Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, η οποία επίσης ανήκει στην «Ομπρέλα», και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γ. Βασιλειάδη, τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Θεανώ Φωτίου και Θοδωρής Δρίτσας, εκφράζουν ανοικτά τη διαφωνία τους σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Τριγμοί…
Και προκαλούν με αυτή τους την κίνηση πολλά ερωτηματικά:
* Πρώτον, για το αν ενεργοποιείται ξανά η εσωκομματική σύγκρουση ανάμεσα στους «προεδρικούς» και την «Ομπρέλα», που το τελευταίο διάστημα είχε ατονήσει.
* Δεύτερον και πιο σημαντικό, κατά πόσο η πρόταση διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εγγυηθεί αμεσότητα, αποτελεσματικότητα και σύνεση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα, σε αυτήν τη σοβαρά ταραγμένη δίνη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όταν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τέτοιες διαφωνίες για στρατηγικής σημασίας εθνικά ζητήματα.
* Τρίτον, πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι «προεδρικοί» σε αυτή την κίνηση η οποία εμφανίζει και πάλι διχασμένο τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κοινής γνώμης που παρακολουθεί.
Διαφοροποίηση
Τα στελέχη της «Ομπρέλας» αναφέρουν στην επιστολή τους πως δεν δημοσιοποίησαν τη διαφωνία τους τη στιγμή που έπρεπε για να μη χαλάσουν την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Κτυπούν», ωστόσο, από τα… αριστερά τον πρόεδρο του κόμματός τους, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανατρέπει βασική ρύθμιση της μεταπολεμικής περιόδου για την ουδετερότητα των δύο χωρών, που συνδυαζόταν μάλιστα επί χρόνια στο εσωτερικό τους με ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό κράτος».
Γράφουν ακόμα ότι το σκανδιναβικό μοντέλο που θεμελιωνόταν στον αντιμιλιταρισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη οδηγείται σε θρυμματισμό, καθώς με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία «υποτάσσονται στον Ατλαντισμό», ενώ θεωρούν ότι η ενίσχυση της Ακροδεξιάς στις πρόσφατες εκλογές στη Σουηδία ήταν αποτέλεσμα αυτής της επιλογής.
Φιλορωσική στάση
Τα στελέχη της «Ομπρέλας» υποστηρίζουν ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ανατρέπει γεωπολιτικές ισορροπίες και αποτελεί κακή είδηση για την ειρήνη στην Ευρώπη», ενώ δεν κρύβουν και τη φιλορωσική τους στάση, σημειώνοντας ότι «η αμερικανική επιλογή για παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ γίνεται μέσα στη συγκυρία του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής και της επιχειρούμενης συγκρότησης μόνιμου αντιρωσικού μετώπου».
Διαφωνούν ακόμα και με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει ανακηρύξει ως κύριο εχθρό του τη Ρωσία, εγκαταλείποντας -όπως γράφουν αγνοώντας τα νέα δεδομένα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- το δόγμα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου σύμφωνα με το οποίο η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.
Μιλούν για νατοποίηση της Ευρώπης
Για τον μισό ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή αυτή συνιστά μια νέα ψυχροπολεμική θεώρηση των διεθνών σχέσεων, υλοποιείται με εγκατάσταση αμερικανικών και νατοϊκών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, και συνδέεται με σχεδιασμούς για τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής που δεν απειλεί μόνο τη Ρωσία, «αλλά είναι απειλή και για το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, εφόσον αρχίσουν εξορύξεις για την εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους της περιοχής».
Επισημαίνουν δε προς τον κ. Τσίπρα ότι η «ευρωπαϊκή Αριστερά έχει χρέος να μείνει στον αντίποδα τέτοιων μεθοδεύσεων που ενισχύουν το πολεμικό κλίμα στην Ευρώπη. Να επιμείνει σε πρωτοβουλίες ειρήνευσης και Δημοκρατίας. Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στα κινήματα ειρήνης και όχι να συγκατανεύει στη νατοποίηση της Ευρώπης. Αλλος δρόμος υπέρ των ευρωπαϊκών λαών δεν υπάρχει!».
Προσπαθούν δε να απαντήσουν στο υπαρκτό ερώτημα γιατί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συμφώνησε να ενταχθούν τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία, γράφοντας στην επιστολή τους ότι «οποιαδήποτε σύγκριση αγνοεί τις διαφορές του Μακεδονικού με το Σκανδιναβικό».
«Επειδή πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα αρχών, που συνδέεται με τα “ταυτοτικά” και προγραμματικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς, μετά την ενημέρωση των Οργάνων του κόμματος η άποψή μας θα δημοσιοποιηθεί», καταλήγουν στην επιστολή τους, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, που σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε, καθώς βρισκόμαστε ήδη λίγους μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές.
Ειδήσεις σήμερα
Οι ευκαιρίες για ακίνητα έως 150.00 Ευρώ – Ο χάρτης με τις τιμές για όλη την Ελλάδα
Η μαφία της Πολυτεχνειούπολης είχε απλώσει παντού… πλοκάμια