτηση εντός συνόρων για την ανάγκη ενός νέου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Ο χρόνος σχετίζεται με το συμπέρασμα ότι μετά τις ευρωεκλογές θα είναι ισχυρή η εικόνα της απογοήτευσης στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας επειδή -κατά τους υπολογισμούς- ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει, η Νέα Αριστερά δεν θα δείξει μεγάλη δυναμική και το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν ανεβάσει κάπως τα ποσοστά του, θα δείξει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. με αξιώσεις.
Ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει μεγάλο κάλεσμα προς όλους όσοι θεωρούν ότι ανήκουν στον πολιτικό χώρο που εκτείνεται από την Κεντροδεξιά έως την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένων των 6+6, της «Ομπρέλας», του ΠΑΣΟΚ, των κινήσεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Τα σχέδιά του δεν περιλαμβάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Παύλο Πολάκη και σειρά στελεχών που βρίσκονται δίπλα στον νέο πρόεδρο.
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά σε τακτική επαφή με τον Νίκο Παππά, ενώ δεν αντιδρά στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Παύλου Πολάκη να επικοινωνήσει μαζί του.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τον ρόλο των «προεδρικών», δηλαδή της ομάδας των Ο. Γεροβασίλη, Αλ. Φλαμπουράρη, Γ. Ραγκούση, Θ. Θεοχαρόπουλου και πολλών άλλων που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έμεινε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά θεωρούν τον Στέφανο Κασσελάκη ακατάλληλο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η βασική τους θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξει κίνησης ανατροπής Κασσελάκη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου και σε αυτό συμφωνούν με τον Γιάννη Δραγασάκη. Το επιχείρημά τους είναι ότι ακόμα και αν ο Τσίπρας προχωρήσει στη δημιουργία νέου φορέα, θα είναι καλό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι διαλυμένος αλλά να διατηρεί μία μικρή αλλά συμπαγή δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Και έτσι να συμμετάσχει προσθετικά στο νέο εγχείρημα. Και πιστεύουν ότι χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη και με σκληρό προεκλογικό αγώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών στην ευρωκάλπη. Είτε για να συνεχίσει αυτόνομα είτε για να συμμετάσχει σε ένα μεγαλύτερο εγχείρημα.
Π. ΠΟΛΑΚΗΣ – Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ vs Ν. ΠΑΠΠΑΣ
«Εμφύλιος» και στο επιτελείο του προέδρου
Η προβολή της απώλειας της εξουσίας είναι ο βασικός λόγος της κόντρας ανάμεσα στον Νίκο Παππά και στον Παύλο Πολάκη που έχει στο πλευρό του τον Γιώργο Τσίπρα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να στέκεται στη μέση, ικανοποιώντας αιτήματα και των δύο ή ακολουθώντας συμβουλές και των δύο, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Τοποθέτησε για παράδειγμα σχεδόν όλα τα στελέχη που του ζήτησε ο Νίκος Παππάς στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, υιοθετεί ωστόσο τη γραμμή Πολάκη στις περισσότερες δημόσιες τοποθετήσεις του. Ακόμα και αν χρειαστεί να αναιρέσει τον εαυτό του, όπως έκανε στην επίσκεψη Ερντογάν όπου με την ανακοίνωση του κόμματος είδε θετικά τα όσα έγιναν και ζητούσε προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το ίδιο βράδυ στην ΕΡΤ έλεγε ακριβώς τα αντίθετα, με τον γνωστό λαϊκίστικο και διχαστικό λόγο του Πολάκη.
Επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ επειδή ο Πολάκης τού είπε ότι έτσι θα χτυπήσει τον Τσακαλώτο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο πρώτος που θα πληγεί από κάτι τέτοιο θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και «διόρθωσε» γραμμή όταν ο Νίκος Παππάς -έξαλλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες- τον επέπληξε λέγοντάς του ότι η επίθεση εναντίον βασικών επιλογών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα και κύρια επίθεση κατά του Τσίπρα.
Ο Πολάκης στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα τον στηρίζει ακόμα και έναντι του Αλέξη Τσίπρα -με τον οποίο όλοι επιβεβαιώνουν ότι δεν μιλά πια- καθώς έχει αντιληφθεί πως το μέλλον του περνά μόνο μέσα από την επιβίωση του Κασσελάκη. Γι’ αυτό βλέπουμε τελευταία τον Κασσελάκη να συνεχίζει να τα «χώνει» εμμέσως στον Αλέξη Τσίπρα, όπως προχθές που είπε στο Kontra ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε σκληρό πρόσωπο ενάντια στη μεσαία τάξη όσο κυβέρνησε.
Κριτική
Γνωρίζει και ο ίδιος και ο Κασσελάκης και ο Γιώργος Τσίπρας και όλη η ομάδα των «νεοπροεδρικών» ότι ασκώντας κριτική στην κυβερνητική περίοδο 2015-2019, στην ουσία επιτίθεσαι στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά θα συνεχίσουν, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο δρόμος για να αρχίσουν κάποιοι να ακούν τον Κασσελάκη.
Ο Παππάς δεν συμφωνεί με την κριτική στην περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019 και την προσπάθεια να εκτεθεί περαιτέρω ο Τσίπρας στο 17,8% που απέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου). Φέρεται δε να πιστεύει ότι η συνέχιση της δημοσκοπικής κατηφόρας του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και η διατήρησή του κοντά στο 10% με διαφορά ασφαλείας υπέρ του ΠΑΣΟΚ, θα φέρει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο και όχι μετά τις ευρωεκλογές.
Η θέση του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη έναντι των σχεδίων του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ενιαία.
Ο Νίκος Παππάς φέρεται να έχει αντιληφθεί εγκαίρως ποιες είναι οι πραγματικές ικανότητες και ποιο είναι το ταβάνι του Στέφανου Κασσελάκη του οποίου στήριξε την εκλογή. Προσπαθεί αφενός να μη χρεωθεί αυτήν την επιλογή και κυρίως το επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι παραπλανήθηκαν από τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία Κασσελάκη και ψήφισαν κάποιον που στην ουσία δεν γνώριζαν. Προσπαθεί επίσης να είναι ισχυρός όταν έρθει η ώρα να διαπραγματευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα για τον ρόλο του μετά τις ευρωεκλογές. Για αυτό μεθοδεύει την τοποθέτηση στελεχών της επιρροής του στο κόμμα αλλά και στα ΜΜΕ του κόμματος.