Ζητούμενο παραμένει επίσης, το μονοπάτι που θα χαράξουν τα στελέχη εξερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εάν θα αποχωρήσουν μαζικά ή κατά ομάδες, σε ποιο βάθος χρόνου και με ποια ιεραρχική κλιμάκωση.
Σε κάθε περίπτωση, δηλωτική των προθέσεων υπήρξε η σημερινή τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έκανε την εισήγηση εκ μέρους της ηγετικής ομάδας αποτυπώνοντας αφενός τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τον τρόπο λειτουργίας της Κουμουνδούρου αφήνοντας αιχμές για κατασκευή εσωτερικών εχθρών.
Σημειωτέον ότι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη μετείχαν πάνω από 1.000 άτομα και το γεγονός ότι διήρκεσε μέχρι αυτή την ώρα αποτυπώνει την κατάθεση μιας σειράς από προβληματισμούς εκ μέρους των μελών της τάσης.
ΣΥΡΙΖΑ: Μένει μέχρι να φύγει η ομάδα Αχτσιόγλου – Ηλιόπουλος: «Πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο» – Τέλος η Νεολαία Θεσσαλονίκης
Η εισήγηση από την ηγετική ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου που έγινε είναι να μην φύγουν σήμερα και να αρχίσουν νέο κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα συμμαχήσουν με τον Κασσελάκη αλλά θα κερδίσουν λίγο χρόνο και στη συνέχεια θα δώσουν το… χαριστικό χτύπημα στον Στέφανο Κασσελάκη.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η εισήγηση του Νάσου Ηλιόπουλου που δεν συγκινήθηκε από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο», λέγοντας όμως ότι ακόμη δεν πρέπει να φύγουν.
Αποχωρεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Την ίδια ώρα μετά από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αποχωρούν από το κόμμα. Σε κείμενο που δημοσιεύουν επικρίνουν τη νέα ηγεσία και τις ενέργειες Κασσελάκη, ενώ δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος».
«Από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας ήταν ο διορισμός νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης και η ανακοίνωση διαγραφών από τα social media, παρακάμπτοντας συνολικά τα όργανα και τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-λαού, με περιθωριοποίηση των αντιπροσωπευτικών οργάνων, δεν είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας, αλλά η πεμπτουσία ενός επικίνδυνου λαϊκισμού», επισημαίνουν.
«Αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου Προέδρου στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο», προσθέτει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
«Δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς», καταλήγουν οι αποχωρήσαντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αποχώρησης
Ολομέλεια Πόλης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης 18-11-2023
Τα χρόνια της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη δύναμη που εξέφρασε ένα πολιτικό σχέδιο απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο που εκφράστηκε με τις μνημονιακές πολιτικές. Ήταν ενεργό κομμάτι των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων και κατόρθωσε να τα εκφράσει πολιτικά. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας ήταν η κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η κυβερνητική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τον συμβιβασμό και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρόλα τα λάθη και τις αδυναμίες κατάφερε να εκφράσει σημαντικά αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ήττα του 2019, βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απολέσει σημαντικό μέρος της εκλογική του δύναμης και αποκομμένο από τμήματα της κοινωνίας και των κινημάτων.
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου – Υπέρ της εξόδου οι περισσότεροι- Δεν ελήφθη απόφαση
Την επόμενη μέρα, η στρατηγική της οργανωτικής και πολιτικής “διεύρυνσης“, επί της ουσίας δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την προσπάθεια συγκόλλησης μηχανισμών από τα πάνω οδηγώντας στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα.
Το σχέδιο αυτό, δημιούργησε ασαφές στίγμα αναφορικά με τις κοινωνικές ομάδες και τα πολιτικά ακροατήρια που στόχευε να εκφράσει. Ταυτόχρονα, η αρχηγοκεντρική απεύθυνση, η απουσία του κόμματος από κινηματικές διεργασίες και η ρευστοποίηση των δομών του, στέρησε τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατεί να αντιληφθεί την κοινωνική κίνηση και πολύ περισσότερο να την επηρεάσει, ενώ στην ίδια τη βάση του κόμματος δεν υπήρχε κανένα σχέδιο οργανωμένης παρέμβασης στη κοινωνία.
