Η πολιτική συμφωνία ολοκληρώθηκε στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών, ωστόσο οι βάσεις είχαν τεθεί την περασμένη βδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., με την αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία εδώ και μήνες «μπλοκάριζε» την επίτευξη κοινής θέσης.
Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν έχω καμία σχέση με τον 45χρονο δολοφόνο του 22χρονου, στο τροχαίο στα Χανιά»
Η νέα νομοθεσία θεσπίζει το πλαίσιο που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, προσαρμόζοντας ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα σχετικά με την καταχώριση αιτήσεων ασύλου ή της διαδικασίας ασύλου στα σύνορα. Αυτές οι χώρες θα μπορούν επίσης να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης και υποστήριξης από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της.
Ειδικότερα, σε περίπτωση κρίσης ή ανωτέρας βίας, τα κράτη-μέλη μπορεί να εξουσιοδοτηθούν να εφαρμόζουν ειδικούς κανόνες σχετικά με το άσυλο και τη διαδικασία επιστροφής. Υπό αυτή την έννοια, μεταξύ άλλων μέτρων, η καταχώριση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο σε τέσσερις εβδομάδες μετά την υποβολή τους, ελαφρύνοντας το διοικητικό βάρος.
Οταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει μια κατάσταση κρίσης, μπορεί να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτές οι συνεισφορές θα έχουν τη μορφή:
- μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το πιεζόμενο κράτος-μέλος σε συνεισφέροντα κράτη-μέλη,
- αντιστάθμιση ευθύνης, δηλαδή το κράτος-μέλος που σπεύδει προς βοήθεια θα αναλάβει την ευθύνη να εξετάζει αιτήματα ασύλου με σκοπό να ανακουφίσει το κράτος-μέλος που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης,
- οικονομικές συνεισφορές ή εναλλακτικά μέτρα αλληλεγγύης.