Παράλληλα, πήραν ξεκάθαρη θέση και για την Ουκρανία, την οποία θα στηρίξουν πολιτικά, οικονομικά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ώστε να πάει ισχυρή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη ειρήνη με τις κατάλληλες εγγυήσεις.
Η αλλαγή σελίδας των Ευρωπαίων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά θεωρείται ζωτικής σημασίας επιλογή με δεδομένες τις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας να αποδεσμευθεί από τη στρατιωτική προστασία της Ευρώπης. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, γιατί η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης θα απαιτήσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος των περισσότερων κρατών-μελών. Δεν θα είναι εύκολη ούτε πολιτικά, γιατί σήμερα στην Ε.Ε. υπάρχουν λαϊκιστές ηγέτες που λειτουργούν ως «δορυφόροι» του Βλαντιμίρ Πούτιν και ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τη λήψη κάποιων αποφάσεων σε τομείς όπου απαιτείται ομοφωνία.
Στόχος της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν να γίνει μία διεξοδική πολιτική συζήτηση για την άμυνα και την Ουκρανία στη βάση επιστολής που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις επιλογές και τις προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν λήφθηκαν αποφάσεις, αλλά ζητήθηκε από την Κομισιόν να προχωρήσει στην επιβολή λεπτομερών προτάσεων για κάθε τομέα προτεραιότητας.
Σε σχέση με την άμυνα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να επενδύσουν μαζικά στον στρατιωτικό τομέα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν να εξαιρέσει τις αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ελέγχει τα ελλείμματα και το χρέος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των δαπανών για την άμυνα δεν θα προστίθεται στο δημόσιο έλλειμμα και συνεπώς σε περίπτωση υπέρβασης που οφείλεται στις εν λόγω δαπάνες δεν θα λαμβάνονται από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος διορθωτικά μέτρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλα τα κράτη-μέλη θα έμπαιναν σε έναν φαύλο κύκλο από τη μία να δαπανούν για την άμυνα και από την άλλη να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας με περικοπές δαπανών από άλλους τομείς για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, η Κομισιόν θα υποβάλει συγκεκριμένα πρόταση για τη σύσταση ενός μέσου με προικοδότηση 150 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει δάνεια στα κράτη-μέλη για την υλοποίηση σχεδίων στον τομέα της άμυνας. Επιπλέον, διευρύνεται το πεδίο δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να μπορεί και αυτή να χρηματοδοτεί την άμυνα, η οποία μέχρι τώρα ήταν εκτός του πεδίου της.
Επίσης, τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να αξιοποιήσουν αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν να μεταφέρουν κονδύλια που τους αναλογούν από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό στην άμυνα, αντί της συνοχής ή άλλων τομέων για τους οποίους είχαν προγραμματιστεί.