Η τελευταία απαγόρευση ίδιου τύπου είχε προκαλέσει μεγάλη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν τότε που ο κ. Κασσελάκης -η ιδέα είχε αποδοθεί τότε στον Παύλο Πολάκη- είχε απαιτήσει να μη βγαίνει κανένα στέλεχος στα κανάλια, αν προηγουμένως δεν έχει άδεια από το Γραφείο Τύπου.
Εκείνη η απόφαση είχε προκαλέσει την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και την επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου κλίματος, που οδήγησε -μαζί με μία σειρά λαθών της νέας ηγεσίας- και στην αποχώρηση των «6+6».
Η τωρινή απόφαση για μη συμμετοχή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όποιο πάνελ βρίσκεται και στέλεχος της Νέας Αριστεράς είναι άλλη μία κίνηση πανικού της κλειστής ομάδας της νέας ηγεσίας, με την οποία δεν συμφωνούν μία σειρά στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, όπως -σύμφωνα με πληροφορίες- στελέχη των «προεδρικών», ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά.
Και είναι απόφαση που έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς ειρωνικών και επιθετικών αναρτήσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Νέας Αριστεράς, με αφορμή την επίσημη πρώτη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.
«Δεν υπάρχει ακόμη αυτή ενδεχομένως η ψυχολογική ετοιμότητα αντιλαμβάνομαι», δικαιολόγησε τη νέα ντιρεκτίβα της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Πέτρος Παππάς που μίλησε στο ONE, χωρίς ούτε ο ίδιος να αντιλαμβάνεται ότι το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την απαγόρευση είναι μήνυμα ανησυχίας και φόβου, αν και ο πόλεμος ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Νέα Αριστερά είναι αναπόφευκτος.
Ενα ακόμα επεισόδιο αυτού του πολέμου ήταν η προσπάθεια στελεχών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσχώρησαν στη Νέα Αριστερά να μη δημιουργήσουν από την αρχή μία σελίδα στο facebook, αλλά να χρησιμοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα ενημερωτική σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook, να τη μετονομάσουν και να την εμφανίσουν ως σελίδα της Νέας Αριστεράς. Η ενέργεια αυτή έφερε νέες συγκρούσεις στο Διαδίκτυο.
Στελέχη της Κουμουνδούρου κατηγόρησαν εκείνους που έφυγαν ότι δεν δημιούργησαν νέα σελίδα για να εμφανίσουν ως ακολούθους της Νέας Αριστερά τους περίπου 2.000 ακολούθους που είχε η σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook και έκαναν λόγο -όπως ανέφερε και «Το Ποντίκι» που αποκάλυψε το θέμα- για «κλοπή».
Η απάντηση της Νέας Αριστεράς ήταν επί της ουσίας και μία έμμεση αποδοχή των κατηγοριών, καθώς χθες το πρωί ανακοίνωσε καινούργιες επίσημες σελίδες στα social media.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του συνεδρίου, η κατανομή τομέων ευθύνης, η μετατροπή της Κεντρικής Επιτροπής σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου 40 μελών έτσι ώστε να «καλυφθούν» και τα κενά από όσους αποχώρησαν, ενώ ο κ. Κασσελάκης φέρεται να επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν προκριματικές εκλογές για τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
«Δεν είμαι επικεφαλής, γιατί ήμουν υποψήφια πρόεδρος»
«Ο βασικός λόγος που δεν είμαι επικεφαλής της Νέας Αριστεράς είναι πολιτικός, αφού πριν από λίγο καιρό ήμουν υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκρινα ότι δεν έπρεπε να είμαι επικεφαλής της νέας Κ.Ο. Εκτιμώ ότι θα συγχέονταν τα δύο γεγονότα. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς είναι μια διαφορετική υπόθεση και το τι έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ άλλη», απάντησε χθες στην ερώτηση γιατί δεν είναι εκείνη επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μιλώντας στο OPEN, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σημερινό του σχήμα δεν μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση και διευκρίνισε σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ότι «σήμερα υπό τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν υπάρχει συνεργασία. Προφανώς μπορούν να υπάρχουν κοινοβουλευτικές συγκλίσεις σε επιμέρους θέματα, όχι όμως δομική επί της αρχής συνεργασία. Με τα δεδομένα κόμματα που έχουμε καταγεγραμμένα δεν υπάρχουν δυνατότητες δομικής συνεργασίας».
Σε ό,τι αφορά τον Πέτρο Κόκκαλη, πάντως, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Θετικοί, αλλά με επιφυλάξεις για Ερντογάν
Θετικές αλλά και επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με την επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, αν και δεν έλειψαν οι αιχμές κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων και στο πλαίσιο αυτό αξιολογεί θετικά τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023, πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών για πολιτικά οφέλη. Αναμένουμε ενημέρωση για τις προβλέψεις της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Συνεργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ύπαρξη και η επιβεβαίωση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία αποτελεί θετικό και αναγκαίο βήμα», δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών Δημήτρης Μάντζος και συνέχισε: «Υπό αυτό το πρίσμα και με κριτήριο την ένταξη σε μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική αντιμετωπίζουμε και την υπογραφή Διακήρυξης μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου».
Ο κ. Μάντζος ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο σε μια πολιτική αρχών έναντι της Τουρκίας, με αμοιβαίο και επαληθεύσιμο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πλήρη εγκατάλειψη της αναθεωρητικής στρατηγικής της Αγκυρας. Μελετούμε προσεκτικά τα κείμενα των διμερών υπουργικών συμφωνιών και αναμένουμε αναλυτική ενημέρωση τόσο για το σημερινό συμβούλιο όσο και για τα επόμενα βήματα διαλόγου με την Τουρκία».
«Η σημερινή επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας και η πρόοδος που σημειώθηκε κυρίως στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι ένα θετικό βήμα το οποίο και χαιρετίζουμε» δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, εκ μέρους της Νέας Αριαστεράς, ζητώντας η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να μη μείνουν σε συγκυριακό πλαίσιο.
Ειδήσεις σήμερα
Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας: Κόκκινο τηλέφωνο για το Μεταναστευτικό
Μητσοτάκης-Ερντογάν: Νέα σελίδα στη σχέση μεταξύ των δύο κρατών