Με το βλέμμα στραμμένο αφενός στην ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης μέσα στους επόμενους 12 μήνες και αφετέρου στις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ουσιαστικά το κόμμα μπαίνει πια στον τελευταίο χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 και αυτό απαιτεί από όλους μας να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας».
Κάλεσε μάλιστα τα κομματικά στελέχη να τα δώσουν όλα αυτούς τους 12 μήνες προκειμένου «να εξασφαλίσουμε ότι στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής η Ν.Δ. θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Ενα αποτέλεσμα που θα είναι “βατήρας” για την αυτοδύναμη Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «“Αυτοδύναμη Ελλάδα” ήταν το σύνθημά μας και στις εκλογές του 2019 και εξακολουθεί και σήμερα να είναι επίκαιρο όσο ποτέ».
Προβολή του έργου
«Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά. Αυτό μας ζητάει η χώρα, το κόμμα», υπογράμμισε, ενώ προανήγγειλε περιοδείες μικτών κλιμακίων από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη σε ολόκληρη την επικράτεια για να ενημερώσουν για τα πολλά που έγιναν «και τα πολλά περισσότερα τα οποία έχουν ακόμα να γίνουν», αλλά για να παρουσιάσουν και το έργο το οποίο έχει συντελεστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ζήτησε προβολή του μεγάλου έργου της κυβέρνησης με «σεμνότητα και με θάρρος», αλλά «και να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να διορθώνουμε την πορεία μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο», ενώ δήλωσε περήφανος για την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.
Προειδοποίησε όμως εκ νέου ότι «απέναντί μας θα έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία θα οξύνει τους τόνους και θα παίξει το τελευταίο της χαρτί, διαστρεβλώνοντας τα πάντα, επενδύοντας σε ψεύδη και πολώνοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό το πολιτικό κλίμα».
«Πράγματι έκλαιγαν»
Με αφορμή μάλιστα τη φράση του κ. Τσίπρα, απευθυνόμενος σε κάποια κυρία κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε», σχολίασε χαρακτηριστικά: «Πράγματι, έκλαιγαν οι συνταξιούχοι το 2015 έξω από τα ΑΤΜ. Και ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα που σε κάθε ευκαιρία μάς θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Οσον αφορά τους επόμενους 12 μήνες, επανέλαβε τους στόχους για έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και συνέχιση της διαδρομής προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, με ταυτόχρονη όμως κοινωνική επιλογή «να ανατάξουμε την υγεία και κυρίως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα». Χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ σημαντική τομή» το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό και κατέστησε σαφές ότι «η εφαρμογή της στην πράξη θα αποτελέσει μία από τις σημαντικές προτεραιότητες των επόμενων 12 μηνών».
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
Εμπρακτη στήριξη
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, 380 εκατ. συνολικά το ’22 σε σχέση με το ’21 και 1 δισ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με το 2018». «Είναι κι αυτή μια έμπρακτη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος, ολόκληρη η Ευρώπη, καλείται να παλέψει με το “φάντασμα” του υψηλού πληθωρισμού», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι ο τελευταίος «είναι αποκλειστικά εισαγόμενος».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αναγνωρίσει και να διορθώσει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει για τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν κάλυπταν τα υπόλοιπα νοικοκυριά και θα επιστρέψει στους λογαριασμούς των πολιτών το 60% της αύξησης με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ χαρακτήρισε τεχνοκρατικά άρτια και νομικά στέρεη τη διαδικασία για να επιστραφούν στην κοινωνία τα υπερβάλλοντα έσοδα από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Υποφερτό κόστος
Οπως είπε, με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, που οριστικά θα αποσυνδέει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αυξήσεις των τιμών στο φυσικό αέριο, θα τις σταθεροποιήσει σε επίπεδα «τα οποία, ναι, θα είναι υψηλότερα από τις τιμές που πληρώναμε το 2020, θα είναι όμως ανεκτά, θα είναι υποφερτά, δεν θα είναι ακραία», όπως είπε.
«Οποιος σας λέει ότι μπορεί να κρατήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί που ήταν το 2020, σας λέει ψέματα. Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να το κάνει. Ομως η παρέμβασή μας είναι τολμηρή και κάνει ένα οξύ πρόβλημα διαχειρίσιμο», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη, ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα».
Οπως είπε, «η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά και το κύρος της χώρας μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019» και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στην επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την Τρίτη θα γίνει ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ανανέωση θητείας για Παύλο Μαρινάκη
Την ανανέωση της θητείας του Παύλου Μαρινάκη ως γραμματέα επιβεβαίωσε ομόφωνα η νέα Πολιτική Γραμματεία της Ν.Δ. στην πρώτη συνεδρίαση μετά το 14ο Συνέδριο.
Στην ομιλία του ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την πρόθεσή του το ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος να είναι πομπός και δέκτης μηνυμάτων, προτάσεων και πολιτικών και να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς στόχους: «Να εκπροσωπήσουμε τους ανθρώπους της εργασίας, να παραμείνουμε πρωτοπόροι, να σεβόμαστε την ιστορία μας, να διευρύνουμε κι άλλο το κόμμα μας και να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, να γνωρίζουμε τι θέλει η κοινωνία και να μην επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να κλειστούμε σε κομματικούς τοίχους».
Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που εξελέγησαν στις πρώτες θέσεις κατά το 14ο Συνέδριο. Η Ολγα Μαγγανά, ο Βασίλειος Κατσαρός, ο Κωνσταντίνος Μητσόπουλος, η Μάρθα Σαμαρά, ο Αχιλλέας Κέλλας, ο Βασίλης Σιαδήμας, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και η Φανή Αρβανιτίδου.
Τα 113 από τα 150 αιρετά μέλη της Π.Ε. εκλέγονται για πρώτη φορά, ο μέσος όρος ηλικίας είναι σχεδόν 9 χρόνια μικρότερος από αυτόν της προηγούμενης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στη σύνθεσή της αποτυπώνονται η «ανανέωση, η συνέχεια, η φρεσκάδα, οι σύγχρονες αντιλήψεις, αλλά και οι παραδοσιακές αξίες της μεγάλης μας παράταξης».
Ειδήσεις σήμερα
«Πράσινο» από το ΣτΕ στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Πότε και πώς θα ξεκινήσει