Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ο ορισμός του επικίνδυνου, τονίζοντας ότι το αποδεικνύουν τα δεκάδες θύματα που έχει η Ελληνική Αστυνομία.
Παράλληλα ο κ. Οικόνομου δήλωσε ότι ένας αστυνομικός πρέπει να πληρώνεται πολύ παραπάνω από αυτό που πληρώνεται ήδη καθώς οι υπηρεσίες του στην ελληνική κοινωνία είναι υπηρεσίες πολύτιμες, που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν. Επιπλέον ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση ώστε να έχουν οι αστυνομικοί όσο το δυνατόν καλύτερες απολαβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
«Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από διαδικασίες εκσυγχρονισμού του στόλου, των υποδομών, της εκπαίδευσης, έχουμε δεσμεύσει χρήματα για να ενισχύσουμε τεχνολογικά την Ελληνική Αστυνομία, γιατί μείναμε πάρα πολύ πίσω όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων» επισήμανε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Ταυτόχρονα, δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε τρόπους και για τη μισθολογική τους ενίσχυση».
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι αστυνομικοί θα έχουν την αύξηση που προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους, και πως η αύξηση αυτή θα υπάρχει και σε διάφορα επιδόματα που παίρνουν, υπογραμμίζοντας ότι «θα διεκδικήσουμε στα όρια αντοχής της οικονομίας ό,τι καλύτερο μπορούμε».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι οι αιτίες της έκτασής της είναι πολλές και δεν αναφέρονται σε ένα μόνο κομμάτι. «Έχουν να κάνουν και με την αυστηροποίηση των ποινών και με το πόσο μένουν στην φυλακή και τι γίνεται όταν βγαίνουν από εκεί. Έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ριζοσπαστικοποίηση που υπάρχει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων», είπε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να παρθεί «ένα πλέγμα, μία αλυσίδα πρωτοβουλιών στην οποία οφείλουμε να τρέξουμε γρήγορα και να προσαρμόσουμε συνολικά την πολιτική μας απέναντι στην εγκληματικότητα».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε δεν πρέπει να υποτιμάται η γρήγορη αντίδραση της Αστυνομίας αναφέροντας τις συλλήψεις που έγινε σε πολύ γρήγορο διάστημα τόσο για τα επεισόδια στην περιοχή του Ρέντη αλλά και στη δολοφονική επίθεση εναντίον των 3 Κρητικών στο Γκάζι όπου μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένα άτομο και αναζητείται ένα ακόμα. «Η Ελληνική Αστυνομία, παρά τα προβλήματα, παρά την έξαρση της εγκληματικότητας, γιατί ακούω “δεν υπάρχει στρατηγική, διαλυμένα όλα, τι γίνεται κ.λπ.”, αν δεν υπήρχε στρατηγική δεν θα είχαμε αυτού του είδους τις άμεσες αντιδράσεις», επισήμανε ο υπουργός.
Σχετικά με την βόμβα που τοποθετήθηκε χθες κοντά στην έδρα των ΜΑΤ και στην πύλη της Πολυτεχνειούπολης, τόνισε ότι ήταν προφανώς ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, το οποίο αξιολογείται ως προς όλες του τις διαστάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι μια από τις βασικές του παραμέτρους του είναι ότι ήταν ακόμα ένα περιστατικό στοχοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι υπάρχουν ομοιότητες σε υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε παλιότερα περιστατικά αλλά διαφορές στην συνδεσμολογία της βόμβας και διαβεβαίωσε ότι «οι έμπειροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και της Αστυνομίας το εξετάζουν και να είστε σίγουροι πως ό,τι στοιχεία έχουμε και όσα βρεθούν θα αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν για να φτάσουμε εκεί όπου θέλουμε».
Για την οπαδική βία τόνισε έχουν γίνει πράγματα για την αντιμετώπισή της αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα ενώ γνωστοποίησε ότι στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν τα σχετικά μέτρα.
Ο κ. Οικονόμου διέψευσε ότι έχουν ανέβει οι δείκτες της υψηλής εγκληματικότητας στη χώρα, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια έξαρση στη μεσαία και στη μικρή εγκληματικότητα. «Αυτή είναι η πραγματικότητα, συμβαίνει και στη χώρα μου και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα μας είναι μια ασφαλής χώρα παρά τα προβλήματα και αλίμονο αν δώσουμε λευκή πετσέτα ή αν κάνουμε παραδοχές ακραίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και είναι ασφαλής χώρα χάρη στην αυτοθυσία του Έλληνα αστυνομικού».
Ειδήσεις σήμερα
Σκέρτσος: Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εμπέδωση «νομιμότητας παντού
Μητσοτάκης από Πέραμα: Δεν είναι αποπαίδι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση