Μητσοτάκης: Η δέσμευση του Πρωθυπουργού στους επενδυτές – «Θα αποπληρώσουμε νωρίτερα τα δάνεια των μνημονίων»
Μία νέα Ελλάδα, άκρως ελκυστική για ξένες επενδύσεις, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει διετή δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στέλνοντας μήνυμα αξιοπιστίας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, γράφει το Bloomberg.
«Θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε νωρίτερα, πριν από το τέλος του έτους», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα, τονίζοντας πως αποτελεί «δέσμευση προς τους επενδυτές».
«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».
«Συμβολικό βήμα η πρόωρη αποπληρωμή»
Η πρόωρη αποπληρωμή τού λεγόμενου «Greek Loan Facility» θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, σημειώνει το Bloomberg, «καθώς προσπαθεί να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής, που παρ’ ολίγο να κοστίσει στη χώρα την αποβολή της από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση ‘σκουπίδια’».
Και σημειώνει πως η Moody’s και η Scope Ratings ανέφεραν ότι η εκλογική νίκη Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.
Το Greek Loan Facility αφορά μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα (πρώτου μνημονίου), που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 53 δισ. ευρώ.
Μέχρι τώρα, η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρη αποπληρωμή, γράφει το Bloomberg, ενώ θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
«Οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος», συνεχίζει το Bloomberg, «με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται σε αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερο από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης».
«Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αισιόδοξες προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής: Άλμα ανάπτυξης φέρνει η επενδυτική βαθμίδα
Άλμα μισής ποσοστιαίας μονάδας θα κάνει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στο βαθμό που ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Στο βασικό σενάριο του Γραφείου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται φέτος και του χρόνου στο 2,2%, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα φέτος στο 4,6% και του χρόνου στο 2,2%. Με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος και στο 2,7% του χρόνου χωρίς να μεταβάλλονται οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού καταγράφει την επιμονή του πληθωρισμού με αύξηση του πυρήνα του χωρίς τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων στο 8,1% από 4,8% πέρυσι και επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη οφείλεται κατά 45% στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών κατά 40% στις τιμές των εισαγωγών και κατά 25% στις αυξήσεις των μισθών.
Χατζηδάκης – Στουρνάρας: Οι οιωνοί είναι άριστοι για την ελληνική οικονομία
«Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ενώ, από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι».
Παράλληλα, και οι δύο συμφώνησαν να υπάρχουν τακτικές επαφές, ενώ ένα τμήμα ερευνών της ΤτΕ, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα, θα είναι στη διάθεση του υπουργού σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς και ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.
Για το ζήτημα της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, πάγια θέση τής ΤτΕ είναι ότι τέτοια θέματα αντιμετωπίζονται με περισσότερο ανταγωνισμό και όχι με διοικητικά μέτρα, πρακτική που εφαρμόζεται και στην περίπτωση του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας». Τέλος, και σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε στη συνάντηση ότι κοινός τόπος είναι η τεράστια σημασία της άσκησης συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής. ‘Αλλωστε, ο υπουργός είναι υπέρμαχος αυτής της πολιτικής, έχοντας αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι στην αντίθετη περίπτωση θα κάνουμε τους πολιτικούς «’Αγιους Βασίληδες» για 2- 3 μήνες και δεν πάμε πουθενά.
Μεταναστευτικό – Απάντηση Μαρινάκη σε Ερντογάν για την Πύλο: Ποιος μιλάει…
ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν τα συντροφικά «μαχαιρώματα» – Στο στόχαστρο το επιτελείο του Τσίπρα