Αν δεν ήταν η κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία Καλογρίτσα και η καταγγελία για τις σακούλες με τα χρήματα που έφευγαν για το κόμμα, που έχουν προκαλέσει εκ νέου αμηχανία και «παγωμάρα» στην Κουμουνδούρου, το θέμα συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η συμπεριφορά Πολάκη.
Ο οποίος -με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα– αναδεικνύεται σε Νο2 του κόμματος και απολαμβάνει τα προνόμια της… προαγωγής. Απολαμβάνει το ότι είναι πλέον επίκεντρο αιτημάτων για συναντήσεις από στελέχη που τον απέφευγαν ή συγκρούονταν μαζί του, στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά και «προεδρικοί». Ο ίδιος δε, είναι πολλές οι φορές που αναφέρεται φωναχτά, όταν βρίσκεται ενώπιον και άλλων συντρόφων του, σε αυτούς που ζητούσαν από τον Τσίπρα να τον περιθωριοποιήσει ή και να τον διαγράψει, χάριν της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε μία πιο ήπια, πιο κεντρώα πολιτική γραμμή. Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, ως Νο2 είναι ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης τώρα που δίνει γραμμή για την περιθωριοποίηση ή τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια στελεχών που είτε τον πολέμησαν το προηγούμενο διάστημα είτε συμπορεύονταν με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Κυρίαρχος
Τώρα πλέον, λίγους μόνο μήνες πριν απ’ τις εκλογές, ο Πολάκης είναι κυρίαρχος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «πολακισμός» πανίσχυρος. Ο Τσίπρας έχει πειστεί ότι με τη σκληρή γραμμή και την ακύρωση της κανονικότητας που θέλουν το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πιθανότητες να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από τις εκλογές. Και στο κάδρο θα μείνουν αυτοί που μπορούν να υπηρετήσουν τον «πολακισμό», που έχει και ισχυρούς υποστηρικτές στους επικεφαλής του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Θανάση Καρτερό, τον Λευτέρη Κρέτσο και τον Κώστα Βαξεβάνη έως τον Νίκο Σβέρκο και (σ.σ. ναι, δεν αποτελεί έκπληξη) τη νέα εκπρόσωπο Πόπη Τσαπανίδου. Και θα κάνουν στην άκρη αυτοί που δεν μπορούν και γκρινιάζουν για τον λαϊκισμό που έχει ξανά επικρατήσει.
Μέσα στο κάδρο λοιπόν στελέχη όπως οι Παππάς, Σπίρτζης, Γεροβασίλη, Ραγκούσης, Μπάρκας, Καραμέρος, Ηλιόπουλος, Φάμελος και άλλοι, εκτός κάδρου στελέχη όπως Τσακαλώτος, Χαρίτσης, Αναγνωστοπούλου, Βίτσας, Ξανθός, Κατρούγκαλος, Μπίστης κ.ά.
Και υπάρχει και αυτή η κατηγορία των στελεχών που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο να διατηρήσουν ένα σκληρό αλλά σοβαρό αντικυβερνητικό προφίλ ή να προσχωρήσουν στον «πολακισμό» για να μην βρεθούν εκτός κάδρου. Οπως ή Εφη Αχτσιόγλου, ο Γιάννης Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης ή ο Γιώργος Κυρίτσης.
Κεραμέως: Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δεξιοτήτων στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν πλέον συνδέσει τη διατήρηση και την ένταση της σκανδαλολογίας με την αύξηση των πιθανοτήτων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στη Νέα Δημοκρατία και όσο πιο μακριά γίνεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Η γραμμή που έχει δοθεί από τον Τομέα Τεκμηρίωσης όπου προΐσταται ο Παύλος Πολάκης μέχρι και το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου είναι να ενταθούν οι καταγγελίες για όποιο θέμα (υποκλοπές, δημόσιες συμβάσεις, αναθέσεις έργων κ.ά.) με έμφαση στον θόρυβο και όχι στην τεκμηρίωση. Με την ελπίδα ότι ο… λογαριασμός για το τι είναι ψέμα και τι είναι αλήθεια δεν πρόκειται να ζητηθεί, ούτε από τη Δικαιοσύνη ούτε καν από την κοινή γνώμη, πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.
«Κωλοτούμπα» Τσίπρα για «κυβέρνηση ηττημένων»
Σε αυτό το κλίμα συντελέστηκε, κατά το καλά και συμφέροντα, άλλη μία στροφή του Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται εντός ολίγων ημερών ή και ωρών, π.χ. στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κεντρικής Επιτροπής, να γίνει και δημοσίως.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πει πως όταν έλεγε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί για «κυβέρνηση ηττημένων» και θα συζητήσει για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στις εκλογές της πρώτης Κυριακής, ε, δεν το εννοούσε και τόσο. Και πως στις εκλογές που έρχονται, τα όρια νίκης και ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα. Που σημαίνει πως ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, αν η διαφορά με την πρώτη Ν.Δ. δεν είναι μεγάλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 31,5% του 2019 και οι αριθμοί βγαίνουν, θα συζητούσε με τα άλλα κόμματα, πλην Ν.Δ., συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων».
Βεβαίως, αυτό το «οι αριθμοί να βγαίνουν» είναι για τους αριβίστες της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη το πραγματικό εμπόδιο για την υλοποίηση της συμφωνίας που λέγεται ότι έχει ήδη γίνει κάτω από το τραπέζι.
Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει -στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να αξιοποιήσει ως πρώτος την πρώτη διερευνητική εντολή- να έρθει σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αλλά τα κουκιά θα βγαίνουν;
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν το ΜέΡΑ25 εκτός Βουλής και γι΄ αυτό έχουν βάλει στόχο την αποψίλωσή του (το ίδιο θα κάνουν και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν στον δρόμο προς τις κάλπες δείξει δημοσκοπική κάθοδο), ενώ το ΚΚΕ δεν παίζει τέτοια πολιτική μπάλα. Τότε γιατί ο Τσίπρας θα κάνει τη στροφή προς την «κυβέρνηση ηττημένων» και μάλιστα δημοσίως, είναι το ερώτημα. «Διότι πρέπει να διατηρήσει ένα αφήγημα κυβερνησιμότητας με κάθε τρόπο» είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως.
Ειδήσεις σήμερα