Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα, και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία.
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας, είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Είπε ότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσής του στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα εξαρχής είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία. «Και αυτό δεν ήταν δεδομένο για μια χώρα που είχε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία» σημείωσε, και συμπλήρωσε: «Κάναμε ξεκάθαρη τη θέση μας. Την έχουμε αποδώσει από άποψη πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης και η θέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει».
Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ΕΕ ήταν εντυπωσιακά ενωμένη. «Έχουμε επιβάλει πολυάριθμες ισχυρές δράσεις και στην πραγματικότητα ήμασταν αυτοί που παραδώσαμε ένα σημαντικό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης», ανέφερε. Σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, επισήμανε πως «περάσαμε αυτή τη γέφυρα και αυτή η μακρά πορεία έχει ξεκινήσει».
Και πρόσθεσε: «Ναι, μπορεί να έχουμε προβλήματα με μία ή δύο χώρες. Ένας από αυτούς τυγχάνει να ηγείται του Συμβουλίου της ΕΕ τη στιγμή που μιλάμε. Αλλά συνολικά η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν πολύ συνεπής και ισχυρή».
Μητσοτάκης: «Περάσαμε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία, αλλά τα πράγματα βελτιώθηκαν»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οργάνωση της ευρωπαϊκής ασφαλείας και στη δυνατότητα να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. Επ’ αυτού μίλησε για την πρόταση που έχει κάνει με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ. «Για μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας για την ενίσχυση των υπαρχουσών αμυντικών μας δυνατοτήτων, δεσμεύοντας περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτό το έργο, πάντα πλήρως ενσωματωμένο στις δομές του ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, υπενθύμισε ότι περάσαμε δύσκολες στιγμές τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
«Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», πρόσθεσε.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ – Συζήτησαν για Μέση Ανατολή και ομογένεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο απολαμβάνει διακομματικής αναγνώρισης στις ΗΠΑ. Ακόμα, προσθέτουν ότι έγινε αναφορά στο ισχυρό αποτύπωμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζήτησαν ακόμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον
«Κλείδωσε» συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση θα γίνει στις 11 το βράδυ της Τετάρτης. Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες μικρής διάρκειας καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα ενώ έχει ήδη κλειστεί το ραντεβού τους τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Πάνος Αμυράς: Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Μητσοτάκη-Μίτσκοσκι
«Πάγο» στην πλευρά των Σκοπίων για την πιθανότητα ενός τετ-α-τετ με πρωτοβουλία της Ελλάδας στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον βάζει η Αθήνα.
Ο Γενικός Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Πάνος Αμυράς μιλώντας στην ΕΡΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του Χρίστιαν Μίτσκοσκι στην αμερικανική πρωτεύουσα λέγοντας ότι «δεν έχω υπόψη μου κάποια προγραμματισμένη, κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν ξέρω αν θα γίνει, αλλά πάντως σίγουρα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι από την ελληνική πλευρά».
Ωστόσο, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός τετ-α-τετ με τον Ρετζέπ Ερντογάν. Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε «με τον Ερντογάν επίσης δεν έχει προγραμματιστεί, αλλά δεν αποκλείω να γίνει. Ξέρετε, οι αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες ζυμώνονται, συναντώνται. Επομένως δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο, που είναι και η κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση, αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζονται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πάνος Αμυράς είπε ότι «είναι μια κρίσιμη Σύνοδος που γίνεται ταυτόχρονα με την 75η επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Επομένως, είναι πλούσια η ατζέντα, με δεδομένο το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και βεβαίως την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Επομένως αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά».
Στην ατζέντα, όπως είπε, θα τεθεί το θέμα των αμυντικών κονδυλίων και των αμυντικών προϋπολογισμών από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της οργάνωσης του ευρωπαϊκού χώρου άμυνας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αεράμυνας, μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, μια πρόταση που έχει καταθέσει μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.
Ειδήσεις σήμερα
Άγρια καταδίωξη διακινητή στην Ορεστιάδα – Συγκρούστηκε με όχημα [βίντεο]
Καιρός: Αποκάλυψη από Κολυδά- Έρχεται παρατεταμένος καύσωνας- Καμίνι η χώρα την Παρασκευή