Παράλληλα, είναι στην τελική ευθεία η έκδοση των οριστικών πινάκων για την πρόσληψη 1.213 νέων δημοτικών αστυνόμων σε 158 δήμους της χώρας. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις γίνονται για πρώτη φορά μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ. Στόχος είναι οι επιτυχόντες να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς τη θερινή περίοδο οι ανάγκες πολλών δήμων είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Από τη στιγμή που θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους και οι νεοπροσληφθέντες, η χώρα μας θα διαθέτει συνολικά 2.300 δημοτικούς αστυνομικούς. Ο αριθμός αυτός θεωρείται σε κάθε περίπτωση μικρός και θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και κυρίως σε αστικά κέντρα.
Ο κανονισμός λειτουργίας μετά τη διατύπωση γνώμης και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα εκδοθεί σε ΦΕΚ και θα συμβάλει προκειμένου η Δημοτική Αστυνομία να αποτελέσει ένα σώμα οργανωμένο με υπόσταση, ιεραρχία κατά τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα. Η κατάρτιση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας έχει γίνει από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και την αρμόδια υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που περιέχει ο Κανονισμός Λειτουργίας οι δημοτικοί αστυνόμοι θα μπορούν να ασκούν ουσιαστικά τα καθήκοντά τους. Η υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας συστήνεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου και λειτουργεί ως αυτοτελής υπηρεσία, ενώ οργανώνεται σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Τμήματος. Η Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται με ειδικό ένστολο προσωπικό, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κλάδου, ειδικότητας Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, έχει ιδιαίτερη ιεραρχία και διέπεται από κανόνες πειθαρχίας.
Οι αρμοδιότητες διευρύνονται και διακρίνονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου και τον αριθμό του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στη γενική κατηγορία, που αφορά όλους τους δήμους, περιλαμβάνεται πλήθος αρμοδιοτήτων, όπως ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων, η βεβαίωση κατ’ οίκον του γνήσιου της υπογραφής για άτομα με κινητικά προβλήματα, υπερήλικες ή ασθενείς, η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, ο έλεγχος ύπαρξης οικοδομικών αδειών, αλλά και η υποστήριξη του έργου του οικείου δήμου σε μέτρα και δράσεις Πολιτικής Προστασίας.
Στη δεύτερη εντάσσονται οι μεσαίοι και μεγάλοι πληθυσμιακά δήμοι και αφορά στην τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Επιπλέον, υπάρχει άλλη μια κατηγορία που αφορά στους μεγάλους δήμους και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον έλεγχο νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων, την τήρηση των ορίων ηχορρύπανσης, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων κ.ά.
Εξοπλισμός και εποπτεία
Κάθε δημοτικός αστυνομικός φέρει, με δαπάνες του δήμου, ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης και προστασίας, όπως για παράδειγμα αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και αστυνομική ράβδο, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε περίπτωση άμυνας. Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τεχνολογικά μέσα όπως: ηλεκτρονικούς υπολογιστές χειρός και φορητούς εκτυπωτές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο, εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας, ηχόμετρα, Φωτογραφικές μηχανές καταγραφής παραβάσεων, περιπολικά οχήματα και δίκυκλα, γερανούς, καθώς και συστήματα Drones.
Επιπλέον, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν σε θέματα προσωπικού και αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας συστήθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών Τμήμα Εποπτείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος έχει εισηγηθεί τροποποιήσεις στον προτεινόμενο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ευελιξία, ειδικά για τους μικρούς δήμους. Μεταξύ άλλων πρότεινε την προσαρμογή του κανονισμού σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και το διαθέσιμο προσωπικό. Ζήτησε να υπάρχουν ενδεικτικές θέσεις ευθύνης (επιχειρησιακού σχεδιασμού, εσωτερικής διαχείρισης, κέντρου επιχειρήσεων) αντί για δεσμευτικές δομές, καθώς και τη δημιουργία αναλυτικού οδηγού. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, έθεσε και το ζήτημα της ολοκλήρωσης των προσλήψεων των δημοτικών αστυνόμων μέσω του ΑΣΕΠ.