Μετά τις εκλογικές ήττες του 2023 υπήρξε μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση μιας ειλικρινούς συζήτησης και αναστοχασμού για την πορεία του κόμματος. Διαψευστήκαμε ακόμα μια φορά. Παρότι τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών που ακολούθησαν μας απογοήτευσαν, η πραγματικότητα ξεπέρασε τους χειρότερους φόβους μας.
Η εισήγηση από την ηγετική ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου που έγινε είναι να μην φύγουν σήμερα και να αρχίσουν νέο κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα συμμαχήσουν με τον Κασσελάκη αλλά θα κερδίσουν λίγο χρόνο και στη συνέχεια θα δώσουν το… χαριστικό χτύπημα στον Στέφανο Κασσελάκη.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η εισήγηση του Νάσου Ηλιόπουλου που δεν συγκινήθηκε από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο», λέγοντας όμως ότι ακόμη δεν πρέπει να φύγουν.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κακός χαμός με Πολάκη-Αναγνωστοπούλου
Την ίδια ώρα το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εχει γίνει ακόμη πιο τοξικό από τη χθεσινή ανάρτηση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της συναδέλφου του και μέλους των «6 συν 6», Σίας Αναγνωστοπούλου. Αφορμή τα σχόλια της κ. Αναγνωστοπούλου για μια συνέντευξη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον τελευταίο να επισημαίνει στα κοινωνικά δίκτυα πως «Το απέδειξα και τον Μάρτιο του 2022 όταν μετά τη δημόσια επίθεση μου στον Πλεύρη και τη Γκαγκα, λάβατε αμέσως εσύ και ο σύζυγός σου την αντιική θεραπεία με paxlovid που δικαιούσασταν αλλά δεν σας χορηγούσαν. (φωτο 3-4-5). 2)ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!!».
Σηκώνοντας το γάντι, η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός και μέλος της τάσης «6 συν 6», Σία Αναγνωστοπούλου σχολίασε πως «δεν θα μπω σε προσωπική αντιπαράθεση με τον σ. Πολάκη. Γνωριζόμαστε πολύ καλά και γνωρίζουμε και οι δύο καλά τι σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση και τι προσωπική επίθεση». Η ίδια κατέληγε πως «Υ. Γ. Ούτε θα μπω στη διαδικασία να πω δημοσίως αν και πότε στάθηκα δίπλα του σε δύσκολες φάσεις δικές του».
Μπροστά στην έκταση που έλαβε το ζήτημα στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε χθες τόσο στον Παύλο Πολάκη, όσο και στη Σία Αναγνωστοπούλου. Ακολούθως, ο κ. Πολάκης φέρεται να τηλεφώνησε με τη σειρά του στη Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς το περιεχόμενο των συνομιλιών να έχει γνωστό.
Τζανακόπουλος – «Να φύγουμε τώρα, αδύνατον να συμβιώσουμε με Κασσελάκη»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε να αποχωρήσουν τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε χαρακτηριστικά πως «το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό».
Αντίθετα η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος στις παρεμβάσεις τους συμφώνησαν πως δεν είναι δυνατόν να συμβιώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά όμως πρώτα θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα για το τι θα γίνει στη συνέχεια, όταν θα βρεθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν χωρά αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης προτείνει να αποχωρήσουν σύντομα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως θα αποφασίσει με βάση την συνείδησή της και το τι θα πουν οι ψηφοφόροι της, ενώ η πρώην βουλευτής Θεανώ Φωτίου ξεκαθάρισε και αυτή πως πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν άμεσα τα επόμενα οργανωτικά βήματα.