Οπως είπε ο ίδιος, χρειάστηκε τρεις ημέρες για να πάρει τις αποφάσεις του -σ.σ. άφησε να εννοηθεί ότι τις έλαβε μόνος του- σκέφτηκε στο μαξιλάρι του και αποφάσισε να… παραμερίσει για να δημιουργηθεί από άλλους και χωρίς αυτόν -αν και δήλωσε γενικώς παρών- ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν πήγε για να κάνει συζήτηση. Πήγε απλώς για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και να τους πει ότι είναι οριστικές και δεν αλλάζουν. Η όλη συζήτηση δεν κράτησε πάνω από 20 λεπτά, και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου να μη διαρρεύσουν κάτι μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις που θα έκανε ο ίδιος από το Ζάππειο, τα μέλη του οργάνου βγαίνοντας από την αίθουσα έστελναν sms προς άλλα στελέχη ή δημοσιογράφους ότι ο κ. Τσίπρας τους ανακοίνωσε την παραίτησή του και θα πάει στο Ζάππειο για να παραιτηθεί δημοσίως από εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν στις 12:30 μ.μ. που ο κ. Τσίπρας θα ξεκινούσε τις δηλώσεις του, τα sites είχαν ήδη μεταδώσει την είδηση της παραίτησής του. Ηταν αυτή η αντίδρασή τους, ίσως επειδή κάποιοι πραγματικά αιφνιδιάστηκαν, καθώς πήγαιναν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας να ακούσουν τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για το τι αλλαγές σκόπευε να κάνει, πότε θα γίνει το συνέδριο του κόμματος, ποιες άλλες διαδικασίες θα ακολουθηθούν κ.λπ.
Στο «αντίο» που είπε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο, ήταν μαζί του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μπάμπης Παπαδάκης, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Νίκος Φαραντούρης. Στο τηλεοπτικό πλάνο όμως ήταν μόνος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφασή του είχε ήδη ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στα αδέρφια του και στη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, από την προηγούμενη ημέρα.
Στη δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε με ψυχραιμία και όχι εν θερμώ, θύμισε ότι το βράδυ των εκλογών είχε αναφερθεί σε ένα μεγάλο κύκλο που έκλεισε και μίλησε για την ανάγκη «να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις, τα νέα ρεύματα της κοινωνίας» κ.λπ.
Σε ένα σύντομο απολογισμό της 15ετούς θητεία του, ο κ. Τσίπρας σχεδόν θριαμβολόγησε προσπαθώντας -όπως πάντα έκανε- να εξωραΐσει το αχρείαστο δράμα που προκάλεσε στους Ελληνες, ως πρωθυπουργός. Οπως όλους και εκείνος θα τον κρίνει η Ιστορία…
Για αυτά που θα ακολουθήσουν, είπε ακόμα ότι το 17,8% δεν πρέπει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το τέλος του αλλά η αρχή του και υποστήριξε ότι το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μία διπλή εντολή: Να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά ώστε να φτάσει στο σημείο να ξαναδιεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση. Και αφού επιχειρηματολόγησε για το πόσο ανάγκη έχει η ελληνική κοινωνία τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε στην ουσία: «Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».
Πιθανή η εκλογή αρχηγού από Συνέδριο
Στη χθεσινή του δήλωση, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την πρόθεση τη δική του και των συνεργατών του οι επόμενες διαδικασίες να γίνουν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή όπως είπε, ενώ είναι γνωστό ότι η «Ομπρέλα» ζητά αναλυτικό διάλογο για τα αίτια της ήττας και τα επόμενα βήματα και Συνέδριο τον Νοέμβριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οπως όλα δείχνουν, οι «προεδρικοί» θα καταφέρουν να επιβάλουν τις fast track διαδικασίες, αν και αυτό πρέπει να αποδειχθεί στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εκλογή νέου αρχηγού από τα μέλη του κόμματος και μάλιστα η Κουμουνδούρου μετά το Ζάππειο, είχε ξεκινήσει να διαρρέει την 17η και την 24η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνίες πιθανές για να στηθούν κάλπες.
Εγκυρες πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν έχει ληφθεί μία τέτοια απόφαση, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό ο επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Συνέδριο και όχι από τα 170.000 μέλη του κόμματος. Υπάρχει ο βάσιμος φόβος ότι εφόσον στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο σε κλίμα απογοήτευσης και χωρίς τον κ. Τσίπρα υποψήφιο , τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι πολύ λίγα και η σύγκριση με τα 170.000 μέλη που ψήφισαν για να εκλέξουν τον κ. Τσίπρα τον Μάιο του 2022, θα είναι καταστροφική για το νέο αρχηγό και την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αυτές λοιπόν επιμένουν ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε ήδη για εκλογή του νέου αρχηγού από τα μέλη του κόμματος, θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις και στη συνεδρίαση τα Κεντρικής Επιτροπής που θα ακολουθήσει θα υπάρξει πρόταση προς ψήφιση, ώστε ο νέος αρχηγός να εκλεγεί από το Συνέδριο και όχι από τα μέλη. Το αν θα περάσει ή όχι, είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί, καθώς οι παραπάνω προβληματισμοί δεν αφορούν μόνο στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά και υψηλά ιστάμενα στελέχη των λεγόμενων «προεδρικών».
ΣΥΡΙΖΑ: Σενάριο Γεροβασίλη για προσωρινή πρόεδρο
Τις επόμενες ημέρες, μάλλον μέσα στο Σαββατοκύριακο ή και νωρίτερα, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της, ο οποίος (ή η οποία) θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι νέα πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει μετά την ορκωμοσία των βουλευτών την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου. Οι ίδιες πηγές επιμένουν -απαντώντας και στον Θόδωρο Δρίτσα, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να παραδώσει και την έδρα του μετά την παραίτησή του, μάλλον επειδή χάνει την έδρα του αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να κρατήσει αυτή στην Α΄ Πειραιά- ότι ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει απλός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εννοούσε όταν έλεγε ότι θα είναι παρών.
