Διπλός στόχος
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει το δίμηνο των κλειστών γηπέδων με διπλό στόχο: Αφενός να δοθεί χρόνος αποσυμπίεσης από την τεράστια ένταση που προκλήθηκε από τον δολοφονικό τραυματισμό του αστυνομικού και αφετέρου να δοθεί χρόνος στις ΠΑΕ να κάνουν όλα όσα έπρεπε να έχουν κάνει και δεν έχουν κάνει (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονική ταυτοποίηση των φιλάθλων), ώστε τα γήπεδα να είναι πιο ασφαλή. Η δυνατότητα που δίνεται στις ΠΑΕ και έχει οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις, εμμέσως έχει κι ένα στοιχείο αυτοκριτικής για την κυβερνητική αβελτηρία να έχει επιβάλει ήδη μέτρα που έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης αναμένεται να εξειδικεύσει τις επόμενες μέρες τι ακριβώς σημαίνουν οι διοικητικές κυρώσεις που αποφασίστηκε να επιβάλλονται στις ΠΑΕ σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αθλητισμού θα μπορεί, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, να επιβάλλει κυρώσεις αν π.χ. πέσουν φωτοβολίδες ή καπνογόνα στο γήπεδο. Κυρώσεις που αρχίζουν από τη διακοπή του αγώνα σε βάρος της γηπεδούχου ομάδας και φτάνουν μέχρι την τιμωρία για παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.
Βαρύνουσα σημασία δίδεται και στην προσφυγή στον Αρειο Πάγο, με στοιχεία (ονόματα, σύνδεσμοι, σεσημασμένοι χούλιγκαν κ.λπ.), ώστε να συσχετιστούν δικογραφίες και να διαπιστωθεί -και με την απαραίτητη υπογραφή της Δικαιοσύνης- η ύπαρξη και η τιμωρία εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δρουν με βιτρίνα τον οπαδισμό, αλλά απλώνουν τα πλοκάμια τους και στον κόσμο της νύχτας, αλλά και στο εμπόριο ναρκωτικών.
Και άλλες πρωτοβουλίες
Το Μ. Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει επίγνωση ότι η εικόνα της ασυδοσίας των χούλιγκαν, αλλά και γενικότερα της ασφάλειας δημιουργεί ρωγμές στη σχέση της κυβέρνησης με το πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας, το οποίο θέλει «νόμο και τάξη».
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται κι άλλες πρωτοβουλίες ακόμα και σε επίπεδο προσώπων. Ωστόσο υπάρχει κι ένα καθαρό μήνυμα-προειδοποίηση προς ισχυρούς παράγοντες, οι οποίοι δραστηριοποιούντα και στο ποδόσφαιρο και στο power game μέσω των ΜΜΕ που διαθέτουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υπ. Δικαιοσύνη Γ. Φλωρίδης θύμισε μια φράση του Κ. Μητσοτάκη από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης: Τη φράση του «δεν θα συγκυβερνήσω». Μια φράση η οποία προφανώς δεν είχε ως αποδέκτες τα πολιτικά κόμματα, αφού η κυβέρνηση έχει ισχυρή αυτοδυναμία, αλλά ισχυρούς παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν περίπου αυτονόητο πως η οικονομική ισχύς τους σημαίνει και μερίδιο εξουσίας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις είναι πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει «προσωπικές βεντέτες», αλλά δεν θα ανεχθεί καταστάσεις και πρακτικές οι οποίες παραπέμπουν σε παραβατική δραστηριότητα. Αλλωστε, όσο κι αν το προφανές και το αυτονόητο δεν είναι πάντα δεδομένα, εκτιμάται πως οι μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν κάθε λόγο να προστατεύσουν το «προϊόν» τους και τις επενδύσεις εκατομμυρίων που έχουν κάνει.
«ΕΞΕΓΕΡΣΗ»
Τα ΜΑΤ και οι… αρρυθμίες
Η παροδική «στάση» 6 διμοιριών των ΜΑΤ, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (αρνήθηκαν να πάνε στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας), προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση και την έκρηξη του Κ. Μητσοτάκη που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Με παρέμβαση του Μ. Μαξίμου την εξομάλυνση της κατάστασης ανέλαβαν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που έχει μεγάλη εμπειρία στην ΕΛ.ΑΣ. και χαίρει της εκτίμησης των αστυνομικών και ο διοικητής της ΓΑΔΑ κ. Μαντζιώκας.
Ρόλο στην «εξέγερση» των ανδρών των ΜΑΤ φέρεται να έχει παίξει γνωστός συνδικαλιστής των ΜΑΤ, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει και προσωπική ατζέντα. Η τελική απόφαση, να μην αποταχθούν οι 150 άνδρες, όπως φέρεται να ζήτησε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, αλλά να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ΕΔΕ, αποφόρτισε την ένταση. Ωστόσο τα προβλήματα «τάξης» στον φορέα που πρέπει να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη στη χώρα δεν εξαφανίστηκαν.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Γκάζι» στα μη κρατικά ΑΕΙ
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκλωβιστεί σε μια μονοθεματική ατζέντα, αλλά θα επιδιώξει να ανοίξει τη βεντάλια των μεταρρυθμίσεων. Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες το πιο σημαντικό από τα θέματα που θα συζητηθούν, για να πάρει πράσινο φως και τον δρόμο προς τη Βουλή, θα είναι το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να ξεπεραστεί το άρθρο 16 είναι ειλημμένη και συνταγματικά ασφαλής. Ωστόσο η σχετική συζήτηση που θα γίνει και εκτιμάται ότι θα είναι έντονη, θα συμβάλει ώστε να ξεχωρίσουν ποια κόμματα αφουγκράζονται τις σύγχρονες ανάγκες και τη θέληση της κοινωνίας και ποια θα δίνουν τη μάχη του αναχρονισμού.