Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι μία ομιλία με ειδήσεις, καθώς συνεργάτες του απορρίπτουν πληροφορίες που ανέφεραν ότι για χάρη της εσωκομματικής ηρεμίας μέχρι και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και επειδή δεν λείπουν οι αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στο επιτελείο του, θα αναβάλλει ανακοινώσεις για το ποιοι θα αναλάβουν πόστα στη Βουλή και το κόμμα.
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει ότι η Θεοδώρα Τζάκρη θα είναι η νέα γραμματέας της στη θέση του Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα είναι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρέμεινε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς θα είναι Α’ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μένει να φανεί αν ο Νάσος Ηλιόπουλος θα δεχθεί τη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όπως του έχει προταθεί.
Χθες, «φούντωσαν» οι φήμες ότι τελικά ο κ. Κασσελάκης κάνει πίσω, κρατάει τουλάχιστον ως το έκτακτο συνέδριο τον Αλέκο Φλαμπουράρη στη θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου) -η οποία θεωρείται και είναι κομβική- και ανακοινώνει άλλη θέση για τον Παύλο Πολάκη. Οτι δηλαδή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η ομάδα που τον περιβάλλει και τον στηρίζει θα έκανε πίσω μπροστά στα αντιδράσεις της «Ομπρέλας» και δεν θα έδινε «υπερεξουσίες», όπως φέρεται να έχει αποφασίσει, στον Παύλο Πολάκη.
Αυτό, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί, καθώς υπάρχουν άλλες πληροφορίες που λένε πως ο κ. Κασσελάκης θα επιμείνει στην αρχική του απόφαση που φαίνεται να είναι να καταστήσει ισχυρό άνδρα του κόμματος, μετά από τον εαυτό του, με αυξημένες αρμοδιότητες και στο κόμμα και στη Βουλή τον Παύλο Πολάκη, ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Και πως σήμερα θα ανακοινώσει ότι νέος συντονιστής των ΕΠΕΚΕ στη θέση του Αλέκου Φλαμπουράρη, θα είναι ο Παύλος Πολάκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζει δύο «εκπλήξεις».
Η πρώτη έχει να κάνει με την πρότασή του προς την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου, να μεταφερθεί η ημερομηνία του έκτακτου συνεδρίου από τον Νοέμβριο που έχει αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία, στον Φεβρουάριο του 2024.
Η δεύτερη έχει να κάνει με την πρότασή του προς την Κεντρική Επιτροπή, να εγκριθεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους «προοδευτικούς» υποψηφίους του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου δεν υπάρχει υποψήφιος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει με κεντρική του απόφαση υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΚΕ απέναντι στον υποψήφιο της Ν.Δ., σε όποιον δήμο ή περιφέρεια της χώρας δεν υπάρχει στον Β΄ γύρο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και για τις δύο αυτές προτάσεις, δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει την αντίδραση της «Ομπρέλας», η οποία πάντως όλα δείχνουν ότι υπολογίζει τα υπέρ και τα κατά όπως και το χρόνο της αποχώρησής της από το κόμμα, ακόμα και αν κάποια κορυφαία στελέχη της φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ
Πρέπει να έχουν προκύψει αρκετές εμπλοκές στη σύνθεση του επιτελείου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνουν συνεργάτες του νέου προέδρου- ότι τελικά μπορεί να μην ανακοινωθούν ούτε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι νέοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την ενημέρωση από το επιτελείο του κ. Κασσελάκη, ο νέοι τομεάρχες θα ανακοινωθούν κανονικά.
Στην Κύπρο μετά από… φροντιστήριο
Στη Λευκωσία όπου βρέθηκε χθες ακολουθώντας το παράδειγμα κάθε νέου αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέλαβε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο κ. Κασσελάκης ακολούθησε την πεπατημένη, αξιοποιώντας το πολύωρο «φροντιστήριο» του κ. Καλπαδάκη, ο οποίος με εντολή Τσίπρα, φέρεται να ξόδεψε πολλές ώρες για να μάθει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα βασικά των εξωτερικών θεμάτων και να μην κάνει νέο λάθος.
Ηδη, του στοίχισε πολύ η αναφορά του σε κρατίδιο των Τουρκοκυπρίων στη Βόρεια Κύπρο, όσο και αν προσπάθησε να ανασκευάσει, με τη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Κασσελάκη, πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αφού συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για την εκλογή του, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Εχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, κοινές προκλήσεις, η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Χαιρετίζω το γεγονός ότι επέλεξες η πρώτη επίσκεψή σου εκτός Ελλάδας να είναι στην Κύπρο, είναι συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας».
«Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησα καθήκον μου η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας να είναι εδώ, στην Κυπριακή Δημοκρατία.» απάντησε στις δικές του δηλώσεις ο κ. Κασσελάκης και μεταξύ άλλων, συνέχισε: «Τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά, το 2017. Για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».