Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ ευπρόσδεκτα νέα» την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, τονίζοντας παράλληλα ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίες και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη».
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα συναντηθεί με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπα Akishino, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Hiroyuki Hosoda, και εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας (KEIDANREN).
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτηση που έκανε μόλις έφτασε χθες στην Ιαπωνία, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καλημέρα από την Ιαπωνία! Τι κάνουμε εδώ; Είναι μια σημαντική επίσκεψη σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μία χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις. Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς, τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτησή της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Είναι πολλές οι συναντήσεις εδώ, θα σας πω για αυτά την επόμενη εβδομάδα. Στα δικά μας θέματα, αυτή την εβδομάδα έχω ξεχωρίσει μικρές και μεγάλες δράσεις, που όμως όλες πιστεύω ότι συνεισφέρουν θετικά στη ζωή των ανθρώπων. Ή, όπως λέει μία γιαπωνέζικη παροιμία που διάβασα πρόσφατα, “ακόμη και η σκόνη, όταν στοιβάζεται, μπορεί να γίνει βουνό”».
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, φαίνεται ότι ήδη έχουν κλειδώσει δύο συμφωνίες-εργαλεία εξωστρέφειας, που αναμένεται να ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη μιας πορείας για το άμεσο μέλλον επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στο σκέλος των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Πρόκειται για τις δύο συμφωνίες ανάμεσα στην Enterprise Greece (EG) και την ομόλογη ιαπωνική Jetro, που θα υπογράψει η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος ms EG, Βίκυ Λοΐζου, αλλά και της Export Credit Greece (πρώην ΟΑΕΠ) με την ομόλογη NEXT. Οι δύο συμφωνίες αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο συνεργασίας σε μερικά νευραλγικά πεδία όπως οι υποδομές, πεδίο στο οποίο οι ιαπωνικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα ανά την Ελλάδα. Πέραν των συνεργειών που δρομολογούνται στον τομέα της ενέργειας, ενδιαφέρον διαπιστώνεται και στην τεχνολογία, και ειδικότερα στη συνεργασία μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων με μεγάλες ιαπωνικές. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το ελληνικό επιχειρείν στο συγκεκριμένο ταξίδι είναι και η πολυπληθής παρουσία του στο Τόκιο. Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία, βρίσκονται οι RMA First SA, HEMEXPO, Erma First, SA Mytilineos, Hellenic Biocluster, Prisma Electronics, Raymetrics S.A., Viohalco, Cenergy Ηoldings, Space Hellas A.E., Hellenic Petroleum RSSOPP S.A., Intracom Telecom S.A., Nic. J. Theocarakis S.A., Copelouzos Group, Info Quest Technologies SMSA, Quest Online, PPC Renewables, Costamare INC., Grec και Dynacom Tankers Management LTD.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στήριξη των συνταξιούχων και «Απάτητα Βουνά» στην Κρήτη
Στην καθιερωμένη ανάρτηση της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά στο νέο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης για τους κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, στις αυξήσεις στις συντάξεις, στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και στο πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους συνταξιούχους. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε και η καταβολή των αυξημένων συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας) σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Είναι η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που θα πάρει αύξηση η πλειονότητα των συνταξιούχων – 1 στους 2 θα λάβει το αντίστοιχο τουλάχιστον μίας επιπλέον σύνταξη μέσα στο 2023.
Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε πάρει πολλά μέτρα για να ενισχύσουμε το εισόδημα των απόμαχων της εργασίας. Να θυμίσω την αύξηση έως 8% σε όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% στην κατώτατη κλίμακα φορολογίας (που σημαίνει με απλά λόγια ότι, αντί ο συνταξιούχος να δίνει στα 100 ευρώ τα 22 στην εφορία, πλέον δίνει τα 9 ευρώ).
Μειώσαμε την παρακράτηση σύνταξης από 60% σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, καταργήσαμε το ανώτατο πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, και δώσαμε τρεις φορές έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τη στήριξη του εισοδήματος σε πάνω από ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την ανάρτησή του με μια κρητική μαντινάδα, ανακοινώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το όρος Δίκτη “Απάτητο Βουνό”, και έτσι θα έχουμε δύο Απάτητα Βουνά στην Κρήτη».
Ειδήσεις σήμερα