Η διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος είναι να οριστεί πρώτα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία και θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου. Οι συνεδριακές διαδικασίες που ορίζονται στο καταστατικό είναι η διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαρκούς συνεδρίου. Οι διαφορές των δύο εκδοχών συνίστανται στο ότι στην πρώτη περίπτωση εκλέγονται εκ νέου οι σύνεδροι, ενώ στη δεύτερη μετέχουν οι σύνεδροι που εξελέγησαν στο τελευταίο Συνέδριο.
ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγή» των επίδοξων διαδόχων για την ηγεσία
Στο παρασκήνιο ξεκίνησαν έντονες ζυμώσεις για τη διάδοχη κατάσταση και ποιοι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος σε περίπτωση παραίτησης του κ. Τσίπρα, πριν ακόμα τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι ζυμώσεις αυτές «πάγωσαν» το βράδυ των εκλογών, όταν οι περισσότεροι κατάλαβαν από τη δήλωση του κ. Τσίπρα το βράδυ της 25ης Ιουνίου ότι δεν παραιτείται και σκοπεύει να κριθεί ξανά από τα μέλη του κόμματος, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι μεσολάβησε από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και τι είναι αυτό (ή ποιοι είναι εκείνοι) που άλλαξαν γνώμη στον κ. Τσίπρα και τον έπεισαν να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος. Το σίγουρο όμως είναι ότι η απόφαση αυτή άνοιξε την όρεξη πολλών και μένει να δούμε ποιοι θα είναι τελικά στην κούρσα διαδοχής του κ. Τσίπρα.
Η Εφη Αχτσιόγλου είναι από τα ονόματα που «έπαιζαν» και «παίζουν» για την κούρσα της διαδοχής. Είναι μόλις 38 ετών, έχει την υποστήριξη κάποιων «προεδρικών» αλλά και κάποιων στελεχών της «Ομπρέλας», αλλά πολλοί τη θεωρούν στέλεχος με «ακραίες» θέσεις, που δεν συνάδουν με αυτό που ζητά σήμερα η ελληνική κοινωνία. Οι ενστάσεις που εγείρονται για το πρόσωπό της λέγεται ότι έχουν να κάνουν και με τη γνωστή σε όλους σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τον οποίο πάντως πρέπει να ξεκαθαριστεί πως δεν ισχύουν οι πληροφορίες ότι έθεσε ή προτίθεται να παραιτηθεί από το κόμμα. Δεν είναι ακόμα βέβαιο τι θα γίνει αν του ζητηθεί, καθώς επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές ο άγριος καβγάς του με τον Παναγιώτη Ρήγα και μάλιστα -σύμφωνα με τους παρευρισκομένους- με δική του ευθύνη.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επικεφαλής της κίνησης «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών, λέγεται ότι επίσης έχει πάρει την απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα γίνει γνωστή η παραίτηση του κ. Τσίπρα. Είναι γνωστό ότι μετά και τη δεύτερη ήττα της 25ης Ιουνίου ο 63χρονος πολιτικός είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να «προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες», ενώ η «Ομπρέλα» ετοιμάζει για το Σάββατο μεγάλη διαδικτυακή σύσκεψη κατά την οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Τσακακώτου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου το στέλεχος που ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε «χρίσει» διαδόχους του Τσίπρα, προκαλώντας μάλιστα τις αντιδράσεις των «προεδρικών». Ο 46χρονος πρώην υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος και αυτό θεωρείται σήμερα πλεονέκτημα σε σύγκρουση με την κ. Αχτσιόγλου. Ανήκει στους «53+», όπως και ο κ. Τσακαλώτος. Λέγεται ότι τις τελευταίες ώρες δέχεται έντονες πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρείται αδύνατον να είναι υποψήφιος και εκείνος και ο κ. Τσακαλώτος. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θεωρούν ότι ο Αλέξης Χαρίτσης μπορεί να ενώσει κάποιους «προεδρικούς» -π.χ. τους «πασοκογενείς»- μαζί με την «Ομπρέλα».
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θεωρείται επίσης μία πιθανή υποψηφιότητα, ειδικά μετά την ξαφνική επανεμφάνισή του πριν τις δεύτερες εκλογές, την πρώτη με εσωκομματικό χαρακτήρα μετά το 2015. Για κάποιους θεωρείται προσόν το ότι απέχει οκτώ χρόνια από τα εσωκομματικά δρώμενα και για κάποιους μειονέκτημα. Χαίρει ωστόσο εκτίμησης από πολλά στελέχη, κυρίως επειδή απείχε από εσωκομματικά παιχνίδια και ίντριγκες το τελευταίο κρίσιμο διάστημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, που κατάφερε να εκλεγεί στην Α΄ Αθήνας και έχει εμπειρία ως εκπρόσωπος Τύπου, θεωρείται επίσης για πολλούς πιθανή υποψηφιότητα, ιδίως τώρα μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα, ενώ κάποιοι μιλούν και για πιθανή υποψηφιότητα Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στο προσκήνιο με απόφαση Τσίπρα. Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν είναι βουλευτής, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα μπορεί να μετέχει στις συνεδριάσεις της Βουλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Στις υποψήφιες θα ήταν και η Ρένα Δούρου – έχει την ισχυρή υποστήριξη του Νίκου Παππά και μίας σειράς ισχυρών στελεχών των «προεδρικών», αλλά εκείνη ακόμα περιμένει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το ποια περιφέρεια θα επιλέξει για να δει αν θα είναι βουλευτής.