Οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν την Τρίτη (27/6), ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων και την Τετάρτη θα συγκληθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση.
Νέος υπουργός εσωτερικών αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως έπειτα από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ποια είναι η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως (Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 1980) είναι Ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός. Είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διατέλεσε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (2019-2023).
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κόρη του νομικού και καθηγητή πολιτικής δικονομίας Κωνσταντίνου Κεραμέως. Έχει σπουδάσει νομική στη Σορβόνη και στο Χάρβαρντ και εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Παράλληλα έχει εργαστεί σε δική της δικηγορική εταιρεία και πριν το 2007 στην Νέα Υόρκη, πάλι σαν δικηγόρος. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Είναι επίσης ιδρύτρια και διευθύντρια, μέχρι το 2019, του κοινωνικού σωματείου Δεσμός, το οποίο στοχεύει στην χρήση του πλεονάσματος εταιρειών και ιδιωτών για την στήριξη των απόρων. Έχει υποστηριχτεί από την οικογένεια της ότι κατάγεται από την βυζαντινή οικογένεια των Κεραμέων.
Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015. Ήταν μέλος στην ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων και στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από τον Νοέμβριο του 2016 ήταν τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.
Το 2019 συμμετείχε στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ στην Ελβετία.
Το πρώτο έργο της Κεραμέως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία τροφοδότησε μια σειρά συζητήσεων και διαξιφισμών με την Αντιπολίτευση και όχι μόνο, ενώ βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς.
Μια σειρά αλλαγών στην εκπαίδευση δρομολογήθηκαν από το 2019 επί της υπουργείας της, όπως η εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών (αντί των 5 που ίσχυε μέχρι σήμερα) και η έναρξη εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, οι διορισμοί 25.000 νέων μόνιμων εκπαιδευτικών και η εισαγωγή 166 νέων προγραμμάτων σπουδών. Εκτός από αυτά, διπλασιάστηκε ο αριθμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, δημιουργήθηκαν Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, θεσμοθετήθηκε η ελληνική PISA. Παράλληλα καταργήθηκαν 37 πανεπιστημιακά τμήματα, και όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 300 της νέας Βουλής – Τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός