Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο παλάτι Ακασάκα συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παλάτι Ακασάκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και τα ελληνοτουρκικά στο τραπέζι
Τις επόμενες ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογράψει κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα.
Η συμφωνία εκτιμάται από ελληνικής πλευράς ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επανενεργοποιεί τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο και ανοίγει μια νέα σελίδα, αναβαθμίζοντας τες σε στρατηγικού χαρακτήρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ημέρα του με συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Χιριγιουκι Χοσόντα.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου Αλέξη Πατέλη είχαν συνάντηση στα γραφεία του ιαπωνικού συνδέσμου βιομηχανιών (Keidanren).
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.
Συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τη συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος δε στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.
Ο πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Χοσόντα πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Τόκιο
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτηση που έκανε μόλις έφτασε χθες στην Ιαπωνία, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καλημέρα από την Ιαπωνία! Τι κάνουμε εδώ; Είναι μια σημαντική επίσκεψη σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μία χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις. Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς, τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτησή της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Είναι πολλές οι συναντήσεις εδώ, θα σας πω για αυτά την επόμενη εβδομάδα. Στα δικά μας θέματα, αυτή την εβδομάδα έχω ξεχωρίσει μικρές και μεγάλες δράσεις, που όμως όλες πιστεύω ότι συνεισφέρουν θετικά στη ζωή των ανθρώπων. Ή, όπως λέει μία γιαπωνέζικη παροιμία που διάβασα πρόσφατα, “ακόμη και η σκόνη, όταν στοιβάζεται, μπορεί να γίνει βουνό”».
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, φαίνεται ότι ήδη έχουν κλειδώσει δύο συμφωνίες-εργαλεία εξωστρέφειας, που αναμένεται να ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη μιας πορείας για το άμεσο μέλλον επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στο σκέλος των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Πρόκειται για τις δύο συμφωνίες ανάμεσα στην Enterprise Greece (EG) και την ομόλογη ιαπωνική Jetro, που θα υπογράψει η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος ms EG, Βίκυ Λοΐζου, αλλά και της Export Credit Greece (πρώην ΟΑΕΠ) με την ομόλογη NEXT. Οι δύο συμφωνίες αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο συνεργασίας σε μερικά νευραλγικά πεδία όπως οι υποδομές, πεδίο στο οποίο οι ιαπωνικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα ανά την Ελλάδα. Πέραν των συνεργειών που δρομολογούνται στον τομέα της ενέργειας, ενδιαφέρον διαπιστώνεται και στην τεχνολογία, και ειδικότερα στη συνεργασία μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων με μεγάλες ιαπωνικές. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το ελληνικό επιχειρείν στο συγκεκριμένο ταξίδι είναι και η πολυπληθής παρουσία του στο Τόκιο. Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία, βρίσκονται οι RMA First SA, HEMEXPO, Erma First, SA Mytilineos, Hellenic Biocluster, Prisma Electronics, Raymetrics S.A., Viohalco, Cenergy Ηoldings, Space Hellas A.E., Hellenic Petroleum RSSOPP S.A., Intracom Telecom S.A., Nic. J. Theocarakis S.A., Copelouzos Group, Info Quest Technologies SMSA, Quest Online, PPC Renewables, Costamare INC., Grec και Dynacom Tankers Management LTD.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: Με αυτού την αναβάθμιση ξεκινούν οι συναντήσεις για τις ιαπωνικές επενδύσεις