Το ηχηρό «ναι» της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, των «Σπαρτιατών», της «Νίκης» και της «Πλεύσης Ελευθερίας» έδειξε να σχηματίζει ένα ισχυρό μέτωπο για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όλων των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς αποκλεισμούς. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και «Ελληνική Λύση» έμειναν προσκολλημένοι σε ιδεολογικές φοβίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, όταν διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των αγορητών ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα έχει τη στήριξη περισσότερων των 200 βουλευτών, δήλωσε στην Επιτροπή πως «σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μια ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασία αυτή την ημέρα» και ευχαρίστησε τα πέντε κόμματα για αυτή την «ιστορική συναίνεση».
Νωρίτερα, η κυρία Κεραμέως, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή το νομοσχέδιο, είχε μιλήσει για μία «ιστορική ευκαιρία, προκειμένου η χώρα μας να κάνει ένα διακομματικό άλμα για τους Ελληνες του εξωτερικού ψηφίζοντας ένα σχέδιο νόμου που «έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς αποκαθιστά μία εκκρεμότητα 48 ετών» και «βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό. Στο να μπορούν, επιτέλους, οι συμπατριώτες μας που μένουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών να ασκήσουν το δικαίωμά τους από το εξωτερικό, χωρίς περιορισμούς», όπως θα έκαναν εάν έρχονταν με το αεροπλάνο στην Ελλάδα. Τόνισε ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, που με το νόμο του 2021 της Ν.Δ. ψήφισαν οι ομογενείς μας, «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να αρθούν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί».
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε πως «η άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους είναι εθνικό, πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας, και των “τριακοσίων”. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα», ζητώντας να «ξεπεράσουν τείχη και αντιπαλότητες, καθώς μιλάμε για την πατρίδα μας και ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, ανέφερε πως «για εμάς είναι θέμα αρχών και συνέπειας με την ιστορία μας να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο», διευκρινίζοντας πως αυτή η στάση μας «δεν υπαγορεύεται από τη συγκυρία, τον ωφελιμισμό ή γιατί η κυβέρνηση μας στρίμωξε».
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, ανέφερε πως «το νομοσχέδιο μπορεί να έχει ελλείψεις, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Στο ίδιο μήκος και ο Γιώργος Αποστολάκης από τη «Νίκη», ο οποίος, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν θετικά, τους ρώτησε εάν φοβούνται τον Ελληνισμό του εξωτερικού.
Επίσης, και ο ειδικός αγορητής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε πως «καλωσορίζουμε το σχέδιο νόμου, που για εμάς είναι μια αρχή, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα της διευκόλυνσης παροχής ψήφου στους απόδημους».
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ»
Κολλημένοι σε μικροκομματικές σκοπιμότητες
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να μην έχει καταλάβει τίποτα από το αποτέλεσμα των εκλογών και να παραμένει στις πολιτικές τακτικές του χθες, της άρνησης και της περιορισμένης οπτικής για την Ελλάδα. Ο εισηγητής του, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, «έβαλε την κασέτα» μιλώντας για «ένα ακόμα κυβερνητικό παιχνίδι εντυπώσεων» και για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις με την άρνησή του βρήκε «πόρτα εξόδου» με την τακτική κατάθεση τροπολογίας, που -όπως είπε- θα είναι μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση! Το ΚΚΕ «έντυσε» τις ιδεολογικές του φοβίες χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων», είδε ότι «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αντιμετωπίζει τους απόδημους ως «κουκιά», με ψηφοθηρική λογική. Αλλαγή στάσης σε σχέση με το 2021 και για την «Ελληνική Λύση», που αυτή τη φορά έθεσε θέμα ότι οι Ελληνες του εξωτερικού, για να έχουν δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει «να έχουν δεσμούς με την πατρίδα και να διατηρούν την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα»!