Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον θέτει εκτός κούρσας, περιοδεύει ως υποψήφιος αρχηγός και δίνει ραντεβού με τους υποστηρικτές του και τους αντιπάλους του στο Συνέδριο.
Οι «87» του Αλέξη Τσίπρα, που δεν δουλεύουν πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να ανοίξουν δρόμο στην επιστροφή του τέως πρωθυπουργού στην πολιτική σκηνή, λένε ότι ελέγχουν το Συνέδριο και δεν πρόκειται ο Κασσελάκης να έχει εκεί τις δυνάμεις για να αλλάξει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Προβλέπουν δε ότι στο Συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραιτηθεί και τυπικά από την υποψηφιότητά του και ή θα πάει για νέο κόμμα ή θα πάει σπίτι του.
Νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν φτιάχνει, καθώς χρειάζονται δέκα βουλευτές, αλλά αν ανεξαρτητοποιηθούν οι πέντε από τους βουλευτές που είναι σίγουρα μαζί του και παλεύουν για την υποψηφιότητά του, (Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Πούλου), τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και τυπικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κοινοβουλευτικά θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ.
Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, πιστεύουν ότι στο Συνέδριο, με τη βοήθεια του Παύλου Πολάκη, θα καταφέρουν να επιβάλουν την υποψηφιότητά του.
Στα διαδικαστικά, έληξε προχθές η προθεσμία για τις εγγραφές νέων μελών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σύνεδροι το επόμενο Σαββατοκύριακο και τα επιτελεία ήδη κάνουν τους υπολογισμούς τους για τους συσχετισμούς.
Παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η συζήτηση περί επιστροφής Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό όχι μέσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσω νέου πολιτικού φορέα, έχει «φουντώσει», την ίδια ώρα που δύο υποθέσεις με οσμή σκανδάλου της περιόδου 2015 – 2019, που έχουν στο επίκεντρο τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, έρχονται στο προσκήνιο.
Ο αποχαρακτηρισμός των δύο μαρτύρων της υπόθεσης Novartis ανοίγει νέα έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τους εμπνευστές της σκευωρίας, που σκοπίμως σταμάτησαν την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη και θα οδηγούσε στους πραγματικούς ενόχους, για να στρέψουν τον θόρυβο εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων, ενώ η Βουλή και η Δικαιοσύνη θα αναζητήσουν ευθύνες για την πρώτη απόφαση για τα εξοπλιστικά που έλαβε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Η σχετική ποινική δικογραφία διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο και αφορά τον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο, τον πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, και δύο αναπληρωτές υπουργούς, τους Γ. Πανούση και Θ. Δρίτσα.
Σύμφωνα με αυτήν, στις 15 Μαρτίου 2015, δύο μήνες από τις εκλογές, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον κ. Τσίπρα και ενέκρινε την εισήγηση του τότε αντιπροέδρου και υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση έως 5 αεροσκαφών Ρ- 3 Β του Πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια μέρα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, υπογράφηκε και η κατακυρωτική απόφαση της προμήθειας. Ηταν δε τέτοια η βιασύνη των νέων κυβερνώντων που απόψεις που υπήρχαν εντός των Ενόπλων Δυνάμεων και καταγράφονταν στον Τύπο, ότι τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν ακατάλληλα και δεν έπρεπε να αναβαθμιστούν, αγνοήθηκαν επιδεικτικά! Σημειώνεται ότι για την αναβάθμιση και την εν συνεχεία υποστήριξη των 5 (!!!) αεροσκαφών για την περίοδο 2022-2027 η σύμβαση προέβλεπε ποσό των 499,8 εκατ. δολαρίων!