Τη γραμμή τού «όχι σε όλα» υιοθετούν πλέον, εκτός από το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε ότι σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, ενώ σε ανακοίνωση του τομεάρχη Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελου Αποστολάκη, αναφέρονται οι όροι τους οποίους βάζει ως προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για να συναινέσει στην αγορά των F-35 και γενικότερα στο πακέτο της νέας συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ο κ. Αποστολάκης βάζει ερώτημα αν τα F-35 «ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας», αν η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35 «έχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία» και αν «το αντέχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Αποστολάκη, ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση αναφορικά με το εάν έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F-16 που ενέκρινε και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είπε ανακρίβειες για το υπόλοιπο πακέτο συμφωνίας, δηλαδή τη «δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού από τις ΗΠΑ», την οποία, υποστηρίζει, η στρατιωτική ηγεσία δεν θεωρεί χρήσιμη.
Στην ίδια γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αποστολάκη, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική με ισχυρή φωνή και πρωτοβουλίες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, διαφωνώντας άμεσα και με σαφήνεια με την ενίσχυση της διμερούς σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα είναι ότι ο δικός μας προνομιακός χώρος είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. είναι μονόδρομος, συμπληρωματικά και εξισορροπητικά προς το ΝΑΤΟ, ιδίως σε ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ», συνέχισε και τόνισε: «Θα πρέπει να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος πενταετής σχεδιασμός για τους εξοπλισμούς, όπως επιτάσσει ο νόμος που ισχύει από το 2021. Να μη μαθαίνουμε για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων».
Αναφορικά με την πώληση των F-16 στην Αγκυρα, ο κ. Μάντζος είπε: «Επιβεβαιώνει το φόβο μας ότι η Τουρκία συνεχίζει ένα παζάρι με τη Δύση που αποβαίνει προς όφελός της». Και κατέληξε: «Αναρωτιέμαι πώς μπορεί η χώρα μας να λάβει εγγυήσεις ότι αυτά τα όπλα, και κυρίως τα αεροπλάνα, δεν θα χρησιμοποιηθούν, σε ένα απευκταίο σενάριο εμπλοκής, εναντίον της χώρας μας».
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΚΕ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Με την ίδια κριτική κατά της κυβέρνησης σχολίασε την αγορά των F-35 και η Νέα Αριστερά. Οπως λένε σε ανακοίνωσή τους τα στελέχη της Κ.Ο., «η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν έναν ακόμη γύρο στο σπιράλ στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμυρίων στις πολεμικές τους βιομηχανίες».
Και συνεχίζουν: «Την αγορά των F-35 θα χρηματοδοτήσει ο Ελληνας φορολογούμενος σε βάρος επενδύσεων στην Παιδεία, την Υγεία και τις υποδομές της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης το αποσιωπά και κομπάζει πως πέτυχε να μας δοθούν πλεονάσματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αποτέλεσμα της πλήρους ευθυγράμμισής του με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον. Αποσιωπά και πως οι Αμερικανοί θα πουλήσουν στην Τουρκία τα F-16, παρά τις επιβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς περί του αντιθέτου».
Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς καταλήγουν λέγοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή άμυνα, όχι όμως μια πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών», ενώ καλούν την κυβέρνηση να ξεκινήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα με τη γειτονική χώρα.
Οπως ήταν αναμενόμενο, αρνητικά σχολίασε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και το ΚΚΕ, που αναφέρει πως «το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης. Υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία».