Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να καταλήξουν στο ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕΕ και παράλληλα να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος των προσφύγων και η μετεγκατάσταση αυτών, εντός των κρατών -μελών της ΕΕ.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές, ώστε να μην αναφέρεται “ως ναυάγιο στην Πύλο” αλλά ως “ναυάγιο στη Μεσόγειο”. Η Ιταλία και η Αυστρία έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο, ώστε πρώτον, οι διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουν λόγο για αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και δεύτερον, να υπάρξει άμεση βοήθεια στα κράτη- μέλη πρώτης γραμμής.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία εξέφρασαν εκ νέου τις αντιρρήσεις τους για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετέυχη πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ. Μια συμφωνία, που μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών, προβλέπει:
1ον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)
2ον Έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος – μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του.
Η ΕΕ συμφώνησε παράλληλα να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία προσφέροντας «μελλοντικές δεσμεύσεις ασφάλειας». Κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οπλισμό στο Κίεβο στο εγγύς μέλλον.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών
Στην τοποθέτησή του για το Μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής που είναι σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Προτεραιότητα δεν είναι μόνο να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης αλλά και τους ανθρώπους
«Η προτεραιότητα μας, δεν είναι μόνο να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά να προστατέψουμε και τους ανθρώπους», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρό του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα στις Βρυξέλλες.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Ο κύκλος πόνου και τραύματος που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα έτη, έχει πλέον κλείσει», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες στις κοινές δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό εξέφρασε τη θλίψη για την τραγωδία στην Πύλο και πρόσθεσε πως απαιτείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Για την ελληνική ακτοφυλακή τόνισε πως έχει σώσει δεκάδες ανθρώπους που συχνά δεν φορούν καν σωσίβια και πως η προτεραιότητα των ελληνικών αρχών είναι όχι μόνο να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά να συνδράμει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό συνιστά μεγάλη προτεραιότητα και πως μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%.
Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα τόνισε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.
Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις ευρωεκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ουκρανία, η Οικονομία, το Μεταναστευτικό, αλλά και οι σχέσεις με την Κίνα.
Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των «27» του περασμένου Φεβρουαρίου. Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών (σε επίπεδο υπουργών) για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα 120 μέτρα στους μπλε φακέλους
ΕΚΑΒ: Το νέο σχέδιο ενίσχυσης – Ο ρόλος του στρατού και της πυροσβεστικής
ΣΥΡΙΖΑ: Το απόλυτο μπάχαλο στο εσωτερικό του – Ο Αντώναρος καλεί τον Τσίπρα να ιδρύσει κόμμα