Στο σκεπτικό του ανώτατου δικαστηρίου γίνεται ειδική αναφορά στη σύσταση της ομάδας ΟΠΠΙ, που συγκροτείται από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, δεν φέρουν πυροβόλο όπλο και υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές αρχές και όργανα.
Η απόφαση εκδόθηκε στη σκιά των πολυήμερων επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δικαιώνοντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη νομοθετική της πρωτοβουλία που περιλαμβάνει ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, όπως, μεταξύ άλλων, τοποθέτηση καμερών και ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια.
«Συνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο νόμος του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εσωτερικών για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη», σχολίασε η υπουργός για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
Διαβεβαιώσεις
Τη βούληση της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σημείωσε: «Με σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ, προϋπόθεση για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας».
Σύμφωνα με το ΣτΕ, στην περίπτωση που ο νομοθέτης εκτιμά ότι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιβάλλεται η αστυνόμευση στους χώρους των Ιδρυμάτων σε συνέχεια σειράς προϊσχυσάντων ηπιότερων μέτρων ασφάλειας και προστασίας του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ, τα οποία κρίθηκαν από τον νομοθέτη απρόσφορα να υπηρετήσουν τους σκοπούς αυτούς.
Απόρριψη προσφυγών
Επιπλέον, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές, καθώς δεν προβλέπεται από το νόμο συμμετοχή των ΟΠΠΙ σε διοικητικά όργανα των ΑΕΙ και έκρινε ομοφώνως ότι από καμία διάταξη του νόμου δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι λοιπές ατομικές ελευθερίες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας προσέφυγαν στο ΣτΕ οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου κ.ά., και καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Οι προσφυγές τάσσονταν κατά της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι θα στελεχώσουν την ομάδα ΟΠΠΙ, που θα είναι ειδικά εκπαιδευμένη για τη διαχείριση έκρυθμων καταστάσεων εντός πανεπιστημίων, αλλά και κατά της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ορίσθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών που προσλαμβάνονται για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ, με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να τις απορρίπτει.
Ανοιξε ο δρόμος
Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί από το 2021 και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι έχουν γίνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση, δηλαδή στην εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας εντός των πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για μεμονωμένα περιστατικά, που πλέον αντιμετωπίζονται άμεσα από την Αστυνομία.
Θεσμικό πλαίσιο
Παρ’ όλα αυτά, τα ίδια τα πανεπιστήμια καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πλήρη εφαρμογή του νόμου, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η πολιτική ηγεσία δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο που τους καλύπτει και πλέον θα πρέπει και οι ίδιοι να το θέσουν σε εφαρμογή.
Η αλήθεια είναι ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος τα Ιδρύματα κλήθηκαν να δημιουργήσουν από το μηδέν σχέδια ασφαλείας, στα οποία προβλέπονται η τοποθέτηση καμερών σε σημεία που κρίνει το Ιδρυμα ότι είναι απαραίτητες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια, με τοποθέτηση ακόμα και τουρνικέ σε κάποια σημεία εισόδων.
Πολλών ταχυτήτων είναι τα αντανακλαστικά των διοικήσεων των πανεπιστημίων στην προετοιμασία των παραπάνω διαδικασιών, γεγονός που ως ένα βαθμό οφείλεται στην απροθυμία κάποιων, αλλά και στις διαφορετικές συνθήκες και υποδομές που υπάρχει στο κάθε Ιδρυμα. Για παράδειγμα, σε μεγάλα ιδρύματα, κυρίως κεντρικών πόλεων με campus ή πολλά διάσπαρτα κτίρια, η δημιουργία των σχεδίων ασφαλείας είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι σε άλλα που είναι πολύ πιο μικρά σε έκταση.