Ο Διονύσης Τεμπονέρας, το πουλέν του Αλέξη Τσίπρα κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο, πήρε… μπόι και έγινε «κόκκινο πανί» για μία ομάδα «προεδρικών».
Πριν δηλώσει στα «Παραπολιτικά FM» ότι αποσύρεται, δέχθηκε τα πυρά του Θανάση Καρτερού, αρθρογράφου της «Αυγής» και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον Τεμπονέρα επειδή διαφώνησε με τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα (σ.σ. εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι η σοφία όσων τα ήξεραν και δεν τα έλεγαν, τα έλεγαν και δεν τους άκουγαν, φυσούσαν το γιαούρτι ενώ καίγονταν στο “χυλό”. Oσων δηλώνουν παρόντες στις διεργασίες, μόνο εφόσον συντελέσουν σε ό,τι συμβαδίζει με τις δικές τους θέσεις και αρχές», έγραψε ο Θανάσης Καρτερός «φωτογραφίζοντας» τον Διονύση Τεμπονέρα.
«Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω στην εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν με βρίσκει σύμφωνο», είπε στα «Παραπολιτικά FM» ο Διονύσης Τεμπονέρας, διευκρινίζοντας σε επόμενη ερώτηση ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος με τη διαδικασία που ορίστηκε από την Πολιτική Γραμματεία.
Αντίθετα, ο κ. Τεμπονέρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει μέρος σε μια άλλη διαδικασία, λέγοντας: «Μπορώ να συμμετάσχω σε μια διαδικασία από ένα συνέδριο το οποίο θα αποτυπώσει θέσεις και ιδεολογική ταυτότητα. Αν προσδιοριστούν αυτά, μετά υπάρχει διαδικασία εκλογής προέδρου». Και κατέληξε: «Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν έχει ανοίξει συντεταγμένα μια προσυνεδριακή διαδικασία. Γίνονται οι συζητήσεις στη βάση τοποθετήσεων στελεχών και όχι οργανωμένα. Πρέπει να μιλήσουν τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» και δεν πρέπει οι αποφάσεις και τα τετελεσμένα να συμβούν σε κλειστές αίθουσες και συνεννοήσεις».
Ο κ. Τεμπονέρας είναι το δεύτερο στέλεχος -μετά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη-, ο οποίος δεν ανήκε στον κομματικό πυρήνα της Κουμουνδούρου, φερόταν να ενδιαφέρεται για την αρχηγία, αλλά τελικά, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται σε αυτο-απόσυρση.
Η επίθεση Καρτερού κατά Τεμπονέρα, όμως, αποτελεί σαφή ένδειξη πως όσοι μιλούν για διχοτόμηση ή και πολυδιάσπαση των «προεδρικών» μάλλον δεν έχουν άδικο. Προφανώς κάποιοι «προεδρικοί» προσπαθούν να σαμποτάρουν κάθε υποψηφιότητα που απειλεί με αποτυχία το σχέδιο του Τσίπρα να επιστρέψει μετά τις ευρωεκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οριστικά καταρρεύσει.
Αλλοι «προεδρικοί» έχουν σκοπό να στηρίξουν τον Διονύση Τεμπονέρα που αποτελεί άφθαρτο πρόσωπο και «νέο αίμα» και υπάρχουν και εκείνοι οι «προεδρικοί» που ακόμα αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου, της Ρένας Δούρου (η οποία χθες ζήτησε την άμεση άρση της βουλευτικής της ασυλίας, διότι φοβάται ότι θα «παγιδευτεί» στη δίκη του Ματιού και θα την προλάβουν οι εξελίξεις) και τρίτου προσώπου-έκπληξη.
Ο αρθρογράφος της «Αυγής» και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έβαλε στο στόχαστρο τον Διονύση Τεμπονέρα, τη στιγμή που ένας άλλος «προεδρικός», ο Χρήστος Σπίρτζης, φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα Τεμπονέρα. Ο κ. Σπίρτζης είπε χθες ότι δεν είναι απίθανο ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι βουλευτής, ενώ συνέχισε να επιτίθεται στους Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Χαρίτση, μάλλον για να τους «κλείσει» το δρόμο προς την υποψηφιότητα. «Ο κ. Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα της ηγεσίας» είπε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης για τον Χρήστο Σπίρτζη, ενώ από την «Ομπρέλα» θυμούνται ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Σπίρτζης πρότεινε για αντιπροέδρους της Κ.Ο. ομάδας, αυτούς που έχει βάλει ως στόχους. Τον Τσακαλώτο, την Αχτσιόγλου και τον Χαρίτση…
Αλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σπίρτζης, «κολλητός» του Νίκου Παππά, αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πιθανότητες άλλης εκλογής με τον ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμάζει την έξοδό του από το κόμμα και την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Το οποίο πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί πίσω όσους το άφησαν.
«Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Πέραν του Χρήστου Σπίρτζη, υπάρχει και άλλος δυσαρεστημένος από την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει τις εξελίξεις, χωρίς να τον περιλαμβάνει στον στενό κύκλο των συνομιλητών του. Είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη… στροφή της Ολγας Γεροβασίλη να αρνηθεί την πρόταση όταν όλοι τη θεωρούσαν βέβαιη προσωρινή πρόεδρο της Κ.Ο., αντιλήφθηκε ότι ο Τσίπρας κάνει παιχνίδι, χωρίς αυτόν. Φέρεται μάλιστα να έμαθε ο κ. Παππάς ότι τώρα πια ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Ολγα Γεροβασίλη είναι οι άνθρωποι της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα.
Την ίδια στιγμή, οι «πασοκογενείς» των «προεδρικών» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και άλλα στελέχη ψάχνουν να βρουν το ρόλο τους, αλλά ακόμα δεν τα έχουν καταφέρει.
ΣΥΡΙΖΑ: Υπόνοιες για «συμμαχία» Αχτσιόγλου – Χαρίτση
Πλην της Εφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να ενδιαφέρονται και οι Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου και Νίκος Παππάς, αν και οδεύοντας προς το Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής που πρέπει να κατατεθούν οι υποψηφιότητες, πληροφορίες λένε ότι οι επίσημες υποψηφιότητες θα είναι δύο ή το πολύ τρεις.
«Δεν πιστεύω ότι φοβούνται και δεν ανακοινώνουν υποψηφιότητα. Το να το σκέφτονται είναι φυσιολογικό γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει με ήττα στις ευρωεκλογές, λέω εγώ, και σμίκρυνση του κόμματος», δήλωσε χθες ο έμπειρος Δημήτρης Βίτσας.
Στην «Ομπρέλα», η οποία θέλει να πάρει ξανά υπό τον έλεγχό της το κόμμα και θεωρεί ότι η κρίση που περνούν οι «προεδρικοί» είναι επειδή δεν έχουν πλέον τον Αλέξη Τσίπρα ως αναφορά, το κλίμα επίσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ενωτικό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μετά από χρόνια πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, φέρεται να πληροφορείται από διαφόρους ότι έχει να αντιμετωπίσει συμμαχία Αχτσιόγλου – Χαρίτση, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να κάνει πίσω ο ένας υπέρ του άλλου την κατάλληλη στιγμή. Οι πληροφορίες λένε πως το πιθανότερο είναι η συμφωνία τους να περιλαμβάνει απόσυρση Χαρίτση και ανάληψη σημαντικού ρόλου την επόμενη ημέρα εφόσον εκλεγεί η κ. Αχτσιόγλου, καθώς όλοι λένε ότι η υποψηφιότητα με τη μεγαλύτερη δυναμική είναι αυτή της Εφης Αχτσιόγλου.
Στην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα στηριχθεί η υποψηφιότητα Τσακαλώτου, η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου ή κάποια άλλη υποψηφιότητα π.χ. του Νίκου Φίλη.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι εφόσον -έστω και προσωρινά- επετεύχθη ο βασικός στόχος που ήταν η παραίτηση Τσίπρα, τώρα οφείλουν να συμφωνήσουν σε μία υποψηφιότητα (Τσακαλώτος ή Αχτσιόγλου φέρεται να είναι το δίδυμο που θα επικρατήσει) έτσι ώστε να πάρουν τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% από τους «προεδρικούς».
Γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ανελέητος πόλεμο ανάμεσα στην «Ομπρέλα» και τους «προεδρικούς» ακόμα και αν έχουν πολυδιασπαστεί. Πόλεμος που δεν θα περιοριστεί στα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει στροφή αριστερά και να γίνει ξανά ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως λένε στην «Ομπρέλα» ή οφείλει να προσπαθήσει να κυριαρχήσει στο Κέντρο. Αλλά θα επεκταθεί σε προσωπικές επιθέσεις, σε κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με στρατηγικό στόχο την πλήρη επικράτηση.