Αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η τουρκική πολιτική και εν προκειμένω η ερντογανική κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, έχει αλλάξει συλλήβδην και από εδώ και πέρα Ελλάδα με Τουρκία θα “ζήσουν” αδελφοποιημένες (για να χρησιμοποιήσω τον όρο με τον οποίο ο Ερντογάν μάς αποκάλεσε), πίνοντας τσάι και ανταλλάσσοντας επισκέψεις διπλωματικής αβρότητας οι πολιτικοί αξιωματούχοι τους.
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μεταξύ τους ιστορία, παρελθόν που διαμορφώνει και θα διαμορφώνει την πορεία τους στο μέλλον… Οι “ιστορικοί εχθροί” δεν μπορούν να γίνουν φίλοι. Αυτό ωστόσο που ανέδειξε η υπογραφή της κοινής διακήρυξης, είναι ότι δύο γείτονες, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον (τουλάχιστον μέχρι που ο δυτικός παράγοντας θα αρνηθεί να συναινέσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας), θα συνεχίζουν να συνυπάρχουν σε έναν γεωγραφικό χώρο που τους προσδιόρισε το ιστορικό παρελθόν τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος με τη χθεσινή στάση του έδειξε ότι η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, που οφείλεται στην στάση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στον Πόλεμο του Ισραήλ. Ο Ερντογάν θεώρησε ότι το Κράτος του έχει (πλέον) μεγαλύτερη σημασία από το Ισραήλ για την υπερδύναμη Αμερική, πέφτοντας σε μία “παγίδα” που ο ίδιος έβαλε καθώς δεν στάθμισε τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση, ενώ παράλληλα η ιμπεριαλιστική πολιτική του τουρκικού Κράτους για κατίσχυση στην περιοχή του είναι συνθήκη που δημιουργεί εκτός των άλλων ασφυκτικό πλαίσιο στις σχέσεις του με χώρες με κοινό θρησκευτικό δόγμα.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Πολλοί, διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο, θα θεωρήσουν ότι είναι τελείως υπερβολική η άποψη ότι η Τουρκία δεν στάθμισε τις καταστάσεις στην πραγματική τους (κρίσιμη) διάσταση. Όμως οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας, ότι η γειτονική χώρα δεν είναι ένα εθνοτικό Κράτος και ως εκ τούτου οφείλει για την πολιτική και πολιτειακή της επιβίωση να δημιουργεί δόγματα και συνθήκες που πρώτα και κύρια να συνενώνουν την πανσπερμία των φυλετικών ομάδων που διαβιώνουν στο εσωτερικό της. Αυτό που βλέπουμε, δεν είναι η πολιτική του Ερντογάν. Αυτό που βλέπουμε, είναι η τουρκική πολιτική σχηματοποιημένη σε εάν δόγμα που ανάλογα με τον επικεφαλής του Κράτους χρησιμοποιεί μεθόδους διαχείρισης του εξωτερικού και μόνου παράγοντα. Παράλληλα δε, βρισκόμαστε απέναντι σε έναν ηγέτη που επιδιώκει την πολιτική υστεροφημία του, καθώς εκτός των άλλων η νέα θητεία του είναι γεμάτη από σημειακά γεγονότα για το τουρκικό κράτος.
Η χθεσινή συμπεριφορά του Ερντογάν καταδεικνύει ότι η Τουρκία θέλει τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, αλλά θέλει περισσότερο τον εξοπλισμό για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων της. Σήμερα, ο Φιντάν θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν. Φυσικά, και δεν περιμένει η Τουρκία θαύματα από τη συνομιλία των δύο ανδρών, όμως το κλίμα δεν θα είναι τόσο βαρύ όσο τις προηγούμενες φορές. Η Ελλάδα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το πώς πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί το τουρκικό κράτος από τη Διεθνή Διπλωματία. Εννοείται ωστόσο, ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει άλματα, ώστε να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των δυτικών συμμάχων της και κυρίως των Αμερικανών, καθώς ο ρόλος και η στάση της απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία αποτελεί τη δαμόκλειο σπάθη στις σχέσεις της με τη Δύση. Και το λάθος του Ερντογάν είναι ότι η μέθοδος που χρησιμοποίησε για να συνενώνει το λαό του, δηλαδή η ακραία θρησκευτική προσκόλληση, που μπορεί στα τουρκικα χαμηλά κοινωνικά στρώματα να βρίσκει απήχηση, όμως το Πολιτικό Ισλάμ όπως εξελίσσεται από το 2008 και μετά στη Δύση αποτελεί μία ιδεολογία που επιφέρει κοινωνική αναστάτωση στα δυτικά περιβάλλοντα.
Η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή δοκιμάζει αντιδράσεις… και πώς αυτές οι ενέργειές της εκλαμβάνονται από τους “συμμάχους” και “εταίρους” της… Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μία αξιόπιστη συνομιλήτρια, έχει τη διάθεση να ακούσει, ωστόσο πάντα μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από τις “κόκκινες εθνικές γραμμές” της.
*Η Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΑΠΘ, διδάσκουσα στην Ανώτερη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη από 57,8 ετών στο Δημόσιο – Ποιοι και πόσα κερδίζουν [πίνακες]
Οικονόμου για τραυματισμό αστυνομικού: Η επίθεση αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη
ΣΥΡΙΖΑ: Νέος εμφύλιος για το «εμπάργκο» στη Νέα Αριστερά
Επίδομα θέρμανσης: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα myΘέρμανση – Πότε θα πληρωθείτε
Αράχωβα: Αρση τηλεφωνικού απορρήτου για τον Ολιβερ
Μητσοτάκης-Ερντογάν: Νέα σελίδα στη σχέση μεταξύ των δύο κρατών